яйцата са за пържене,а не за мерна единицаКато имаш яйца, можеш да ги ползваш за много неща преди да ги изпържиш! Освен това пробвай веднъж да направиш зелето с 2.5% саламура вместо 4% и ще се убедиш, че освен много по-полезно е и много по-вкусно! А пък чорбата става мехлем! Всички знаем за вредата от солта, а се надпреварваме кой да слага повече - за да издържи по-дълго време зелето? Ако се преточва редовно и често се предотвратяват всякакви вредни процеси, които да му развалят вкуса поне до края на януари без консерванти.
- 1
- 2
Съвети за начинаещи готвачи.
LazarGanev
- "Велик майстор"
16 мнения в "За кисело зеле-- колко сол да сложа?"
iliq todorov
- напреднал
- Мнения: 25
Благодаря за съветите Китайци не познавам а и аз също съм чувал че не си казват рецептите (поне не на български) А за яйцето ми се струва добра идея! То всъщност дава представа за наситеността на соления разтвор , само че може би трябва да се пуска в бидона при някаква постоянна температура. Защото иначе концентрацията ще е различна Емо ти каза , в друга тема че имаш везна , която сам си правил , ама май забрави да дадеш чертежче! Ако имам възможност , ще претегля 1 яйце , ще му сметна обема и ще видим плътността му. Някой по- навътре в нещата миже да изчисли с колко сол за литър се постига тази плътност на разтвора.Или пък може опитно да установим с колко сол за 1 литър вода плътността на разтвора се изравнява с плътността на яйцето и ........ Май се поувлякох а? Наздравеееее!
- Мнения: 1
Най правилно е да измерите количеството на водата ,а не на зелето. Приготвя се 4% разтвор на едра сол и вода .Това означава,че на 1литър вода се слага 40грама сол, съответно на 10л вода-400г сол и т.н. Солта се разтваря във водата и се изсипва върху подреденото в бидона зеле.Може съда в който разтваряте солта да е 10 литрова кофа за улеснение : на всеки 10 л вода -400 г сол и наливате върху зелето.Нямате шанс да сбъркате уверявам ви Така прочетох в една книга и до сега много години вече зелето става перфектно .Успех!
myrchak
- специалист
- Мнения: 65
anika1127 написа:Най правилно е да измерите количеството на водата ,а не на зелето. Приготвя се 4% разтвор на едра сол и вода .Това означава,че на 1литър вода се слага 40грама сол, съответно на 10л вода-400г сол и т.н. Солта се разтваря във водата и се изсипва върху подреденото в бидона зеле.Може съда в който разтваряте солта да е 10 литрова кофа за улеснение : на всеки 10 л вода -400 г сол и наливате върху зелето.Нямате шанс да сбъркате уверявам ви Така прочетох в една книга и до сега много години вече зелето става перфектно .Успех!това момче изглежда е правило сомо да допълня зелето се се срязва на кръст и се на режда със срязазото нагоре колкото по плътно толкоз по добре -най отгоре сие изплита обръч от лозови пръчки и се затиска с голям речен камък! и 4% защото после ако е по малко хм !
bambam2k
- специалист
- Мнения: 50
Солта е само за вкус!
Прави се между 2 и 4 % разтвор
Аз го правих миналата година за сефте, след много чете из разни форуми.
По сметка беше 3,6% според водата която налях и солта, която разтворих в нея.
Мога да допълня от скромния ми опит че наистина
Излишен труд са:
всякво цепене, дълбане на кочани редене с кочана на горе , листа от вишни дюли смокини царевица и други променят процеса на млечно киселата ферментация и може да се скапе или оправи злето . Аз не рискувах и не ги позвах и стана убиец зеле.
Най важното е зелето да е добре почистено от кофти листа и да не се изплува отгоре поне 25 см да има вода над зелето . Добре става като се ползват бутилки от мин вода пълни със чушмяна един ред и отгоре някаква решетка и камък да ги държи някой нахални парчета зеле когато го режеш.
преди да го направя извиках "специалст с ноу хау и дълъг опит" баба ми
каза женат как да го направи изслушах и казах ще рискувам по новия начин седа гледа и се смя и кръсти докато изчистим зелето от лошите листа и го сложим в буидона и го залеем с соления разтвор за вкус.
вика ако стане догодина и аз така. то така много лесно. еми стана може би късмета на начинаещия но и таз година ще пробвам по същата технология.
Прави се между 2 и 4 % разтвор
Аз го правих миналата година за сефте, след много чете из разни форуми.
По сметка беше 3,6% според водата която налях и солта, която разтворих в нея.
Мога да допълня от скромния ми опит че наистина
Излишен труд са:
всякво цепене, дълбане на кочани редене с кочана на горе , листа от вишни дюли смокини царевица и други променят процеса на млечно киселата ферментация и може да се скапе или оправи злето . Аз не рискувах и не ги позвах и стана убиец зеле.
Най важното е зелето да е добре почистено от кофти листа и да не се изплува отгоре поне 25 см да има вода над зелето . Добре става като се ползват бутилки от мин вода пълни със чушмяна един ред и отгоре някаква решетка и камък да ги държи някой нахални парчета зеле когато го режеш.
преди да го направя извиках "специалст с ноу хау и дълъг опит" баба ми
каза женат как да го направи изслушах и казах ще рискувам по новия начин седа гледа и се смя и кръсти докато изчистим зелето от лошите листа и го сложим в буидона и го залеем с соления разтвор за вкус.
вика ако стане догодина и аз така. то така много лесно. еми стана може би късмета на начинаещия но и таз година ще пробвам по същата технология.
- 1
- 2
Тема "За кисело зеле-- колко сол да сложа?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература
- ↳ Връзки към Интересни сайтове
- Магазин
- ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
- ↳ Крадeни инструменти !!!