Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lubomirlz - специалист
Аз като те гледам какви въпроси задаваш, ти препоръчвам да не даваш съвети в тоя раздел за да не стане някой сакатлък.
А това което си замислил не го прави, опасно е за теб, за някой електротехник на енергото, за джоба ти, а и е подсъдимо :))
baretata_7_62 - специалист
Това е живия живот, не си измислям, питам неща от бита, правя си го сам, затова пиша във форума направи си сам, ако евентуално установя, че не спазвам конституцията на страната и или някой друг не го е направил, веднага ще уведомя компетентинте органи ;)
evil - специалист
То че е подсъдно,подсъдно е но не толкава малко колкото си мислиш :) Като дойде някой от енергото да човърка из таблото и като му върнеш фаза за която той няма как да знае и изключи и като го изчатка тока после за не предумишлено как ще се оправяш не знам :lol:
vk - специалист
Ако някой има да сканира едно упътване за свързване на електромер и там ще се види.
baretata_7_62 - специалист
Всичко си е вързано, изключвах предпазителите на главното от вън и ми изключва на всякъде, дори и на тези старите който мислех че са отделно от новата инсталация. Явно се доблират някъде по инсталацията, така е то като всички сме майстори и всеки разбира :)
vk - специалист
Ето едно свързване, което намерих от merlin gerin
Изображение
valqk - специалист
Да се възползвам от темата.

Имам следният проблем. Имам свързан двуфазен електромен и часовник (същия - чешки) към него, но часовника не тиктака и електромера е винаги на дневна. Някой е пипал по таблото и часовника е без капак. Има свързани 3 жици, като има 1 фаза, предполагам другото е нула и управляващата към електромера.
Идеи защо не работи самия часовник? 4 извод не е свързан нукъде (предполагам така трябва?)
Нов или този за ремонт?
PCL82 - майстор
На часовника му трябва захранване-фаза и нула, а на изходът му се появява фаза за нощната тарифа. Или няма захранване или е изгорял. Едно електромоторче навива пружината на часовника и той може да изкара така три дни до следващото навиване.
valqk - специалист
PCL82 написа:
На часовника му трябва захранване-фаза и нула, а на изходът му се появява фаза за нощната тарифа. Или няма захранване или е изгорял. Едно електромоторче навива пружината на часовника и той може да изкара така три дни до следващото навиване.
Как да проверя дали е игоряло моторчето?
Всъщност кой извод за какво е на тези чешките - да проверя дали е вързано правилно.
Предположих, че има нещо, което го навива ама не съм разглобявал и не ги знам вътре как са.
fikata - майстор
Ако часовникът е "Крижик" - чешки с непрозрачен капак и малко кръгло прозорче схемата му е тази
Изображение
Ако е тарифен часовник "Крижик" с прозрачния капак: на клема 1 се свързва "фаза" и се слага мостче между нея и клема 3 ,на клема 2 се свръзва "нула", на клеми 5 и 6 са изходите от превключвателя на часовника - фаза за свързване към клемата на електромера за тарифното реле.

Тема "Относно свързване на електромер с часовник" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: