Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
Gandalf - специалист
Ако беше завършил, щеше да разбереш какво се мъча да ти обясня.
Стефан - майстор
Ами обясни ми!
Gandalf - специалист
"Тук във форума погрешно битува мнението, че Аутокад-а сам чертае, смята армировка на полета, греди и колони, пресмята сградата за земетръсни влияния. Той се изпозва единствено и само за чертане. За изчисления има доста други програми, но за да ги изпозваш, да въведеш коректни начални данни и да разбереш резултатите трябва да си студент специалност ССС във УАСГ най-малко 4-ти курс. "

Кажи кое точно да ти обясня: как се определя дебелина на плоча, как се изчислява армировката й, как се смята надлъжна армировка на греда и стремената й, армировка на колона, оразмеряване на шайба.
Аз не разбирам от машинно проектиране и не казвам, че мога да направя зъбно колело да речем, но защо ти непрекъснато твърдиш, че можеш да проекираш сгради и то като чета, всички специалности?
Стефан - майстор
Като чета, все едно пише жена с амбиции :? Жалка картинка!
Gandalf - специалист
Аз като чета пише един комплексиран нереализиран машинен инженер, който по незнайни причини не е учил във ВИАС.
Не мога да разбера завиждаш ли на нас, строителните инженери, че печелим законно добри пари и изобщо какъв ти е проблема?
dimitar2s - специалист
Май тук е момента да разкажа какво ми се случи преди 3 години.
Реших да правя надстройка и като съвестен гражданин отидох при архитект. Архитекта се опита да прекара проекта без конструктор, но след като не успя, взе някакъв за отбиване на номера. Вместо за 2-3 месеца, проекта стана за почти година, като не бяха изпълнени ред мои изисквания с обяснението, че "не може така", което естествено се оказа, че не е вярно.
Едва след като започнах да показвам проекта на разни строители, разбрах, че съм се сдобил с абсолютно недоносче. Първо всеки строител ме питаше за количествена сметка - такова нещо няма в проекта. За ред неща, които трябваше да бъдат отразени в проекта, ми се обясняваше, че майсторите трябвало да си ги знаят тези неща и сами да си ги правят. Такова нещо например беше железобетонния пояс върху надзида. След доста разправии се появи като детайл в ъгъла на единия чертеж. Но така и няма посочена нито една колона - дали са съвсем излишни?
Има и още ред недомислици, като например метална конструкция, която се подпира на стена, която по принцип не достига посочената височина. А за спазване на някакви размери на детайли и размерни вериги въобще не може да се говори - това били подробности, които неясно кой, трябвало да изясни по време на изпълнението.
Като резултат от обикалянето по редица строители и проектанти установих, че проекта съвсем не е използвал възможностите на обекта, а изпълнението му е посредствено и занаятчийско.
За да не си мислите, че съм попаднал на някой младок - архитекта гони пенсионна възраст с голямо самочувствие и доста връзки по инстанциите - познават го и кой знае колко подобни проекта е пробутал.
За проектите на ВиК и ел. инсталацията - мога да кажа само че са грешно дадени пари за шаблонна манифактура.
Това ли наричате "законно печелене на добри пари"?
Тани - модератор
Във всяко стадо си има и мърша ! Не можем да си правим изводите от единични примери! За съжаление обаче напоследък единиците започват да се увеличават като че ли!
todor_velikov - специалист
Gandalf написа:
Аз като чета пише един комплексиран нереализиран машинен инженер, който по незнайни причини не е учил във ВИАС.
Не мога да разбера завиждаш ли на нас, строителните инженери, че печелим законно добри пари и изобщо какъв ти е проблема?
абе незнам колко законно си печелите парите,ама знам че докато построите нещо що рушвети трябва да се дадат и да община и на ВИК и на енергто,та да си свършат навреме с работата. :x
а относно машинните инженери трябва да ти кажа че в момента на пазара има глад на такива.а строителните са бол,с това смазващо строителство :-D
jeffry - напреднал
Ако имаш някаква идея каква да бъде вилата, дай някакъв чертеж или поне някакви приблизителни размери, въобще нещо малко по-конкретно. Все някой ще се опита да помогне. Но според мен, дори и да не е законна вилата ти, за твоя сигурност конструкцията трябва да ти я изчисли проектант. И ако няма лиценз, ще ти струва по-евтино. Но все пак да ти е препоръчан от някой. Кажи, пък ще гледам да ти помогна. По професия съм строителен техник, работила съм все като технически ръководител на груб строеж, така че това не ми е чуждо. Пък и познати конструктори ще се намерят. Но за сам човек, който няма понятие, просто не е работа, защото е отговорно. Лично аз моята вила съм си я проектирала сама.
todor_velikov - специалист
да имам престава- ще е пристройка към вилата около 2.5-3м на дължина и 4 м ширина.пода е на метър от земята.основи ще правя от камъни и после с арматура,щото мястото е доста наклонено и земята сесвлича с около 1 см на година.за таван също ще е плоча а отгоре с греди и керемиди.
не се мъчи да търсиш някого защото както казах няма да давам и лев за архитекти.последния с който си имах работа ми взе сума и пари и накрая "творението" му се срина след 5 г :x

Тема "изчисляване на арматура за наливане на колони и плочи" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: