• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 53
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.

От какво зависи сечението на кабелите?

87%
От мощността на консуматора (двигател, печка, бойлер и т.н).
254
13%
От защитата (предпазител или автоматичен прекъсвач).
37

Общо гласове: 291

Johny - майстор
Писна ми от умници и всезнайковци!

Прикачен файл

Кабели.JPG
Кабели.JPG (83.6 KиБ) Видяна 69774 пъти

Прикачен файл

Шнурове.JPG
Шнурове.JPG (111.83 KиБ) Видяна 69775 пъти

Прикачен файл

Проодници.jpg
Проодници.jpg (136 KиБ) Видяна 69774 пъти

Прикачен файл

Проодници.jpg
Проодници.jpg (109 KиБ) Видяна 69774 пъти

Прикачен файл

Учебник.JPG
Учебник.JPG (54.37 KиБ) Видяна 69776 пъти
pavelari - майстор
И какво означават горните постове - значат, че някои хора са маниакално убедени в ретро-книжките си и си мислят, че света стои на едно място - е аз не съм чувал отдавна накой да използва думата ШНУР /като .ур/ когато говорим за електричество изобщо. По соц-времената може да е било модерно колкото и думите от рода "ПРИВЕТСТВУВАМ" и какво ли не -увам ама вече не е така. Не си натрапвайте демоде понятията за да припилвате нещата, които коментираме и вместо да напишете нещо съществено - се заяждате. Ако обаче ще преписвате редове от подобни книжки - по добре не го правете - искаме интерпретация и отсявка на нешата.
И пак моля админа ако реши да изтрие глупостите които се изписаха, че поомазахме темата... Аз за себе си съм на ясно какво правя но реших, че трябва да го споделя и с останалите без да съм много съобразителен с изискванията на автора на темата!
Johny - майстор
pavelari написа:
е аз не съм чувал отдавна накой да използва думата ШНУР /като .ур/ когато говорим за електричество изобщо.
Koга ще се научи да чете този народ?????
http://www.cablecommerce.bg/bg/products.php?catid=9
"КАБЕЛКОМЕРС" ООД
Повече от 40 години КАБЕЛКОМЕРС ООД е сред водещите в България фирми с традиции в търговията с кабели, проводници, кабелна арматура, електроматериали и апаратура от утвърдени български и европейски производители. Сертифицирана е по ISO 9001 от 1999 година.
И какво, сега по новому тока тече в обратна посока. Или постоянният ток да има вече амплитуда и честота?
Говориме за грамотно исползване на техничиските термини и определения, ако това ти говори нещо.
Не искам да се правя на умен, но ако имаш нещо общо с електротехниката или електричеството въобще, трябва да се изразяваш технически грамотно, ако знеш разбира се!
Ако не знаеш, брато, чети и питай! Аз лично така правя особенно, когато се съмнявам в нещо. Ти явно в нищо не се съмняваш по отношение на себе си.

Прикачен файл

КабелКомерс.jpg
КабелКомерс.jpg (68.01 KиБ) Видяна 69730 пъти
Последна промяна от Johny на вт яну 08, 2008 10:28 pm, променено общо 2 пъти.
velsi - Почетен майстор
И тука сте попрекалили! Личните спорове - на лични съобщения!
Palawnik - специалист
Малко подгряване на страстите преди големия спор.
За да не се караме какви източници използваме ето какво пише в :
Наредба № 3 от 9 юни 2004 г. за устройството на електрическите уредби и електропроводните линии.
Раздел II
Избор на сечения
Чл. 49. (1) Сеченията на проводниците с различно предназначение се избират при спазването на изискванията за пределно допустимо нагряване с отчитане на нормалните и следаварийните режими, както и ремонтните режими и възможните неравномерности за разпределение на токовете между отделните линии, секции на шини и др.
(2) За изчисляване на нагряването се приема максималният ток - най-големият от средните токове за дадения елемент от мрежата в 30-минутен интервал.
и след това :
Чл. 56. Допустимите продължителни токове за проводници с каучукова или PVC изолация, шнурове с каучукова изолация и кабели с каучукова и пластмасова изолация в оловна, PVC и каучукова обвивка са посочени в табл. от 1 до 7. Стойностите на токовете се отнасят за температура на жилата + 65 °С, температура на околния въздух + 25 °С и на земята + 15 °С.
Няколко неща по които ми се струва, няма да спорим.
Избора на сечение на кабела зави си от:
1.Дължината на линията (за да няма пад на напрежение особено важно газоразрядните лампи); На това обърна внимание pavelari. Прави се проверка след като се избере сечението. Обикновено за дълги линии както той каза примерно 150м.
2.От това къде се полага кабела. В земя или във въздух. Когато е положен под мазилка се приема, че е положен в земя. Когато е изтеглен в тръба, канал и т.н. се приема, че е изтеглен във въздух.
3.От това колко кабела са положени един до друг и колко е броя на кабелите.
4.Температурата на помещението в което се полагат. Особено внимание трябва да се обърне когато се минава покрай зони с повишена температура. Виждал съм кабели покрай комин!?!?
5.Вида на проводящия материал мед и или алуминии.
6.Вида на изолацията – каучук, PVC, хартия, масло и т.н.
Това са няколко допълнителни условия от които зависи избора сечението на кабелите. Понякога по-съществени от основното.
Основното от което зависи сечението на кабела е посочено в анкетата.
За датата. :) Тогава имам рожден ден.
Надявам се на една културна дискусия без лични нападки.
Palawnik - специалист
Знам че не е редно един потребител да пуска два поста един след друг, но тук започваме дискусията.
Малко теория и мой разсъждения.
Както беше цитирано в горния пост сечението на кабели (ще използвам тази дума по навик) те се избират по пределно допустимо нагряване. Иначе казано температурата на жилата не трябва да превишава допустимата за съответния тип кабел. Кабелите се различават по своя клас на топлоустойчивос. Температурите които могат да издържат за сега няма да коментирам. Малко по-долу е написано, че „Стойностите на токовете се отнасят за температура на жилата + 65 °С”. Иначе казано кабела не трябва да се нагрява повече от + 65 °С. Друг е въпроса дали трябва да стигаме чак до тази стойност и какви ще са загубите.
Сега започваме да мислим. Първо трябва да си отговорим на въпроса къде имаме имитация на топлинните процеси в кабела? Съвсем логично е това да е защитната апаратура. Каква може да е тя? Предпазител, автоматичен прекъсвач и термична защита. И трите според мен имитират топлинните процеси в кабела. Когато кабела се загрява, загрява се и реагиращия орган в защитата. Нишката в предпазителя или биметалната пластина в автоматичния прекъсвач и термичната защита.
Тук за първи път задавам въпроса : Някъде да казахме какъв е консуматора??? Въобще неговото съществуване да го има??? Според мен не. Още тук се налага извода, че сечението на кабела не зависи от товара, а от защитата която го е преди него.
Сега нека включим и консуматора. Следващите няколко реда са само теория (макар да съм я виждал и на практика). Консуматорите ще са нормални трифазни асинхронни двигатели. По лесно им смятам номиналния ток. Принципа при еднофазните и постоянно токовите консуматори е същия. Нека дължината му не е голяма примерно 20-30 м. Нека тока на късо съединение е някъде около 650А.
Нека вземем един голям трифазен двигател. Примерно 100 kw номиналния му ток е около 200А. Слагаме един предпазел 10А и го захранваме с кабел примерно СВТ 4х1,5. Какво се случва. Пускаме двигателя предпазителя изгаря. Пак го пускаме предпазителя пак изгаря. На кабела нещо да му има??? НЕ. Неказвам че ще работи, но кабела е защитен. Няма пожар.
Отиваме в другата крайност. Двигател 1 kw с номинален ток около 2А. Нека кабела е същия СВТ 4х1,5. Поставяме защита примерно 630 А. пускаме двигателя и всичко е ОК. Кефим се. Двигателя си работи така месец, два, три, година. Мишка прегризва кабела преди двигателя. Получава се късо съединение. Тока който протича през нашия кабел е 650А. Дали ще реагира нашата защита? Да, да ама не !!! Тя ще реагира при ток 1,1-1,2 In. Иначе казано 693-756А. И какво става с нашия кабел? А с инсталацията? Ако имаме късмет пожарната да дойде бързо ще спасим нещо!!!
И нека сега някой ми обясни как и по какъв начин сечението на кабела зависи от товара???? А казвам по никакъв начин. СЕЧЕНИЕТО НА КАБЕЛА ЗАВИСИ САМО И ЕДИНСТВЕНО ОТ ЗАЩИТАТА КОЯТО Е ПРЕДИ НЕГО. Това е основното. Разбира се че трябва да се съобразят нещата в предишния ми пост.
Сега май чувам гласове ама това са теории, никой няма да сложи 630А на 1 kw двигател и 10А на 100kW. Ти си теоретизирай. Теориите са едно, практиката е нещо съвсем различно. Каквото го пише по книгите, не расте по нивите. Ти знаеш ли че аз съм опънал 5 000 км кабел и съм направил 500 обекта. Никога не е имало проблеми. То е лесно там да си правиш чертичките по проектите, ела да те видя с клещите как си. И т.н. и т.н. и т.н. реплики на учили недоучили.
А сега да разгледаме един съвсем реален пример. Бай Колю ма вика да му пусна фуражомелката, да меле на добичетата. Има стара ама тя 5 kW, aма тя мощна мого ток арчи. Та той си земал една по мъничка с двигател 1 kW. Тока му си мижави 2А. Колко ти му е тая въшка. Казвате зависи от товара ОК. Значи съвсем спокойно мога да му сложа някакъв кабел със сечение около 0,5 и без това е късичък има няма 3-4 метра. Няма да набутвам бай Колю, сиромах човек. Няма да ги разделям и без това всеки си има пускател. Няма проблем двигателя нищо няма да му има. Няма да гледам в ония таблици в оная наредба дето са писани някакви глупости от някакви измислени инжилери дето един двигател не са вързали и те ще ми дават на мен акъл. Пускам кабела, нали съм майстор слагам го на скоби. Няма да му зимам пари, щото съм ги краднал. Стягам скобите и да не е лабаво ги стягам, като глава на жигулка, до скъсване и четвърт оборот връщам. Гледам старите автомати 10А, малко се замислям, ама нали няма да ги ползва заедно все ще кара. Да, да ама не. След месец бай Колю идва и ми се жалва, че като пусне двете му изключва. И понеже не ми се ходи да се разправям с него повече (не плаща, само черпи) подменям автоматичните предпазители с 63А. Вие нали казвате няма значение. К`во толкова. Пускаме, работи си няма ядове. Следва ракийката, мезенцата както си му е реда. От вибрациите обаче късо съединение в някоя скоба.
А сега да видим дали автомата ще изключи и кога. Импеданса на контура фаза защитен проводник някъде около 1,2-1,3. Тези които знаят какво е знаят че това си е съвсем нормален импеданс. Я да сметнем тока на късо съединение : 220/1,3 = 169,23 А. Автоматичния прекъсвач трябва да може да издържи 30s трикратен ток т.е. 189А. С две думи през този кабел около 45s до минута, може и повече, ще протича ток около 170А. Вероятността да се запали е доста голяма. Вие как мислите. Дали ще се запали или няма да се запали.
Нали съм разбрач на електриката цяло село къде ме види шапка ми сваля, а аз свалям жените им. Та отивам да сложа една лампа на една вдовичка. Засукана булка. Хубава ракийка има и други хубави работи си има. Нещо беля станала преди години няма ламБа в обора. Стъмва се рано, при кравата лампа си трябва. Та зализвам перчема и отивам да й сложа една лампа. Отивам у тях. То празна къща. Де да ходя да взимам кабел от къщи пък и да се набутвам. И тя горката само черпи и не плаща. Гледам кабел за телефона. Тя още преди години го изключи. Колко ти му е една ламБа. Пък и Вие нали казвате не зависи от предпазителя, само от товара. От кутията усуквам както имаше една снимка тук я гледах. Малко тиксо, ми такова има жената. Слагам ламБата, пускам за ключа. Щракам два пъти и отиваме да почерпи. Кой да гледа че бушона 63А, аз на друго място гледам. Пък и вие нали казвате че няма значение. Гледам вчера едни пожарни като вървят из селото като на рали. Разправят нещо късо станало във фасонката на вдовичката.
И дано сте ме разбрали правилно. Сечение на кабел не се избира по това какъв е товара, а по това каква е защитата преди него.
Palawnik - специалист
Това със вдовичката има продължение. Сега отивам да почерпя, нали съм рожденик. Ще ви разкажа какво стана после довечер. Ай чао за сега и си опичайте акъла.
Тани - модератор
Честит рожден ден ! Да си ни жив и здрав и да продължаваш дълги години да ни помагаш със съветите си!



:-D :-D :-D

Десетина човека бяха гласували преди мен за товара и никой за предпазителя , това и за миг не ме поколеба да съм първия ( сега като гледам един от тримата) за предпазителя! По принцип сечението зависи от двете и може да се наложи да се замени предпазителя с по-голям, ако позволява сечението на останалата част от кръга. Когато обаче трябва да се замени с по-малък , а нямаме възможност да добавим нов кръг или да заменим съществуващия с по-малък, се слага кабел спрямо предпазителя , защото дори да изключим възможността за късо съединение , не се знае на собственика какво ще му дойде на ъкъла да включи в последствие! Примера с телефонния кабел беше красноречив!

А съм виждал как се пали( в ръцете ми) кабел 2,5 мм2 само от 2000W консуматори! За справки - Леонардо.
crez - майстор
1.Въпроса в анкетата е даден много общо."От какво зависи сечението на кабелите?"Делитантски са дадени само 2 отговора,от тук и въпроса:
За какво са нужни изчисленията? Започва се винаги от мощноста,минава се през сечението и дължината,вида на метала от който е направен,издръжливоста на пробив на изолацията, Ще има ли допълнително охлаждане и чак тогава се стига до защитата,която може да бъде термична,максималнотокова и т.н/при различните защити са различни подходите/ никаде го няма това в констрективните изчисления да се започва от защитата.
Например: меден 6 жилен кабел твърдо жило с ПВХ изолация на жилата, със стоманана оплетка тип мрежа/може да е лента/за заземител, с външна ПВХ изолация използван за дадена мощност ще е разричен по сечение ако жилата например са посребрени или меко жило. При всяка промяна на някой от елементите води да различни резултати.
Тани - модератор
От какво зависи сечението на кабелите?


-От мощността на консуматора (двигател, печка, бойлер и т.н).
-От защитата (предпазител или автоматичен прекъсвач).
Колко по ясно да го напише?


-Имаме консуматор да речем 20W
-Имате един предпазител да речем 40А

Сметнете какъв кабел( проводник) е необходим спрямо първото условие( консуматора) , а след това спрямо второто(защитата) и кажете кой е верния отговор!


Винаги има вариант , когато ни трябва по-голям предпазител , но тогава вече не става въпрос за кабелите , а за предпазителя, което вече променя условието на задаата! Иначе казано , задачата няма решение в този случай!


ПП
А то сечението може да зависи от много неща , които дори няма да се сетим да споменем тук , но вие се съсредоточете САМО върху посочените в условието! Иначе ако въпроса остане отворен , то кой каквото и да спомене все ще е верен отговора!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 53

Тема "От какво зависи сечението на кабелите?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: