• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
casparcho - специалист
Искам да попитам, защото споря с мъжа ми .....щом едните лунички ни са на 220 волта и са 20 ватови, примерно 5 лучнички са 100 вата....и харчат ток за тези 100 вата...ако са на трансформатор и пак са 5 бр. по 20 вата пак ли харчат 100 вата или заради трансформатора харчат по- малко и колко горе долу ?? ...че не иска да ми обяснява нещо го изнервих :)
vesel - специалист
20W са си 20W. Разликата е, че луничка на 12V консумира по-голям ток, демек иска по-сериозни захранващи кабели. Иначе трафа дава възможност за плавен старт и евентуално регулиране. От регулирането може да ви дойде икономията на ток, когато не ви е нужна силна светлина си я намалявате.
jordanvass - майстор
Няма значение дали са през трансформатор или директно на 220 волта - 20 вата са си все 20 вата. Но това е мощността, измерена в крушките. Тя и в двата случая е еднаква. Когато обаче си ги захранила през трансформатор, той има собствена консумация, която зависи от вида му и е грубо 5-10% от мощността му. Значи твоите 100 вата лунички когато са на 12 волта през трансформатор ще ти харчат 105-110 вата мощност.
casparcho - специалист
не схванах ....то излиза че през трансформатор харчи повече ????? какъв е смисала от него тогава ?
Последна промяна от casparcho на чет окт 06, 2011 1:57 pm, променено общо 1 път.
jordanvass - майстор
casparcho написа:
горе долу му се изясни, значи все пак трансформатора е по-икономичен така ли ????
Напротив, най-икономично е без трансформатор, директно на 220 волта, защото нямаш загуби в трансформатора, а и в токоподвеждащите кабели за 12 волта. Икономия можеш да направиш чрез намаляване на осветлението, когато не ти е нужно максимално светене. Трансформатор се слага с друга цел - не за икономия на ток, а за икономия на крушки, защото горят по-малко и за безопасност.
casparcho - специалист
икономия чрез кое за намаляване , чрез трансформатора или с това кръглото копче което е на стената и намалява луничките които са на 220 волта ?
jordanvass - майстор
casparcho написа:
икономия чрез кое за намаляване , чрез трансформатора или с това кръглото копче което е на стената и намалява луничките които са на 220 волта ?
С кръглото копче в ключа на стената, дето се върти. Нарича се димер и понижава напрежението за крушките на по-малко от 220 волта. Те почват да светят по-слабо и съответно да харчат по-малко ток. Това е при директно свързване на 220 волта, без трансформатор. Когато запалваш крушките плавно с врътката, те също изгарят много рядко, както е при 12 волтовата инсталация. Обикновено крушките горят от ударния ток в момента на запалването, а с димер това се избягва. Не при всички димери обаче.
casparcho - специалист
до тук добре разбрах доста неща благодаря.1.значи по добрия вариант е да са на 220 волта нали така. щом разхода е еднакъв няма смисъл от пари за трансформатори....2-ро може ли по същите кабели които са за луничките на 12 волта да се сложат лучнички на 220 волта...помня че мъжа ми каза че въпреки че са тънки кабелите са били за един квадрат ток ли нещо такова като са по 3 лучнички на кабел , че аз съм опъвала кабелите и знам :) този тънак кабел ще издържи ли да сложим 220 волтови лучнички на всякъде ? и съответно въртящото се копче да сложим на всякъде ?
jordanvass - майстор
Как така тънък? Ако си положила кабел за 12 волтови лунички, той би следвало да е много по-дебел от този за 220 волтовите. При една и съща мощност ниското напрежение (12V) прокарва много по-силен ток от високото (220V) и дебелината на кабелите се определя от тока, а не от напрежението. Ако сте разчели кабела за 12 волта правилно, той би издържал с голяма лекота консумацията на 220 волтовите крушки.
casparcho - специалист
ами един такъв не е едно жило вътре а много тънки нижки и е двоен залепен един за друг 2-те жила де в смисъл ендото е черно а другото черно-червено оцветено.за 12 волта сме го слагали и е на кабел по 3 лунички някъде 4-ри и се събират на едно място тоест почват от едно място ...където щепе да е трнасформатора ако от там ги свържем на едно и направо в кабела от контакта с 220В който сме го предвидили да се включи към трансформатора
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Може ли малко разяснение за траф на лунички" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: