Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
abracadabraabrac - специалист
Здравейте,
Много търсих в интернет, и не се ориентирах... Приятели помагайте...
Преди година смених в стълбището на блока старото автоматче(беше изгоряло). Купих едно с по-добри параметри (за макс. мощност която може да комутира 1200W, с предпазител 6,3А.... марка EL-01). Понеже реших че имаме 10 крушки от по 100W общо. И, си работеше до вчера. Червената лампа свети постоянно и лампите не се гасят. Веднага проверих всички ключове, да не би някой да е "залепил"...-няма -никой не прави постоянно контакт. Реших че автоматчето пак е изгоряло... И, купих ново от същия вид. Само че реших този път и да поставя реле-контактор за да не гори толкова често. Взех от магазина едно реле NCH8-20 household contactor.
Ето и снимки на стълбищния автомат и релето:
Прикачен файл:
стълбищен автомат ЕL-01.jpg
Прикачен файл:
стълбищен автомат ЕL-01-инструкция.jpg
Прикачен файл:
реле.jpg
И, като смених сега старото с новото стълбищно автоматче, -пак същата работа. Свети си червената лампа(на самото автоматче-по принцип гасне като таймера изключи), и осветлението също... Не, знам къде е проблема. Досега аз съм оправял стълбищното осветление, не съм имал проблеми... Не съм специалист ел.техник, но ... Имате ли идея? Къде е повредата? Как да я открия? Защо не се гасят лампите...? И с новото и със старото автоматче вси тая... Във входа няма разбиращи, а и са само стари хора, и пари за майстор нямаме... То аз се набутах с общо 35 лева за автоматчето и контактора, и не знам как ще си ги взема, та камо ли да търсим майстор... А, и не знам пипано ли е от друг, и за какво... Вече не знам ...

А, относно реле-контактора подходящ ли е? Споделете мнението си. От магазина ми казаха че е добър и е почти безшумен(вярно е, вкъщи му пусках ток). Но, никъде в интернет не открих хубава схема за свързване на стълбищен автомат с реле-контактор. Дори и тук в сайта, нещо не се ориентирах в тези които са приложени в подобни теми. Ще дам тук снимки, и ако може да ми обясните за схемата на свързване. Моля да не ме критикувате че не знам, и че се учи в техникумите. Друго ме е образованието, но това не означава че не трябва да си ремонтирам някои неща.
Искам ако отстраня, с Ваша помощ повредата на стълбищното осветление, да монтирам и реле-контактор. Та поне да е по-сигурно, и да не се занимавам перманентно с тази работа...
Аз съм направил една схема на свързване стълбищния автомат с реле-контактора, но не съм сигурен дали е правилна. И, моля, ако има грешки да ме поправите.
Дори, ако не е много нахално, някой да начертае една(но за моя случай). Много се извинявам за нахалството. Но мисля че ще е от полза не само на мен, а и на още хора които са решили сами да си ремонтират осветлението на входа. Е, така "на ползу роду". Много ми е притеснено че днес не успях да открия проблема, то, може и автоматчето да не е изгоряло, а ,не дай си боже и може да е и новото дефектно (имал съм такъв проблем с компютърни части, и вярвайте ужас е, и голямо чудене(една звукова карта...).
Ето и малко снимки:
Прикачен файл:
040720133681.jpg
Моето мнение е че, на клема (А1) и на клема (1) на контактора подавам един и същия изход (1) от стълбищния автомат. Този ,който е изхода към "фазата" на товара(лампите). А (А2) свързвам към "нулата", а изхода от контактора (2) подавам към "фазата на лампите". Този, който по принцип трябва да си излезе от стълбищния автомат от изход (1), ако не се свързваше реле-контактор. Правилна ли е схемата?
Прикачен файл:
040720133683.jpg
Предварително Благодаря на отзовалите се със съвети. Моля, прегледайте схемата начертана от мен, и я коригирайте ако съм сгрешил.
Ще чакам вашите коментари.
PCL82 - майстор
Ти донякъде сам си си отговорил-свързал си грешно контактора и сега е все едно, че го няма.

Бобината на контактора свързваш между изхода на автомата и нула (все едно е някоя лампа по оригиналната схема). Контактът на контактора свързваш между постоянна фаза и прекъснатата фаза към лампите-все едно е обикновен ключ за лампа.

Може да имаш проблеми с автомата, ако той има изискване за минимален товар, но не ми се вярва.
Ако има такъв проблем може да свържеш пробно една лампа директно към автомата, заедно с бобината на контактора.
sto64 - специалист
На схемата,която си нарисувал контактора става излишен,защото товара пак се поема от автомата. Ако на кабела,който идва от бутоните имаш постоянна нула пак провери бутоните.
vk - специалист
Не ти трябва контактор бе човек, само стълбищния автомат ти е достатъчен - пише на него че комутира 1200 watt. какво повече ти трябва ?
abracadabraabrac - специалист
Здравейте, и много благодаря за отговорите. Първо за схемата:
Преправих я както казахте. Ако съм разбрал правилно... Вижте на снимката:
Прикачен файл:
вярно .jpg
Така правилно ли е?
(Ако пак съм сгрешил, моля казвайте).
Сега и за автоматчето:
Новото работи. Проверих го вкъщи(свързах го -всичко -точно). То и контактора работи,-и на него пусках ток... Както ме посъветвахте, ще проверя кабела, който идва от бутоните и влиза в "4" на стълбищния автомат, да не е пък постоянна "0". ...-Аз проверих още вчера всеки ключ(махнах капачката) и с фазомера проверих на всеки и фазата и нулата. Също и при включване нали и нулата светваше на фаза(т.е. си работят). Но, не знам дали има значение, но една крушка по стълбището гледам свети много слабо, едвам нагрява жичката (да не е това проблема, -и може ли?). Иначе, не мисля че някой е пипал, трябва да пробвам пак с новото автоматче. Да не би вчера да не съм дочакал да изгасне след първоначалното включване, уж беше на минимума 30сек., ама от зор, ако съм решил че не е от него... :rolleyes: .
Днес, ще продължа с опитите. Но ще изчакам да ми кажете за новата ми схема с контактора.
Понеже, ако отстраня проблема, искам този път да е с новото автоматче и контактор. Чул съм че е по-добре за да не гори самото автоматче.
Благодаря пак, и моля коментирайте схемата ми.
fikata - майстор
Теоретично последната схема е вярна. Чрез контактор комутираш тока към лампите.
Остава да отговориш защо ти е необходим този контактор,след като релето на стълбищният автомат има максимална комутационна мощност 1200W, което означава 30бр.лампи с мощност всяка от 40W
или 20бр от 60W. Чрез контактора,който е за номинален ток 20А ти можеш да увеличиш броя на тези лампите според единичната мощност на 45бр и 30бр.Това необходимо ли ти е?
И една корекция в терминологията - в тази инсталация на стълбищното осветление елементите за моментното и включване не се наричат ключове, а бутони/лихтбутони/ за стълбищно осветление.
За разлика от ключовете в осв. инсталации,които имат две устойчиви състояния- вкл/изкл.
abracadabraabrac - специалист
Благодаря, радвам се че най-накрая с ваша помощ направих правилната схема на свързване. ...Искам да сложа това реле-контактор, за да не гори стълбищния автомат. А и също да се подсигуря срещу нови проблеми. Още не съм сигурен че и този ще отстраня(ще пиша как съм се справил днес). Просто реших и го купих(релето) за по-добре. Понеже не вярвам много на тези 1200W на автоматчето. И имаме общо около 1000-1100W на лампи. Доста ги ползват, дори и през деня.... Та за подсигуряване.
Приемам за бутоните. Благодаря за точните и коректни отговори.
Мисля че темата ще е полезна и на други ентусиасти като мен.
П.П.
Ще пиша как съм се справил със другия проблем. Че и там нещо пропускам...
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Развий клема 4 (бутони) на стълбищния автомат, пускаш лампите (те сами се пускат доколкото разбрах) и дръпваш (изваждаш) кабела от клема 4(бутони) на автомата , чакаш повече от зададеното време.
Ако изключи осветлението значи проблем с бутоните - има залепнал бутон, много глим лампи, някой има вътрешен ключ (не бутон) забравен включен, постоянна нула. - Може да измериш съпротивлението между въпросния кабел влизащ в клема 4 и нулата - ИЗКЛЮЧИ напрежението (фазата) преди да измерваш. Първо мери напрежение на мястото където ще мериш съпротивление - да си сигурен че няма, защото не се знае кой какво е творил.
Ако не изключи при изваден кабел и изтекло време, провери кой кабел е фаза, нулата и махни лампата дето свети слабо. След проверката ако продължава пак да свети откачи кабелите на автомата 1 2 3 4 и измери съпротивлението между 1 и 2 на самия автомат - ако е близо до 0 - 50 ома - нов автомат.
Внимавай и не бързай, че стават бели!
Успех!
kozl - майстор
fikata написа:
Остава да отговориш защо ти е необходим този контактор,след като релето на стълбищният автомат има максимална комутационна мощност 1200W, което означава 30бр.лампи с мощност всяка от 40W
или 20бр от 60W. Чрез контактора,който е за номинален ток 20А ти можеш да увеличиш броя на тези лампите според единичната мощност на 45бр и 30бр.Това необходимо ли ти е?
Аз мисля - да. Какво става при късо? - гори бушона на автоматчето или залепва релето или стопява писта на платката на автомата. И така вероятността за късо причинено от крушка не е малка (нямам предвид чужда намеса) и в този случай спасението е или по-маломощен предпазител или контактор към стълб.автомат.
И понеже и на мен ми писна да сменям автомати (при нас има и етажни за 2 или 4 лампи на всеки етаж и отделно за стълб.клетка с 18 лампи) и добавих контактор към автомата за 18 лампи с АП 10А, а на етажните смених АП-то от 10А на 2А и престанах да сменям автоматчета. От време на време щракам АП-тата след някое късо. Но цената на 2А АП е 2-3 пъти по-висока от тази на 10 или 6А-овите.

Тема "Свързване на стълбищен автомат с реле-контактор-СХЕМА" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: