• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 51
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
radiocontrol - специалист
Колеги както вече писах в различи теми стана ясно че аз и горелкатами не се разбираме перфектно :axe: .Отварям темата с молба всеки който иска да посочи параметрите на който е настроена горелката му каква площ отоплява и какъв е средия му разход а пелети (ама често) щото с пелетната горелка се получава малко като с автомобила (моята кола гори толкова малко че чак се претеснявам) ;) Та аз започвам пръв с показателите на който е настроена горелката ми.
горелка Waterland S40
пилети минимум 2.8
пилети максимум 44
пилети пауза 13 секунди
мощност 32kw
интервал на почисване през 5 минути за 12 секунди
въздух 90%
отопляема площ 90кв.м плюс още 60кв.м в който радиаторите ми работят на 1
разход 3 чувала за 24 часа (ужасено)
filmatoplo - майстор
На Ватерланда , нали има процентна мощност -колко е тя при нормална работа :? От 1 до 100 % -колко изписва .Въобще ли не почива горелката -стаен термостат имаш ли , с каква температура работи котела (той какъв беше).Изолиран ли си добре,има ли термоглави по радиаторите . :?
radiocontrol - специалист
С термогалави а радиаторите съм мислих за стен термостат но човека който направи монтажа ми посъветва да не го правя понеже горелката била модулираща и ефекта щял да се изгуби със стаен термостат.А отбосно мощноста тя варира от 10% до 100% когато температурата а водата стигне 60 градуса горелката плавно намялва мощноста докато стигне на 10% да потдържа горенето след като водата започне отново да изтива и температурата и падне на 59,9 градуса отново започва вдигането на процентите до 100%.Относно изолацията с нея неможах да се справя едиствено дограмата на цялата къща е сменена.Къщата е след основен ремонт и няколко познати ми казаха да забравя да се стопля първата годиа след ремонта понеже имало доста остатъчна влага,но все пак 3 чувала за 24 часа ми се струва прекалено много .
filmatoplo - майстор
До тук разбирам че котела ти работи непрекъснато , понеже не описа да гаси по достигната температура , тоест радиаторите не изключват от термоглавите -постоянно се погасят топлозагуби .Ако поне част от радиаторите изключат -котела ще повиши температура над зададената и горелката ще спре да почива известно време .
radiocontrol - специалист
Проблема е че в хола когато радиаторите работят на термоглава си изключват о на 22 градуса стаята а това ми е малко аз искам 24-25 затова на единия радиатор съм му изключил термоглавата.Преди малко се разрових из мензто отново и промених настройката на хистерзиса който беше на 10 аз го направих на 5 и на дисплея изписа ГОРЕЛКА ПАУЗА но явно зададеното от мен количество на пелети минимум е прекалено малко и горелката изгасна на цяло и се рестартира,Сега вдигнах малко въпросното количество и отново пробвам .Аз затова искам колеги който имат горелки да ми напишат какви са настройките техните горелки.Лошото е че се уча в движение пък и вече студа дойде.
batspetar - напреднал
3 чувала е страшно много,аз с моето скапано Фероли горя по 2.5 чувала тия дни в студа,но отоплявам 2 етажа по 100 квадрата + 2 бойлера по 150 литра,а твоята горелка е доста по добра от моята.
LazarGanev - "Велик майстор"
batspetar написа:
а твоята горелка е доста по добра от моята.
Е, чак пък толкоз категоричен недей бъди, времето ще покаже. Няма лоша горелка, има неправилно подбрана :wink:
joro_vn - специалист
На неизолираната къща и поддържана температура 24-25 градуса мисля че разхода 3 чувала е нормален. Ако свалиш температурата на 22 разхода ще падне чувствително. И непременно си сложи стаен термостат да изключва горелката при достигане на зададената температура. Престоите на горелката се удължават значително и се пести гориво. Иначе просто се прегрява къщата залудо. И разбира се при възможност изолирай къщата и особено наблегни на тавана.
Всичко това го говоря на база личен опит от последните седмици.
Другото което мисля за себе си да направя е по-нататък да сложа буфер за да удължа времената на работа/престой на котела - все пак честото палене-гасене понижава ефективността и също увеличава разхода.
syncho - майстор
radiocontrol никак не е малък този разход за толкова голямо жилище. Пробвай както те посъветваха някои колеги да намалиш температурата на стаите с 1-2 градуса - веднага ще усетиш разлика в разхода, а комфорта няма да ти се загуби кой знае колко. Затваряй или намаляй радиаторите, които не ползваш. Стайният термостат е плюс и няма да навреди на горелката и нейната модулация. Ако си правил чак такива големи ремонти, че да ти е "влажно" жилището първия месец или поне докато поизсъхне ще е с висок разход.
filmatoplo - майстор
Когато има остатъчна влага , и няма изолация -Некомфорта е на лице , стените са студени , и за да се почувстваш уютно -температурата в стаите трябва да са 25 градуса .Понеже температурата на стените и тази на въздуха и мебелите са различни -се усеща дискомфорта -движението на въздушните маси в стаята .Ако си изолиран -температурите са почти или еднакви , тогава с 20 гр се чувстваш добре .
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 51

Тема "Настройка на пелетна горелка ,параметри." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: