Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
toraibata - специалист
Търсих подходящо място за темата но не намерих. Става въпрос за следното .Имам 100 литров бойлер Теси . Имаше 5 годишна гаранция която изтече преди 2 месеца. Тук в Пловдив водата е лоша и остава много котлен камък . Това го зная от опит със стария бойлер на Елпром. За една година събираше една кофа от 10 литра котлен камък .Желая да направя профилактично чистене на бойлера .Проблема е че не съм отварял такъв моля някой от съфорумците ако е отварял подобен бойлер да ми даде насока за разглобяването.
toraibata - специалист
Ще започна с това че поддържането на битовите ел. уреди и тяхната профилактика е от изключително значение за тяхната надежност и работоспособност. Може някои да са се смяли на темата и да се чудят тоя пък какво са го прихванали. Аз не желая да се отнася за мен поговорката за майстора и скъсаните обувки. До момента в който изтече гаранционния срок.Дори съм говорил в сервиза не правят ли през този период профилактика.Отговора еднозначен .През този период не съм се интересувал за това само защото е гаранционен. Писах но вероятно никой не е правил такова нещо. Аз се занимавам с ремонт на телевизори и нямам пряк поглед върху тази работа .Затова и писах с надежда някой да ме светне малко как стоят нещата.За съжаление нямаше такъв. И започнах сам за го отварям. Оказа се че е много по лесно от старите бойлери. И за да има нещо написано по този въпрос по долу давам пълно описание на целия процес на работа.
Почистване на котления камък
на електрически бойлер модел ТЕСИ 100 литра вертикален монтаж

Необходими инструменти :

1. Голяма отверка тип звезда .
2. Отверка нормална за клемата.
3. Гаечен ключ или глух ключ 13 за демонтаж на фланеца.
4. Малка отверка звезда за демонтаж на клемореда.
5. Плоски клещи за демонтаж на зануляването.

Начин на работа.:
Бойлера предварително трябва да е изстинал
Изключва се бойлера от централното ел.захранване
Завива се крана за студена вода и развиваме холендъра на меката връзка към вентила. Отвиваме леко холендра на топлата вода от към бойлера. По такъв начин бойлера започва да източва студената вода. След като водата се иозточи.
Отвива се пластмасовия капак и се изваждат автомобилните пера от ключа за включване . Демонтират се кабелите от клемореда и зануляването като се запишат по цветове за удобство при възстановяване на ел.инсталацията .Изважда се термо регулатора. След това с гаечния ключ отвиваме фланеца. Трябва да с постави някой леген под фланеца в който да се събира останалата вода и котления камък. След развиване на болтовете леко с по голяма отверка се отлепя леко фланеца от уплътнението. Внимателно се изважда от балона. Нагревателя е свит и трябва внимателно да се изтегли . През това изтича останалата вода ио започва да пада насъбралия се котлен камък. Отвора на фланеца е достатъчно голям и с ръка почистваме основата от насъбралия се котлен камък .Почиства се и фланеца ,нагревателя и се измиват. След това започваме с монтаж на фланеца .Затягат се всички болтове Отново се завиват холендрите към топлата и студената вода . Отваряме крана и започваме пълненето на бойлера с вода. За контрол оставяме отворена на една една батерия топлата вода . След напълването тя протича .Затваряме крана и внимателно гледаме за течове . Ако има такива ги отстраняваме. След това по обратния ред монтираме терморегулатора и останалите връзки. Възстановяваме зануляването и затваряме пластмасовия капак.. Включваме захранването на ел.енергията и с това работата е приключена.
valat111 - специалист
А нещо не забравихме ли...да сменим гарнитурата?
toraibata - специалист
Не съм го забравил винаги съм слагал на стария нова гарнитура .Доста я гледах и ми се стори че е заедно с фланеца и нагревателя . Нямам сега възможност да купувам и оставих старата .Не тече доста го чаках да събере капка и го свързах.Една от причините да отворя тема е точно тази някой да пише каква е гарнитурата и други подобни неща мисля че това целта на тези форуми да направим така че да не откриваме отново топлата вода. При телевизорите не всякога е възможно конкретно да посоча какво да се направи .Не зная какъв е човека който пише темата с каква квалификация . Но тук нещата са по елементарни и е по лесно. Когато човек знае пътя към решаването на задачата той е по лесен.
Всичко е точно,само при точене няма нужда да се развива шланга на топлата вода а само възвратния на студената :roll:
vk - специалист
Toraiba, чудесно описание, ще ползва хората нататък. Хубаво е било някоя снимка да се сложи, ама здраве да е. Само да кажеш кой ти е модела на бойлера или това се отнася принципно за бойлерите "Tesy".
Колко камък изкара и успяваш ли да го обереш напълно? А също и по нагревателя, защото някои нагреватели направо се прецакват с много камък.
Gek - специалист
Темата стана: "Питай сам, отговори си сам, направи си сам..." :lol: :lol: :lol:
paralesa - специалист
и в тоя форум било пълно с "археолози" :)
toraibata - специалист
Ами не очаквах толкова интерес и не съм я следял тази тема. Но ще добавя че Господ или моя съеменник Свети Георги ме предпази от гръмване на бойлера стария имам предвид точно на Гергьовден. Затова в къщи бойлера се управлява от стар двутарифен часовник който го включва към 4 часа сутринта на нощна тарифа и в 6 го изключва . Когато желаеш има ключе което го включва под контрол. Поради тая причина може би не изкарах много котлен камък една кофа от 5 литра.Нагревателя не беше много покрит и лесно се изчисти. Това е след 5 години .Не съм доволен много от термо регулатора струва ми се че не загрява добре водата. 100 литров е но за втори човек не е сигурно да му стигне. Стария 80 литров има регулатор отделен и го настройвах на по топла вода и тази работа ставаше .Но от него всяка година вадих по идна 10 литрова кофа котлен камък.
engineer - специалист
Една лека добавка към работата на toraibata : като има повече котрлен камък фланеца трудно се отлепва от балона. Ползвам дебела дървена летва, като подпирам фланеца отдолу (след като водата е източена и шпилката развита) и с чук набивам леко навътре докато се отлепи. Да не се чука върху шпилката дори и с летвата! При тази интервенция обаче подмяната на гарнитурата е неизбежна. Струва 0.80 - 1.20лв. Сменям също и уплътненията на нагревателя - 2бр по 0.20лв. При необходимост и анодния протектор се сменя, но според мен изкарва около 20 години.

Тема "Профилактика и ремонт на бойлер Теси." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: