• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Zlati
Здравейте.
Живея в панелно жилище но съм решил да му придам съвременен облик. Искам да си направя осветлението в коридора да се включва само когато вляза отвън .
Имате ли мнение или съвети как да го реализирам или не е подходяща идеята
jordanvass - майстор
Знаеш ли това на пръв поглед елементарно изискване колко сложно е на практика? Като за начало ти трябва един PIR датчик за коридора (от ония малки кутийки, дето се монтират на стената и реагират на движението на топло тяло). После ти трябва един магнитен датчик на вратата. До тука лесното - чаркове за 30 лв. От тука почва сложното. Първо - трябва ти електроника, която да ти следи светлината и само при тъмно да пали лампата. През деня като е светло няма нужда от лампа, нали? Но да речем, че вземеш някакъв PIR датчик, който автоматично си го съобразява святкането с околната осветеност. По-нататък: трябва ти електроника, която да преценя кое от двете - PIR датчикът или магнитният контакт се активира първо, за да се прецени влиза или излиза човекът и да не ти пали лампата всеки път, когато отиваш по коридора към тоалетната или пък излизаш навън. И най-накрая трябва да имаш реле за време, което след 2-3 минути да гаси лампата, но и това последното може да си е вградено в PIR-а. Тъй, че според мене е най-добре да си вземеш датчика от ония прожектори, дето автоматично включват при движение (има ги по всички магазини) и да си включиш вече твоята лампа към него. Той си има врътки, от които можеш да настройваш при каква осветеност да започне да се включва лампата, чувствителността на датчика за движение и времето на светене. Остава ти да намериш някой приятел, който да направи логиката, която ти следи кой от двата датчика сработва първи. Ако не те бърка да ти святка всеки път, когато минеш по коридора без значение дали се отваря вратата - може да минеш и без датчика на вратата и логиката за определяне на посоката на движение. Мисля, че ще ти е достатъчно и без да се следи вратата. В края на краищата не само като влизаш ти трябва светло, а и като отиваш до тоалетна, нали? Пък и ще е много по-лесно и сам ще можиш да си го направиш. Дано съм ти бил полезен. Успех!
Злати,аз лично съм си взел един датчик за движение от Мистър Бриколаж.Монтирах го на тавана до плафона,вързах го по схемата която е към него,изолирах ключа в антрето,и сега се кефа.Успех!
onion - специалист
да питам , тия датчици , които ги слагат на халогенните прожектори (или някакви други) имат ли някаква настройка , щото примерно аз имам котка и тя скитори нон стоп. не искам всеки път когато котката ми минава през коридора да се пали лампата. възможно ли е да се направи така че датчика да не хваща котката ?
Ще скита,ще скита, пък ще и писне.Специално този който ползвам аз/цена около 18 лева/,има три положения-2,5и7,може би минути,не съм го мерил.
masteradmin - майстор
със сигурност би трябвало да се променя чувствителността, въпроса е дали е на достъпно място потенциометъра или е на платката.
jordanvass - майстор
Има 3 врътки на удобно място, от долната страна на кутийката на сензора. При мене на котки не реагира, но други се оплакват, че се включва при тях. Сигурно е заради различната височина на монтажа. Може, разбира се, чувствителността да се загруби и да не пречат животинките. И без това в коридора не са нужни 16-те метра чувствителност, които дават на датчика.
емил
и да не си помислиш че датчика покрива ъгъла за които го продават,или пък разстоянието? като мен? нов облик :D
milen
ako nee ve4e kasno za otgovor,stava s 1 stalbi6ten avtomat,magniten senzor na vratata i ve4e spomenatia senzor za dvijenie.magnitnia senzor se varzva v verigata na butonite na st.avt.,na izhoda zaka4a6 tozi za dvijenieto i gotovo.samo triabva da si go nastroi6 spored vkusa.
ako iska6 moga da ti pratia shema
Osiris - специалист
milen
Не се излагай бе стълбищен автомат що да нее Шалтер мноо гот ше бъде като го гепи някой в тъмното :lol: :shocked: :lцl: това се прави с едит триак и пир датчик поне се га са ефтини може и да се направи с мрежа от IR сензори и светодиоди за да свети като космически кораб и светлината до ходи с обекта пък който има носталгия към отминалите векове винаги може да си вземе нощна шапчица чехлички и свещичка :feuer: :feuer: :feuer: :stock1:
  • 1
  • 2

Тема "Как да си направя осветлението с фотодатчик" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: