• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
gogata1987 - специалист
Боднах началото на лятото десетина стъбла от (ужким диви) сладки картофи, дадени ми от една съседка. Питанката ми е по какво се познава, че са готови да се вадят? Вече стъблата им гонят 2 метра, но не пак не мога да преценя дали е време да ги изкопая. Благодаря! :partyman:
profy - специалист
:lol:
Сладките картофи или Бататите на корен представляват храстче с височина 18-20 см,
клубеноплодни растения от род Ипомея на семейства Лиани.
Това, което са ти насадили, представлява земна яълка, земна круша, йерълма, йерусалимски артишок, топинамбур,
и е от рода на Слънчогледовите. Стъблата достигат до 3 метра с красив цвят като слънчоглед.
Клубените се вадят след като стъблата изсъхнат.
Употребявам го, рядко, като картофи, но вкусът поради високо съдържание на инулин е малко по-особен.
Не подлежи на съхранение като картофите - вади се потребното количество.
Добавя се в киселото зеле, доста подобрява армеята.
По света се счита по ценност наравно с бататите и картофите.
Изобщо е голям бурен - трудно се изкоренява, но също е и доста красив като цвете.
teon - специалист
profy написа:
Това, което са ти насадили, представлява земна яълка, земна круша, йерълма, йерусалимски артишок, топинамбур,
- известно още като гулия...
Krass - майстор
Шалган, влашка гулия. Вади се на пролет.
gogata1987 - специалист
Ясно, благодаря! Явно не е това, което съм разбрал. Като увехнат стъблата, ще ги копна и ще споделя какво точно е излязло. :mrgreen:
Krass - майстор
Много са вкусни, но трудно се белят заради формата.
Илчо Илиев - майстор
Ако е току що извадена, гулията се чисти лесно на течаща вода с твърда четка..
Кофти е бързото овяхване, дори в хладилник, за 2-3 дни омеква и едно,че трудно е чисти,а и не е същия вкуса...
Иначе е добро мезе за някоя върла ракия...
iivanov - майстор
Освен към зелето, става и на туршия.
gogata1987 - специалист
iivanov написа:
Освен към зелето, става и на туршия.
А рецепта може ли, че ми стана интересно? :?
Илчо Илиев - майстор
Рецепта за какво?
Като втаса зелето или трушията, слагаш и почистени глави гулия, както става и с карфиол...
А рецепти за втасало зеле и трушия из форума има бол...
  • 1
  • 2

Тема "Батати(сладки картофи)" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: