Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
myrchak - специалист
:-D
ЧНГ на всички!
сега за овошките!
1 зависи от климата кво ша върви
2 каква е почвата
3 дали има вода
4 за кво ще ти трябват -хам -хум или ракия
5 дали ти се работи после или нещо по мъртителско :-D
в общи линии е това!
не съм агроном но имам 100-на дръвчета сливи -Стенли на 5 година
ужас миналата година -няма обиране та ракия та компоти та сладка
пък сега и ЕС лошо за варенето не е 200-300кг сън не ме хваща за тая година кво ша ги правя :sad:
айде успех на мераклиите за работа :-D
ако има въпроси насреща съм-било за зажаждане на сливи -отглеждане-ПРАВЕНЕ НА РАКИЯ!
здравейте,
с един колега решихме да опитаме в свободното си време, на терен от около 2 декара да засадим овошки за да изкараме някой страничен лев. Лаик съм все още в тази област, но смятам че е много интересно, и в тази връзка въпросът ми е:
Какви дръвчета да засадим предвид това че земята в е близост до река Дунав и какво изисква отглеждането им?

Моля за съвети от всички.
farmera - специалист
kristian написа:
здравейте,
с един колега решихме да опитаме в свободното си време, на терен от около 2 декара да засадим овошки за да изкараме някой страничен лев. Лаик съм все още в тази област, но смятам че е много интересно, и в тази връзка въпросът ми е:
Какви дръвчета да засадим предвид това че земята в е близост до река Дунав и какво изисква отглеждането им?

Моля за съвети от всички.
Производител съм на посадъчен материал.По долу поствам кратък материал който давам на кандидат клиентите си..дали от мен ще купят или от друг важното е да не се Набутат:)

СЪЗДАВАНЕ НА НОВА ОВОЩНА ГРАДИНА


При създаването на нова овощна градина се изисква предварително да се проучат агроекологичните условия на района, от които зависи както изборът на видовете и сортовете за засаждане, така и провеждането на агротехническите мероприятия. Различните овощни видове и сортове имат определени изисквания към климатичните и почвените условия. С оглед на тези специфични изисквания, трябва да се направи точна преценка кои овощни видове и сортове биха могли да се отглеждат на дадено място. Такава преценка се прави от опитен агроном, специалист по овощарство. За засаждане трябва да се избират видове и сортове, за които е сигурно, че при дадените условия ще виреят и плододават добре и ще дават качествена продукция. След като се уточнят сортоподложковите комбинации, за необходимото количество овощни дръвчета се прави заявка при лицензиран производител на посадъчен материал. Тази заявка е желателно да се даде в годината, предхождаща създаването на овощната градина. Това е особено важно при създаване на насаждения от нови или не толкова разпространени сортове, както и при изисквания на почвения тип към определена подложка.
Важен момент е предварителната подготовка на почвата, която включва: унищожаване на плевелната растителност с подходящи хербициди; предпосадъчно торене с оборски тор, фосфорни и калиеви торове, в зависимост от почвения анализ; риголване на дълбочина 60-70 см; подравняване на площта. Уточняват се разстоянията и схемите на засаждане, след което се пристъпва към маркиране, като се използват земемерни уреди или жалони. Определянето на точното място на всяко дръвче е най-добре да се извърши с маркирана тел. Изкопаването на посадъчните ямки се извършва ръчно или механизирано с размери 55-60 см в диаметър и около 50 см дълбочина. Когато не е извършено запасяващо торене, при самото засаждане на дръвчето се тори, като във всяка ямка се внася по 1 кофа оборски тор, около 150-200 г троен суперфосфат и 80-100 г калиев тор / количествата са в зависимост от почвения анализ/.
Най-подходящото време за засаждане на всички овощни видове /с изключение на ореха/ е есента след листопада, до настъпването на студовете. При невъзможност засаждането да се извърши през есента, то се отлага през пролетта, като трябва да приключи до набъбването на пъпките.
Преди самото засаждане, се извършва опресняване на корените до здрава тъкан, след което се потапят в разтворена паста на препарата тераует, който влияе положително върху прихващането на дръвчетата. Засаждането се извършва от двама работници, като единият държи дръвчето, а другият насипва почвата и притъпква отвън на вътре като дръвчето се стръсква 2-3 пъти и се притъпква отново. Дръвчето се поставя така, че изпъкналата част в мястото на присаждане да сочи на север/или зоната на преобладаващите ветрове/, като мястото на присаждане остава винаги над повърхността на почвата./Рис. 1/. Ако мястото е ветровито, откъм страната на преобладаващите ветрове се забива колче, за което се привързва новозасаденото дръвче. Накрая се прави околостъблена чаша и се полива с 1 кофа вода. Един-два дни след засаждането се извършва мулчиране със суха почва, за де се предпази от напукване. При засаждане през есента, дръвчетата се съкращават през пролетта, преди да се развият пъпките, а при пролетно засаждане- се съкращават веднага след засаждането. За предпазване от гризачи през есенно-зимния период, новозасадените дръвчета се увиват с хартия или други подходящи материали. Ако увивните материи са плътни, трябва да се премахнат през пролетта, а ако се използва специална мрежа, тя остава около ствола няколко години.
Първата резитба за формиране на дръвчетата се извършва в края на зимата и пролетта.


На втората рисунка изпращам скица на парцел от 50-60 дка за взимане на почвена проба за анализ. Точките са съответните дупки, от които трябва да се вземе почва. Взема се от две дълбочини- от 0 до 30 см и от 30 до 60 см, всяка по около 1 кг почва. Ако парцелът е под 10 дка се взема проба от 2-3 места, разбира се от две дълбочини.
Чакам въпроси.
farmera - специалист
ето и картинките :-D

Прикачен файл

garden.jpg
garden.jpg (96.15 KиБ) Видяна 62296 пъти
farmera - специалист
emil_v r написа:
някои ,да ми каже праскова как се реже ,но с 2-3 изречения . Също и арония и смокиня . пак накратко. Може и снимка.Страх ма е от тая праскова. то е нахално но и капини?
Резитбата зависи от възрастта на дръвчето и формировката /чаша, вретено...../
Така не може да се обясни - сега нямам време но ще се опитам да постна общите принципи при резитбите :-D
Благодаря за изчерпателната информация, но съм сигурен че има още доста неща, за които дори не се досещам и да питам.
Има ли някакъв сайт на който мога да открия опитни агрономи, с които да осъществя контакт за евентуално изследване на почвата от парцела, който мислим да разработим.
И последен въпрос, виждам че "farmera" е специалист, в тази връзка, в момента, на пазара, кои овошки са най-рентабилни. Питам от чисто любопитство, стана ми ясно, че ще садя в зависимост от почвата, така че...
farmera - специалист
Във всеки областен град има Служба за съвети в земеделието, въпросните служби изпращат взетите проби в тяхната централна лаборатория.Анализа е безплатен/ в деиствителност Ph, azot fosfor i kalii struwa okolo 60lw на проба , така че това е "далавера " отвсякъде.Там имат /трябва да имат/ агроном, икономист и зооинженер.
На Вас ви е необходим агроном и икономист/във връзка с фондовете на ЕС/
В профила ви не видях откъде сте може да познавам някои от тях.
Ние също правим консултации и проекти.
И като искате анализ искаите освен горните неща и "активен калции/ важно е за трайните насаждения , а и не само за тях :-D
tuninghuman - специалист
добра тема ...

аз имам малка градинка - 20ина овошки ... сети през разли4ни периоди и разли4ни дръв4ета - абе микс .... търся съвети като цяло за това какво
е правилно и какво не в моя слу4ай ... също и по подрязването

Изображение
farmera - специалист
Съжалявам но сега все още ми е много напрегнато.Има време за резитбите. Мисля да пусна една статиика с повечко сканирани примери -до месец се надявам да е готова.
Ако не ме домързи а и зависи от модераторите мога да кача една рубрика тук-агрокалендар, кой месец какво се пеави, пръскане рязане торене....
Бъдете здрави :)
lyki - специалист
farmera написа:
Съжалявам но сега все още ми е много напрегнато.Има време за резитбите. Мисля да пусна една статиика с повечко сканирани примери -до месец се надявам да е готова.
Ако не ме домързи а и зависи от модераторите мога да кача една рубрика тук-агрокалендар, кой месец какво се пеави, пръскане рязане торене....
Бъдете здрави :)
Дано не те домързи :wink: наистина ще си полезен .
Тъкмо да ти благодаря и за сайтя към който ме препрати за обезаразяването,много полезно четиво.
:prost: БЛАГОДАРЯ

Тема "Кога и как се садят овошки" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: