• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
toni_g79 - специалист
EDI написа:
Стъклата се свалят и после се поставят със силикон.Пистолета сваля независимо колко слоя има без никакъв проблем и за отрицателно време, после виброшлайфа ги оправя до чисто дърво.И моите бяха 40 годишни, но вече 7 години са като току що излезли от цеха.Избора си е негов, иначе, ако има време да си ги оправи, за 2 дена е готов. :lol:
Дай снимки в близък план от вътре и отвън :razz: ,и за 2 дена ,но колко прозореца ,пък и боята при всикчи случаи кара повече от лака,правил съм го тва упражнение с пистолета и ми е ясно какво сваля,ама и остава едно като бяло масло попило в дървото което бая шкурене и шкурки ще му трябват,най вече където не е опечено от слънцето,е нищо не пречи да опита и да каже резултата,дали има счупени стъкла при свалянето,дали се изчистило до чисто дърво и т.н. :razz: .Принципно невъзможни неща няма де .......,идеята беше да не се мъчи много,пък и на една хубава фасада белички прозорци си стоят супер,от вътрешната страна също е важно как ще изглежда понеже се вижда отблизо,то и рамките на прозорците трябва да се изчистят и пантите и обкова който затваря прозорците,самите стъкла също трябва да се чегъртат,после слагане на стъклата обратно,смяна на счупените стъкла,силикон,та за 2 дена незнам дали ще стане :?
Да допълня,че при свалянето на боята на малките чупки пък и не само там ,шпаклата може да задълбае в дървото,та да се внимава :)
EDI - майстор
Ще снимам и ще кача снимки.2 дена за един-два прозореца, ако са повече и седмица може да отиде.Моите бяха вратопрозорец с две врати и 6 крила и още един прозорец с 4 крила.Прозореца и касата отнеха някъде два дена, вратопрозореца не помня, защото ги правих в свободното време по няколко часа.Само прозореца е лакиран, при вратопрозореца свалих боята, шлайфах и пак с боя.За другото си прав, трябва внимателно да се действа, винаги може да задълбае в жилите на дървото със шпатулата, но зависи и от дървесината.За пропилата бо яси прав, не може да се махне с пистолета.След като свалих боята минах с виброшлайфа със 40, после със 60 и накрая ги минах със 120, тези които лакирах.Изобщо не ги китвах, оставих ги така, ефекта е добър на вид.Другите направо със 60 и боята отгоре.Иначе отвън на первазите е най-уязвимото място, водата винаги ги поврежда след време.Човека явно има желание, да му е спорна работата, каквото и да реши. :)
toni_g79 - специалист
Няма да е лошо и да сподели какво и как е пробвал, и направил,и някоя снимка ако има на процеса.Времето се затопля и предполагам ще има и други подобни въпроси,и човек по-лесно ще може да се ориентира,какво да избере.Може да почне с опит за сваляне до основа (за лакиране),и ако му се види прекалено трудоемко,да го изчисти за етап боя .И да каже,че има много теми с дебат,и накрая никой не пише какво е направил,а ще е полезно за всички :thumbs:
nihonjin - специалист
Аз не знам каква е тази мода да се лакира.
Най-разумно е да се шкурне, където има опадала боя да се китва - и отново боя - автоемайл или на водна основа.
И разбира се покрай това напасване с ренде, смяна на маджуна със силикон, ремонт на обков, после упътняване. Абе много работа си е. Не знам как Еди се е справил за 2 дни. На мен за 4-стаен апартамент ми отне три седмици, което включва и вратите разбира се.
EDI - майстор
Не е за мода, лака държи много повече от боите, поне преди 7 години, когато ги правих, така реших и не съм сбъркал, като гледам.2 дена само за четирите крила.Другото беше почасова работа, там не знам колко дойде.Иначе само на едната стая на къщата оставих дограмите, защото бяха от добро дърво, в другите стаи ги махнах и сложих ПВЦ.Вратите и тях почасово ги карах, 5 бр. общо, те не влизат в сметката.Трябваше да се маха всичката боя, дори и там, където после пак слагах боя, защото имаше не знам колко слоя във всякакви разновидности и дебелини, приличаха на сурвакници.
toni_g79 - специалист
Не съм съгласен ,че на външни условия лака е по траен,освен ако не го нанася без да се шкури и по-рядък да попие в дървото,тогава издържа по-дълго време,но ако се зашкурва за гладкост в никакъв случай не е траен колкото боята,най вече ако го пече слънцето ....Най-голямата гаранция на лак която съм виждал е 6-8 години,докато на боите има от 15 и на горе...........
booooo55 - специалист
Колега пет години работех в фирма за дървена дограма и съм се отходил на такива репарации.Циклене,китосване,шкурене,лакиране и след година две на ново.Неподходящ климат,изложение,градушка,дъждове и ред други фактори унищожават покритието в долната част на крилото и рамката.При по сериозни наранявания на дървото, като цепнатини,загнило и набивания не води до нищо хубаво.Абе мизерна работа.Иска си постоянна и сериознна подръжка.Лаковете са на водна основа.
Inch HIgh - помощник
Колеги ще кача и аз снимки преди да почна с дограмата и след това резултата.

Чета много добри отзиви за Сократес, явно това ще е лака, въпреки, че съм привърженик на немските материали.
kokopi4o - помощник
тук съм описал как изглежда дограма от 1965г. viewtopic.php?f=35&t=31815
  • 1
  • 2

Тема "Ремонт(боядисване) на дървена дограма" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: