Съвети за начинаещи готвачи.
Борис - специалист
Higro,и аз пия ракия , но само такава от плодове - сливи,джанки,кайсии,грозде (не от винпрома) , без амилази , лактази и др.подобни,а на кръчма само водка -спирт и вода , (но това направо ме разби :" Подходящият момент се познава лесно по намаляването на количеството на въглеродния двуокис през водния клапан. При тези температури вероятно това ще стане около 8-мия ден." Околото тотално ме възхити).Менделеев и Ломоносов вероятно ще се ...... И все пак Ви се възхищавам!(Ще пробвам рецептата Ви и ако това се пие тържествено ще се извиня за съмненията и горещо ще я рекламирам).
Osiris - специалист
hygro написа:
Е, засегнахте и моето хоби :) Тези дни предстои пускането на сайта http://www.rakiyata.com, където темата за "мераклийската" напитка ще бъде основната.
давай ако трябва ше го хостваме и ше помагаме :?
ssi - специалист
Онемях!!!Това нещо пие ли се?Ако да , защо още сте живи и защо вече винпромите не са фалирали.Сигурно ако заложите гайки и болтове и тях ще стане "парцуца"(каквото и да означава).Все пак Ви се възхищавам - това сте го издигнали направо на научна основа.
.
Само да добавя и аз , че алкохола който си правиме в къщи е с пъти по добър от повечето алкохол в магазините. Преди ми се налагаше да купувам от време на време и много пъти съм попадал на страшни боклуци (ментета). Направо не мязат на нищо. Така си и седят или ги изхвърлям.
Така ,че който има възмойност да си прави. Това е най-добрият вариант.
hygro - майстор
Борис написа:
(Ще пробвам рецептата Ви и ако това се пие тържествено ще се извиня за съмненията и горещо ще я рекламирам).
Хм, рецептата за пращината е само началото. От значение е как ще дестилираш, как ще отлежи и... с кого ще а пиеш :partyman:

Питиетата от зърнени продукти обикновено дестилират с ректификационна колона, а не с популярния тук алембически казан, за да се спести дву- или трикратното варене. Дестилатът е със сравнително "кух" вкус и получава звученето си след "овкусяване" при налагане и отлежаване.
hygro - майстор
Osiris написа:
давай ако трябва ше го хостваме и ше помагаме :?
Благодаря! Днес платих хостинга и поне форумът към сайта ще е достъпен на http://www.rakiyata.com/forum/ след актуализацията на DNS. Понеже сайтът си е хоби, статиите ще пускам когато имам необходимото свободно време.

Ще се радвам на подкрепата на всички, които помогнат да подкараме сайта.
pep - специалист
hygro написа:
Osiris написа:
давай ако трябва ше го хостваме и ше помагаме :?
Благодаря! Днес платих хостинга и поне форумът към сайта ще е достъпен на http://www.rakiyata.com/forum/ след актуализацията на DNS. Понеже сайтът си е хоби, статиите ще пускам когато имам необходимото свободно време.

Ще се радвам на подкрепата на всички, които помогнат да подкараме сайта.
Ха честито , дано сайта стане популярен и всеки споделя опит и мъдрост в тази свещена материя :lol: . Ето линк към wiki ако някой не го е посетил :
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0% ... 0%B8%D1%8F
Принципно аз повече харесвам терминът "джибри" :-D .
Иначе имам приятел с роднина във винпром "Търговище" и ми е казвал че и скъпите ракии не са на 100% излезли от казана а някъде към 30% .
hygro - майстор
Написах повече подробности за интересуващите се от приготвяне на пращина от зърно.
Стефан - майстор
Имам въпрос - По какъв начин се отстранява метиловия алкохол при дестилация в домашен казан? В тегловно отношение как е в сравнение с етиловия алкохол и водата?
hygro - майстор
Метиловият алкохол не е единственото вредно вещество, което се образува при ферментацията. Образуват се много различни висши алкохоли, повечето от които доста отровни и с неприятен вкус. При правилната дестилация тези примеси могат да се отделят. Например метанолът има температура на кипене 64,7°C и затова се изпарява значително преди етанола с т.к. 78.4°C. При дестилацията температурата на пращината се покачва бавно, за да може метанолът да излезе с първака. За късмет повечето вредни вещества имат доста различаващи се от етанола температури на кипене, което позволява да бъдат отделяни в първака и патоките.

По-голямо количество метилов алкохол се образува при пращини от плодове, които съдържат пектин в това число и грозде. Друга причина за високо съдържание на метанол е подслаждането на пращината над 20% или ферментация при високи температури. При ябълкова пращина метанолът може да достигне 0,3%, но при правилно отделяне на първака, в калвадоса има само следи. При използване на ензима пенктиназа, както се прави при промишленото производство за увеличаване на добива, количеството на метанола се увеличава няколко пъти и дестилацията трябва да се извършва в ректификацонна колона. От нея ракията излиза много чиста, но изчистена и от ароматите, поради което е "куха".

Метанолът плаши хората, заради мълвата, че от него се ослепява. Че се ослепява е вярно, но дори и в лоша ракия количествата му са пренебрежими. Слухът води началото си от отравянията от консумацията на получен от суха дестилация на дървесина спирт, където той е преобладаващото вещество. За сравнение: портокаловият сок съдържа далече по-голямо количество метанол от ракията, но никому не му хрумва да го обяви за отровен.
Стефан - майстор
Благодаря за отговора, но той не ме ориентира много. Аз практикувам следната схема. Подгрявам казана на температура малко по-висока от нормалната. След тръгването на първака, първия половин литър го изхвърлям/може да го оставя и в патока, може и за мокри масажи/. След това намалявам огъня до изтичане на плътна струйка на около 7-8 см, след което тя се превръща в капки. За мен от практиката ми това е нормално. Не знам дали съм прав, но така го правя. Източвам ракията до 40 градуса. След това отново засилвам огъня, и източвам паток до около 13-15 градуса.
Но въпроса ми беше основно за начини за отделяне на метиловия алкохол.

Тема "Ракия от ечемик или царевица" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: