• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nikivd - специалист
:-D
2 бр Теси колектори -1138лв. Тръби около 200лв (медни). Контролер- 100лв. Помпа 150лв. Бойлер 120л- 399лв. Разширител, фитиги, стойки и какво ли не още.. 2500лв. най-малко щом искаш качество. Ами пари за труда. filmatoplo е много добър :) 120л. бойлер лятото се отоплява с около 5-6,7 к.вата енергия. В зависимост от температурата на входящата вода. (В едно село до Сандански лятото водата от чешмата беше поне 35 градуса. :-D Там и дума не ставаше за такива инсталации. ) Това прави около 30-35 лв. разход за отопление на вода за един месец. Ако годината е слънчева и се ползва 8 месеца = 300лв. Като махнем 80 лв за електроенергия за помпата и за подгряване на водата когато времето е облачно стават 220лв. годишно. Тоест ще ти трябват поне 10 години за да си избиеш инвестицията. И тъкмо когато си избиеш паричките, нещо ще се счупи. Я бойлер ще протече я помпа се счупи. Просто не си заслужава скъпи инвестиции.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ей ти го избора:
http://www.tesy.com/bg/products/cqlostn ... _sp06_asl/
Пък бойлер си търси, щото Теси нямат неръждаем.
Gofuss - специалист
Мерси все пак за мненията. Определено ще са ми полезни :)
lov - майстор
filmatoplo написа:
Аз не съм търговец , само давам изпитаната рецепта .

Моите извинения.
Знам ама нещо тая вечер карам по инерция. А пък като се заговори за цени и все търговци са ми пред очите. И всеки гледа да те набута нищо че същото произведено в ''ЧайнаМайна'' ще ти свърши същата работа.
filmatoplo - майстор
:) Винаги съм казвал че малка слънчева инсталация с 1 -2панела и бойлер 100-200 л , е доста скъпа за литража си -понеже щеш не щеш купуваш всички компоненти като на голяма сл инсталация .
Цецо - специалист
Може ли колектора да се разположи с дългата си страна хоризонтално , понеже ще го закача за терасата и е по удобно за монтаж.
LazarGanev - "Велик майстор"
Няма да работи ефективно. Има си колектори за хоризонтален монтаж.
  • 1
  • 2

Тема "Помогнете за избор на слънчев колектор....." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: