• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
donnna - специалист
в казармата за целта използвахме артилерийски гръм - бяха във вид на цилиндър - вътре стърготини и барут. ама 1 пич си опърли косата - погледна в комина дали ще пламне :lol: вътре в стаята после беше мазало от сажди...
Transporterr - специалист
като стана въпрос за казармени спомени ...
Може да пробваш и с керосин ...също с такъв успех :)
топиш парцал и буташ вътре ...само си не затваряй комина да не излети капака ....
hameleon - специалист
От 5-6 години използвам метода на запалване на саждите,много съм доволен,но спазвам определено правило - запалването е винаги след дъжд.Правя факла от стари дрехи навити на 3 слоя като всеки слой се привързва с тел.Дръжката на факлата е желателно да бъде от някакво сурово дърво/в моя случай - люляк/.След като направя факлата напоена максимално с нафта я поставям в найлонова торбичка,пъхам в розетката почти хоризонтално и паля.Необходимо е отваряне на прозорец за да постъпи достатъчно количество кислород . След което излизам на двора и гледам димът които излиза от комина-първоначално черен,а след като се запалят саждите бял.Процедурата трае около 30-45 мин.След около час проверявам комина с огледалце :lol: .
ekon1 - напреднал
дрън-дрън саждите не горяли.Стана коминчето като ново.Паленето остава за мен наи-добрия и чист начин за почистване на комина.
виждал съм съборени комини от палене на нафта и нафталин, макар да е най-бърз и най-мързеливият метод не го препоръчвам. Това с топуза и четката е най-безопасния и сигурен начин!
mladkal - майстор
ekon1 написа:
от Ст.Загора съм.Понеже съм на 1 ет.ме е страх да не направя някакъв проблем на живеещите над мен кооператори.Все пак тия сажди развиват голяма температура за не определено време.Да не им опадат плочките?
Като си градски и ти трябват такива почистващи комина таблети иди на улица Патриарх Евтимии. От Столетов вървиш посока Августа Траяна. Вървиш по западния (левия -ако вървиш в правилната посока) тротоар и между тези две пресечки има магазин специализиран за камини,печки и такива разни. Почти съм убеден, че там ще те насочан точно и ясно какво ти трябва.
Друг вариант е да видиш някоя обява за височинни работници (ав СЗ има доста такива обяви) и да ги спазариш да ти очистят комина, за да не се занимаваш с глупости и да не си рискуваш цялостта на костната система!
Желая ти успех!
Kirilpm - специалист
Съжалявам че вдигам стара тема,но при мене проблема е малко по особен.Комина е в 5 етажна къща двоен,незнайно защо първия(приземния) етаж,на който живея комина му свършва 30см под плочата на втория,там останових че има дупка в зида и комина се включва към главния на който ревизията е на втория етаж.От покрия очиствам всичко до тая дупка,сигурно от чистене се е излъскал та и тухлите са се изронили,но дупката се запълва и пуши,а единствения достъп е през розетката за тръбата която е на 2 метра под нея или през ревизията горе долу на 4 метра под нея.Какво ли не правих,бутах през розетката жило от челарка,перваз,пусках прахосмукачка,бръкнах с една от онея стъргалки за тръби,пусках самоделни бомбички,един приятел гърмя с ловна пушка,слагах таблетки в печката,но ефект нулев,това с таблетките сигурно заради многото кюнци,ама няма вариант да се сложи близо до комина печката.Вече остана само да го запаля,но ме притеснява,че защото хич не тегли ще се опуши стаята,ще се напука мазилката на горния етаж от високата температура,ако ще го паля ще е с керосин за да не пуши толкова много.И най-крайния вариант да се изкърти отвор в комина на 2рия етаж,да се разшири тази дупка където се включва в основния и да се затвори,ама хич не ми ще.
  • 1
  • 2

Тема "комин" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: