Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
nikibol - специалист
Здравейте господа майстори. Наскоро закупих имот с постройка. Няма канализация и трябва да се направи септична яма ( няма вода и тепърва ще се прекарва). Може ли някой да ми каже : Кой е най-удачният вариант за направата на септична яма, някакви схеми за направата на самата нея, ако може да се опише стъпка по стъпка, Благодаря ви предваеително. Мерси. Чувал съм , че правят септични ями от камък и с автомобилни гуми. Интересува ме по-евтиният, но не невършещ работа вариант. В къщата ще има едно домакинство. Благодаря ви предварително. :?: :? :?: :?
Osiris - специалист
Автомобилните гуми не са за тая работа ползвай камък бетон и такива неща най общо е Изкопава се яма после с камък или бетон чувал съм че и с бетонни колове се окрепва идеята най общо е стените да не се свличат и да процеждат водата а тгоре се прави бетонен пръстен с капак и отдушник :?
svetlana06 - напреднал
ето това е септична яма

Прикачен файл

cesspit1.jpg
cesspit1.jpg (84.97 KиБ) Видяна 43660 пъти
svetlana06 - напреднал
остава бетоновата плоча. размерите са приблизително 3/3/3. двете стени са от бутобетон, а др.две - суха зидария
JORO
На много места по селата са правени и се правят септични ями точно от гуми! Само че не автомобилни, а по-големи (от трактори или например тролейбусни).Между гумите се слагат бетонни градински диреци, за да попива в почвата. Ямата трябва да е по-дълбока в този случай, за да има достатъчен обем. От твърда почва нагоре (напр. 1,5м.), може да се иззида с камък и след това бетонна плоча с отвор.. На мен ми предстои, но засега съм си набавил само гумите :). Според мен това е най-евтиния и бърз начин за изграждане на септична яма, която ще обслужва еднофамилна селска къща, а ако е по-натоварено - снимката по-горе е решението! :)
hygro - майстор
svetlana06 написа:
остава бетоновата плоча. размерите са приблизително 3/3/3. двете стени са от бутобетон, а др.две - суха зидария
Наистина на снимката се вижда добро изпълнение на класическа попивна яма. Подходяща е за дебит до 10-25 куб. м. отпадни води месечно. В конкретния случай, доколкото може да се съди от снимката, почвата е с добра водопропускливост, така че вероятно през първите 2-3 години от експлоатацията на ямата, капацитетът й ще надвишава значително тези стойности. Недостатъкът на тази "класическа" конструкция е, че на практика не си вземат никакви мерки срещу затлачване на водоносния почвен слой, което след време довежда до спадане на работния капацитет и неработоспособност на съоръжението. За слабо натоварени попивни ями, например вили или къщи без баня, това не е особен проблем, но при нормална натовареност, изграждането на съоръжението изцяло наново през 5-10 години е икономически нецелесъобразно. В такива случай най-доброто решение е изграждането на утайник за биологично и механично пречистване, а в попивното съоръжение да се дренират само изсветлени отпадни води.
Български производители продават готови пречиствателни фекални резервоари- утайници за 1000-1500лв. Чужди производители предлагат и пълен комплект с всичко необходимо - дренажни тръби, ревизионни шахти, колена, гео-текстил и т.н. за около 1800-2200 евро.
8180 - майстор
hygro написа:
Български производители продават готови пречиствателни фекални резервоари- утайници за 1000-1500лв.
Това за колко кубика става дума и да кажете някои от фирмите?
hygro - майстор
8180 написа:
Това за колко кубика става дума и да кажете някои от фирмите?
Доскоро нашата фирма изграждаше резервоарите изцяло, но с оглед съкращаване на технологичните срокове, въпреки по-високата себестойност, сме решили през следващия строителен сезон да използваме готовите 3200 л резервоари на Техно-пласт.
Фирмата произвежда два размера - 2000 л, подходящ за домакинство до 3-4 души и 3200 л за домакинства 6-8 души. Цените на окомплектованите резервоари са съответно 1100 и 1550 лв. Фирмата предлага и брошура с основните информации за използването и монтажа на пречиствателните резервоари и въпреки, че хидрогеоложката част е пределно наивно изложена, все пак дава представа за общия вид на такова съоръжение.
Други фирми предлагат и по-добри решения, но съотношението цена/полза е по-лошо.
Преди все пак да решите самостоятелно да изграждате попивно поле, убедете се в капацитета на почвения слой и нивото на подпочвените води. Рискът от заблатяване на района с фекални води, по разбираеми причини, трябва да бъде изключен още във фаза проектиране. Ако водопроводимостта на почвата е недостатъчна или подпочвените води са високи , е необходимо вземането на допълнителни мерки, които не са по силите на неспециалист.

Тема "Въпрос- Направа на септична яма." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: