Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kyxap - специалист
Помпата на Ладомата я включвам чрез вградения минимален термостат в Линг-а, настроих го на 30°. В ръководството на Ладомата са посочили датчик дето се слага в кюнеца, който като усети, че загори огън да включи помпата, обаче е скъп и реших, че този от котела ще свърши работа. Мисля, че щом водата стане 30°, това е сигурен знак, че е запален огъня :wink:
До Kalin72: Ползвай колега, мога само да съм доволен, че съм полезен. Аз всичко научих от форума, благодарение на колеги, готови да споделят опит и знания. Ако трябва нещо да поясня, питай. Свързването го направих сам за 2 дни с един роднина да държи контра, че дебели тръбите. Трябва само навиване на калчища, тръбите ги поръчах по размер в магазина, там ми нарязаха и резби. Купих си за целта два чешмеджийски ключа за по 22 лв. единия, все пак имам доста икономия от плащане на фирма или майстор за труда. След първото пускане, прокапа тук-там, но с малко притягане и след ден-два калчищата си казаха думата и течовете спряха.
kyxap - специалист
Порових из сайта на Atmos, на http://www.atmos.cz/english/instalace-kotlu , към края на страницата намерих:

"Its construction substitutes a classic connection of several independent parts. It is comprised of a cast-iron body, thermoregulation valve, pump, non-return flap valve with no spring, ball valves and thermometers. When the water in the boiler reaches a temperature of 78 °C the thermoregulation valve opens the supply from the tank. A connection with the Laddomat 21 is much simpler, therefore we highly recommend it. The Laddomat 21 fitting is supplied with a thermo-cartridge for 72 °C, which is designed for boilers over 32 kW."

И те казват, че 72° е за котли над 32 kW, а моя е 25 и то на книга май само.
filmatoplo - майстор
:) Добре ще им повярваме на чехите.Аз писах какво съм наблюдавал по време на работа на котлите с различните термостати.
Последна промяна от filmatoplo на съб апр 30, 2011 8:35 pm, променено общо 1 път.
srusev - специалист
Кухар ти поне си бил и без термовентил има ли разлика като сложи ладомата?
И аз имам да слагам ама да видим не остава време. Тъй като си имам другите джаджи си мисля, че ладомат няма смисъл може и само термовентил капсулован.
filmatoplo - майстор
Може и със 3-пътен смесителен вентил със задвижка , излиза евтино, има предимство от термостатния вентил че може да се регулира на каква то температура желаеш според инсталацията и киловатите.В Атмос.чз дават схеми на свързване с този 3 пътен смесителен вентил - 7,11,15 схеми.Даже колега от форума си избра тая схема ,да свързва един Атмос 70 киловата , щото Ладомат 21 е малък за него. :wink:
kyxap - специалист
Rusev, разликата е че си пазя котела, топло беше и преди. Мога да обслужа котела, примерно да го изчистя основно, а да имам топло от буфера. Според писанията и икономия на дърва трябва да направя 20-30%, но това ще го разбера, живот и здраве, следващия сезон.
Filma, моя ладомат го дават за котли до 80kW, този от полския сайт, към който беше дал линк Kalin е до 60 kW. На моя съм намалил помпата му на 2-ра степен , така е по ръководството за моята мощност.
filmatoplo - майстор
Истината е че когато ги внесоха преди 4-5 години тези Ладомати ,те дойдоха без никакво инфо и аз трябваше да гадая по някаква моя си логика :) къде и с какви температури да го прилагам по системите :lol: , сега вече четем по интернет сайтове и се донаучаваме -което е хубаво де :wink: Като гледам Атмос имат 42 схеми за свързване , айде някой се повтарят ,но и те експериментират без да са категорични в 1 от схемите.А дали температурата е 72 или 78 , не мисля че 6 градуса са фатални. :)
LazarGanev - "Велик майстор"
Естествено, че ще работи и с дватат термостата, че и с по-малко градуси. Колкото са по-високи градусите, по-добра ще е пиролизата, а оттам и по-високо КПД, но са необходими по-точни настройки за да не прегрява котела и да изключва вентилатора - ходене по ръба на бръснача. Явно при по-големите мощности котли по-трудно се правят тези настойки и затова препоръчват термостат с по-ниска температура :wink:
filmatoplo - майстор
Аз точно това визирах ,много малко му остава на котела и ще прегрее особено без буфер ако е по малък,то и като голям де .Като е по голям котела пък, е по добре да е загрят на по големи градуси че иначе доста изчаква за отваряне към радиаторите или буфера -тоест на тях повече им личи катрана,конденза и други .По принцип първата информация която дойде с Атмосите беше -връщащата вода да не е под 60-65 градуса -сега запяха друга песен :wink: Сигурен съм че който и да е вносителя на Ладомат в България -тези неща не са му ясни :wink: .
kalin72 - майстор
Сигурен съм че който и да е вносителя на Ладомат в България -тези неща не са му ясни .
Няма официален вносител. Говорих с шведите. Те ми дадоха и линка към полския сайт, като най-близко до България :)

Тема "Инсталация с пиролизен котел Ling25D и буферен съд" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: