• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Gofuss - специалист
Привет на всички. Дайте съвет за избор на селективен слънчев колектор, става въпрос за затопляне на 100 или 120 л бойлер.Като за бойлера също може да споделите мнения като марка (предстой да се закуп)? В бургас магазина БГ Терм ми предложиха промоция на Viessmann модел Vitosol 100-F 849лв. с ДДС заслужава ли си парите или да се насоча към някой от панелите на Sun System или нещо друго българско :? ? А за бойлера евентуално има вариант освен със серпентина да и с мантия, обезателно ще се поръчва неръждаем ! Елдом Инвест или СънСистем :?
lov - майстор
За тези пари съм си сложил 2 най обикновенни турски панела + помпа + още малко части че ми и хартисаха малко за биричка.Днеска при това слънце още преди обяда беше сгрял на максимум 120 литра. И после цял следобед имаше топла вода на воля. :lol:
Лично мое мнение и всеки сам си решава как да си харчи парите.
nikivd - специалист
Абсолютно си прав. Слънцето е еднакво за всички колектори. Аз имам самоделка и гледам днес температурата в него беше 110 градуса. Ако не духаше вятър можеше и повече да е. Не съм го напълнил, защото ме е страх да не замръзне а и в момента бойлера ми е на парното вързан. Просто няма смисъл от скъпи вакумни колектори. Ако няма хубаво слънце греене ако ще и колектор за 1000 лв да вземеш,няма да те огрее :-D
lov - майстор
Мисли за още една серпентина и натифриз и ще разбереш колко си загубил до сега. Аз дадох пример само за днеска но зимата почти 1/4 от всички дни са такива.
nikivd - специалист
Знам колега знам. Просто някой ден трябва да се навия да прекарам още 2 маркуча до бойлера. А за серпентината Може да се направи. Но се чудя на другия бойлер който е със тесния фланец как да направя втора серпентина :?
Gofuss - специалист
Е турски няма да сложа със сигурност. Семейния съвет наклони везните за нещо българско, с оглед цената. Слънцето е едно за всички колектори че е така така е ! Разликата е че когато слънцето е оскъдно, по добрия ще загрява повече ............
filmatoplo - майстор
Аз лично имам монтирани 100 панела Висман -Витосол 200 еф (малко ще кажете -ами 1 панел е 1700 лв ), но Витосол еф 100 също са добри -1 панел захранва бойлер 120-150 литра , ако тръбния ти път е малък -бойлера ще се загрява нормално 65-70 градуса , зависи от консумацията може и 80 гр да стига .На Сънсистем не са лоши селективните панели (имам монтирани над 1000 бр ) , също и на Теси селективни са добри .Така че си избери -1 брой Витосол еф 100 , 1 брой Сънсистем с площ 2,70 , или 2 броя на Теси .
nikivd - специалист
:lol: Лежи ти на това ухо. Може би скъпия ще гони облаците или пък ще привлича космически лъчи. :)
lov - майстор
E какво да се прави щом в тая къща пее кокошка а не петел бягай при ''Филма'' поне ще ти продаде нещо дето не е боклук и ще работи.
Пък като си полежиш на тая кълка ще приказваме тогава. Пък и защо поиска съвет след като началника ти е дал ултиматум. :lol: :axe:
filmatoplo - майстор
Аз не съм търговец , само давам изпитаната рецепта .
  • 1
  • 2

Тема "Помогнете за избор на слънчев колектор....." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: