• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 47
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Christo - майстор
И в двата случая дървесината се обелва(защото кората прави много пепел), след това се надробява на ситно като талаш от циркуляр. Така полученият талаш се изсушава до около 10-15% влажност. Материалът се пресова със шнекова или бутална преса(при брикетите), или с пресата от снимките по-горе в случай, че правим пелети. При по-големите и скъпи пелетни преси материалът се прекарва през надупчен цилиндър, в който се въртят пресоващите валяци. След това следва охлаждане, при което влажността спада още. Готовата продукция трябва да се съхранява в найлонови опаковки за да не поеме влага. Твоят случай е особено подходящ, защото имаш готова надробена и суха суровина.
RAPTOR - специалист
Като се замисля,може да се експериментира с размера на пелетите.Не всеки има пелитна горелка .Някой може да да исползува и по-архаичен котел и система за горене.Така,че може да се опита и да се създаде и по-проста система за пресоване на дървените стърготини.Тук предлагам за модел една проста ръчна преса за домашно производство на олио от слънчоглед,рапица и тн.Важен е принципът на работа.Може в гилзата "бутало"да се постави малко плостмосово шише от мин.вода и в него да се пресова стърготинната маса.Може и направо без такива приспособления.Диаметъра на буталото на приложената преса е 30мм.Може пък на някой да му хрумне как да се приспособи тази преса за работа със дървени стърготини. :?

Прикачен файл

Изображение PRESA 2.jpg
Изображение PRESA 2.jpg (56.92 KиБ) Видяна 48914 пъти

Прикачен файл

Изображение PRESA.jpg
Изображение PRESA.jpg (62.69 KиБ) Видяна 48914 пъти
xPLOID - помощник
То хубаво тая пресичка ама суровината е като прах и ме съмнява че ще стане едно нищо.
За да се произведат качествени пелети трябва суровината да е с посочената влажост по-горе 10-15% да престои в матрицата 20-25 секунди при 100 120 градуса .Тогава лигнина от дървесината се превръща в лепило и слепва целулозата.Непосредствено след това пелетите трябва да се охладят интензивно, за да се втвърди отново лигнина и да се отдели част от влагата в пелетите.Всичко това го научих от собствен опит.Направата на малка преса за пелети не е чак толкова сложна работа.Просто с двигател под 3 кв. не се получава почти нищо.Самия процес на производство на пелети в домашни условия е практически нерентабилно. Под производителност от тон на час и предварително сушене и хомогенизиране на изходната суровина и последващо охлаждане е по-скоро хоби отколкото нещо икономически изгодно , дори суровината да ви е безплатна - талаш,стърготини, листа, трева и т.н.Има само еко ефект.Не на последно място трябва да се отбележи и това ,че пелети произведени в домашни условия горят доста по- зле от промишлено произведените. И аз като онзи от вица "дето станал милионер като лъскал и продавал ябълки, докато бабата от Америка му завещала няколко милиона" си направих преса с въртяща се матрица (минавайки през три прототипа), започнах да си правя пелети и като теглих чертата след първите 500 кг. взех че си купих 3 тона букови клас А и реших проблема с отоплението.Горелката на котлето също си я направих сам и е универсална- гори и дърва и пелети .Въпрос на управление и програма за контролера.По тази причина мога лесно да сменям режимите и за това имам лични наблюдения как горят различните видове пелети.Във фирмените горелки качеството на пелетите и лоша настройка на процеса на горене могат да създадат сериозни проблеми и да компроментират идеята за отопление с пелети .И в момента ,когато имам време си произвеждам пелети, но само за да си почистя двора от листа и други горими отпадъци, защото производителността на пресата ми за час е по-малка от апетита на горелката за същия перид от време :drinkers:
hi4kok - напреднал
ЗДР.Guffy.Имаш ли възможност да пратиш някоя снимка на твоя прототип на машината за пелети за домашно ползване,че и аз сам се наострил да си правя такава.Ще ми е от помощ ако дадеш повече инфо.
Мерси.
gizdo - специалист
plo4kata написа:
Според мен това е работа за цял екип от специалисти в добре оборудван металообработващ цех.Главата е с маслено охлаждане с радиатор и помпа,притискането на ролките към плоската матрица е хидравлично,а матрицата е от специална лагерна стомана,обработена и закалена по високотехнологични методи,нужна е и сушилня като за зърно,да се подготвят пилките до определена влажност.Експонатът,който е на снимката се изработва по поръчка и произвежда 500кг/ч. и цената му е около 10 000 евро без ДДС,а що се отнася до тези машини които призвеждат гранулирани смески,приличат,но нямат нищо общо на тази,като издтржливост на натоварването,технология и т.н.т.
Колега къде се намира тази машина в момента? Работеща ли е? Любопитно ми е и искам да видя как работи машината на място, колко площ трябва за такова чудо и т.н.
Lumin написа:
Здравейте, намислил съм да си правя машина за домашно производство на пелети.Изгледах стотина филмчета по въпроса и ми се струва че не е невъзможно.Въпроса ми е има ли някой който ползва такава или поне е виждал на живо.Интересува ме машина с плоска матрица и притискащи колела.Колко са оборотите на матрицата?Колко трябва да е дебела за да издържи натиска на пресования материал?
Всякакви допълнителни сведения и съображения са добре дошли. :-D
Здравейте и аз съм намислил да си правя такава машина за пелети за домашно производство, та искам да попитам има ли някакво развитие по въпроса или просто сте се отказали от идеята.
nanko - специалист
от къде мога да намеря по-подробни чертежи за такава машина?
Вижте тук .Тази е за фураж и я е правил брат ми.Мога да гарантирам,че функционира.По принцип според него ще може да изкарва и дървени пелети с по-голяма матрица,но там е по-сложно както е написал колегата да се постигне влажността.Без подходящата влажност няма да стане процеса описан по-горе.
bou81 - специалист
колега дай повече инфо за тая гранулираща преса че и аз съм се навил да си правя. от къде си, ако не си много надалеч може да дойда да я погледна.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 47

Тема "Машина за пелети" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: