Тук ще поместим информация за всички статии които искате да напишем.
Харалампи - специалист
leonardo_vd написа:
Все пак това което коментирате е НЕЗАКОННО!!!

Ми то всичко хубаво на този свят или е незаконно, или неморално или води до затлъстяване :o

А за това че от дълбока древност е забелязана разликата във вкуса от медните казани ... Ми то хром-никеловата нераждаема стомана отскоро я има ... Не съм специалист но имам позната лаборантка дето работеше във Винпром Бургас, ако не забравя ще я питам за подробности.
Стефан - майстор
hygro написа:
Затова съм сигурен, че Стефан още утре ще изтича да си подаде документите в митницата :lol:
Да, бе :lol: И защо в митницата? Солунската ли?
hygro - майстор
Харалампи написа:
А за това че от дълбока древност е забелязана разликата във вкуса от медните казани ... Ми то хром-никеловата нераждаема стомана отскоро я има ...
@Харалампи:
:lol: Много векове дестилаторите са били предимно керамични - медта е била непостижим лукс :wink:

@Стефан:
Митницата събира акцизите, така че тичай :lol:

:partyman:

Прикачен файл

keramichen-destilator.jpg
Ето пример за дестилатор от керамични съдове:
keramichen-destilator.jpg (41.98 KиБ) Видяна 29977 пъти
Харалампи - специалист
Приемам забележката, май се изказах неподготвен. :datz:

Обаче да питам, ако не ползваш много често казана няма ли медтта да се окисли и да създаде проблеми? В този смисъл неръждаемия казан не е ли по-лесен за експлоатация за домашен ракиджия. Евентуално с използването на някакъв катализатор от мед който да може да бъде заменян или поддържан по по-лесен начин.
hygro - майстор
Точно затова по-горе написах, че в идеалния дестилатор всички части, които се намират в контакт с готовия дестилат, би трябвало да са от химически инертен материал, например неръждавейка. А медните части задължително се почистват, включително и химически. Виж машинката по-долу - надявам се да пусна една статия за правенето й в стил "направи сам" :)

Прикачен файл

schnaps-brennanlage.jpg
Ей тази играчка е близо до "идеалния" дестилатор за ракия.
schnaps-brennanlage.jpg (39.86 KиБ) Видяна 29852 пъти
Харалампи - специалист
Прилича на ректификационна колона. Има ли оросяване? Как се определя флегмовото число? От температурата на върха ли? И как се качва флегмата нагоре с помпа?
Харалампи - специалист
Мда ректификация, значи въпросите които съм задал по-горе си важат. Искаш ли да ти потърся допълнително информация за ректификационни колони. Мога да намеря доста.
hygro - майстор
Харалампи написа:
Искаш ли да ти потърся допълнително информация за ректификационни колони.
Каквото има в Гугъл съм изчел :) Ще се радвам на всичко ново. Мъчат ме разни дреболии, като конструкцията на тарелката и по-специално вентилите за изключването й. Топло-масообменът не ме вълнува толкова, щото вместо да се гонят части от процента ефективност на всяка тарелка, по-просто е да се добави една допълнителна. Интересен е и разчета на дефлегматора. Ако имаш инфо, давай го насам :)
Харалампи написа:
въпросите които съм задал по-горе си важат
Ректификационна колона с 4 тарелки е.

Кондензация и изпарение има вследствие топло-масообмена във всяка степен на колоната. Организира се противоток от стичаща се флегма и възходящ поток от пари.

Флегмовото число се определя чрез температурата и от ефективността на дефлегматора. Обикновено затоплената охлаждаща вода от кондензатора се подава в дефлегматора. Дебитът на водата се определя от термоуправляем вентил, намиращ се на входа за вода на кондензатора и чиято ампула се монтира на изхода на водата от дефлегматора. С регулиране на вентила при контрол чрез термометрите, може фино да се регулира флегмовото число. Многото тарелки и големите флегмови числа убиват ароматите, така че необходимостта от средства за намиране на компромис е задължителна. Дестилаторите на Бенковски, които съм виждал, са с нерегулируем дефлегматор и неизключваеми тарелки. Това означава чист дестилат но също и липса на характер.

Помпа за флегма има само при дву и повече колонни инсталации за добив на спирт. В дестилатора от картинката по-горе флегмата се образува чрез кондензация на пари в дефлегматора и се стича гравитачно. Схемичка на инсталация за спирт можеш да видиш тук.
Харалампи - специалист
Доста нещо си изчел. Май няма какво да добавя към това което вече знаеш. При нас има колони с до 40 тарелки. Питах за помпа, защото кондензатора на снимката е по-ниско от колоната. Имаш ли идея за формата на тарелките.

Второ нещо което ми прави впечатление е, че искаш да използваш затоплена вода за флегма? Не съм сигурен дали ще е добра идея.
Веднага обяснявам защо - ако забелязваш в схемата за промишлен добив на спирт материала от дъното на колоната се прехвърля в друга колона. Т.е. концентрацията на спирт не намалява защото постъпва нов материал а отработения се изнася. По подобен начин се работи и при дестилацията на нефта. Има постоянен приток на суров нефт, а в дъното и на върха се изнасят разделени фракции. В домашни условия няма да може да се организира процеса по този начин. А ако внасяш вода в материала чрез флегмата ...

Тема "Казан за варене на ракия в гаража от перални." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: