• 1
  • 2
Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
nikola40 - напреднал
Матракът на един стар диван има нужда от ремонт.
Става дума за онази част на дивана, на която се седи, не облегалката. В средата матракът е доста хлътнал, защото най-често там се е сядяло през годините. Във вътрешността се виждат пружини. неприятно е също, че пада много прах отвътре.
При ремонта бих искал да постигна две неща:
1. Да сложа такива материали във вътрешността, над пружините, които да не образуват прах
2. Да разменя, ако може, пружините в средата с пружините в периферията.

Някой има ли опит с ремонт на матрак.
Ако може съвети за разместването на пружините и особено за материалите върху пружините.
Благодаря

по-долу давам линк със снимки на матрака

http://www.album.bg/future2100/albums/188290/
mladkal - майстор
Приеми отговора ми повече като ЪП.
Здравей, колега.
Спомена ми е, че едно време (по време на соЦИАЛИЗЪМА) подобен вид дивани и матраци се правеха с едни тектилни ленти(каиши) които минават прелплетени шахматно над пружините.
Разглобяваш матрака(дивана) и вничмателно обследваш устройството му. Избираш и разменяш местата на хлътналите пружини.... При нужда ги преподреждаш(като места) Върху тях прека рваш каишите(тексстнилните ремъци-ленти) обтягаш ги така, че всички да застанат в една и съща хоризонтална равнина. Преплиташ ги на кръст и вълнообразно..веднъж отдолу-веднъж отгоре....
За по-голяма мекота и повече комфорт залагаш над ремъците 1-2 см дунапрен-ЦЯЛ лист. следва тапицерията-дамаската.
Накратко и набързо това е.
crez - майстор
mladkal+1 с малко допълнение, пружините са вързани с конопено въже 3-4 мм за да бъдат на една плоскост и да не се разместват, пристегни това въженце, вероятно е скъсано. Конопените ленти(каиши) са зашити за пружините след като са опънати по гореописания начин. Ако има скъсвания на шева преработи го.
Iliev Labs - специалист
Счупените пружини се подменят.
Търси при сарачите. Евтини са.
Ето и един примерен линк: http://peast.hit.bg/
beam55 - напреднал
Дивана е много опасен!!! Особено през лятото. В никакъв случай да не се ползва в този вид!!!

Преди много години един приятел облече жълтата фанелка с история за скъсан диван и опасно оголени пружини. Вуйчо му играл карти през лятото, било много горещо(както сега), гащите къси, а т*****те големи, провиснали и се заклещил толкова лошо межди пружините, че се наложило се да го изнесат с дивана и да търсят тапицер, за да го освободи...
mcm - специалист
Обикновено пружините са вплетени с една тънка стоманена тел, на твое място бих свалил всичко да остане само дървената рамка, подлагам едно осб, правя му тук там отвори отгоре слагам един дунапрен с подходяща плътност и тапицирам с подходяща дамаска. Отварял съм подобни стари матраци, пружините по средата потрошени, пробвах да ги сваля, стоманената тел къса нерви, а за пепеляка който са събрали нямам думи. Но все пак избора си е твой.
teon - специалист
Iliev Labs написа:
, било много горещо(както сега), гащите къси, а т*****те големи, провиснали и се заклещил толкова лошо межди пружините, че се наложило се да го изнесат с дивана и да търсят тапицер, за да го освободи...
:mrgreen: ...туй ми напомня за подобна случка от детството когато се наложи един приятел да го изнесат с 300 литрово буре от мазето и да търсят бъчвар, за да го освободи...
...накратко: решил да си поиграе на конче с бурето...и както каза колегата по-горе, горещо, гащите къси, та****те провиснали...паднал единия в дупката... после и другия...и айде при бъчварина...
beam55 - напреднал
Правя тази "реплика" на teon със съзнанието, че нарушавам "добрия тон" на фоума и измествам темата с молба за помощ на колегата с проблем в дивана, но се изкушавам да преразкажа една история, която съм чул от уважаван университетски преподавател, акушер-гинеколог. След липсата на отговор на въпроса му, знаете ли как се сваля венчална халка от отекъл пръст ни беше описана техниката с прекарване на извита хирургична игла с конец под нея. После навиване върху отеклата част и развиване от другата, прочетена в руско списание (тогава още нямаше форуми). Седмица/и след това в кабинета му, на млад лекар в Бургас, идват група докери. Един е с нахлузена гайка или шайба на ****. Повода и изделието не си спомням и го оставям на фантазията на четящите. Опитвали неуспешно да я издърпат, опитали и с грес, но не станало, опитали с шлайф, с електрожен и т.н.

1. Моля модератора да изтрие поста ми, ако прецени, че е неуместен и прекалено далеч от заглавието на темата!
2. Моля модератора да премести репликата, ако прецени, че е по-подходяща за друга тема на форума!
3. Четете! Не се знае кога ще ви потрябва познанието.
4. Полезно е да се посмеете!
5. Всички прилики с лица и събития приемете за случайни!
bulhomes2 - майстор
Мисля, че Младен е обяснил достатъчно добре какво може да се направи и предполагам автора няма да има против изместването на темата в посока на къси гащи и та'аци.

Като деца за риба един приятел беше лепнал кърлеж така. Историята за махането (и обикаляне на няколко болници по соц времето) може а се разказва само нагледно... :lol:

ПП. Тез докери отгоре обаче със шлайфа и електрожена май са повече наследници на барон фон Мюнхаузен.
Jblaze - специалист
Вдигам темата с питане за ремонт на продънен диван.
Накратко:
Диванът е на 3-4 години, но както много нови и евтини мебели е калпаво направен. С времето се издъни и хлътна в средната си част. Днес разтапицирах дъното му и вътре се вижда следната картинка:
Върху 5-6 летви е закрепен шперплат със скоби от такер, а върху него има дунапрен и тапицерия. Летвите са захванати към страните на дивана с големи скоби от такер.
Както се вижда от снимката с времето тези летви са поддали и са се счупили, след което и шперплата ги е последвал.

Моята идея е да махна счупените летви и да сложа по-здрави и дебели (или пък 2-3 плоскости от ПДЧ), но да ги захвана с видии вместо с оригинално използваните скоби и/или да сложа малки ъглови планки (примерно такива или малко по-големи).
Другата ми чуденка е дали да сменям талашита или просто да сложа още едно здраво парче към това и тогава да сложа новите летви.

Ще съм благодарен за съвети от хората минали по този път. :prayer:
Прикачен файл:
2015-05-15 23.30.21.jpg
  • 1
  • 2

Тема "Ремонт на матрак на диван - помагайте" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: