Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Murphy - напреднал
Здравейте!

Блъскам си главата и не мога да се справя с този проблем.

Първо за самия полилей. Той е с три осветителни тела и те бяха направени да светят заедно. От него излизаше един двоен кабел без цветна маркировка, с прозрачна изолация. За да ми свети на две групи го разглобих и попреправих. :razz: В долната част на корпуса има кухина, в която са направени връзките и оттам се подава на този прозрачен двоен кабел. От всяка крушка излизат по един син и по един кафяв кабел и всички кафяви бяха свързани заедно, всички сини също бяха свързани заедно. Аз мушнах в тръбичката още един единичен кабел, който да излиза горе. Долу в кутийката със свръзките разделих синята група, единият кабел го свързах с новия, а другите два ги оставих на едното жило на стария кабел, където си бяха, т.е. според мен ги разделих на две групи. Кафявите не съм ги пипал, и трите са си свързани заедно.

Така, сега за инсталацията. От тавана излизат три кабела, единият от които свети като го тествам с т.нар. фазомер. В розетката на стената, където е двойният ключ също има три кабела, там също единият свети с фазомера. Това според мен е странното, защото според това, което меря горе, би трябвало да е прекъсната нулата от ключа и там да нямам кабел, който да свети. :?: Ключът е от серията Айда на Шнайдер.

Свързването го направих като първо свързах новия, добавен от мен кабел към единия кабел от тавана, който не светеше. След това свързах единия от оригиналния двоен кабел на полилея към кабела, който свети с фазомера. Светна ми едната крушка. Реших, че съм уцелил от първия път правилния кабел и свързах и последния кабел към останалия трети от тавана, който не дава индикация.

Проблемът...
В момента като натисна единият ключ светва едната крушка, като натисна другия - светват другите две. Като натисна отново първия ключ, угасват и трите. Ако искам да свети групата с две крушки, първо трябва да светна другата група(където е само една крушка). Няма вариант при това мое свързване да светна само двете крушки - могат да светят или една или три. :roll: На тавана и на трите кабела фазомерът свети. Смятам, че това е нормално. Долу, при ключа фазомерът свети на единия кабел, когато светна, фазомерът не свети на нито един кабел. Това не знам дали е нормално.

Моля за съвет как да направя така, че полилеят да си работи нормално, т.е. да мога да светвам независимо една от друга двете групи лампи. Да сменя местата на някои от кабелите в ключа, да сменя местата на някои от кабелите горе при полилея, или да разглобя пак полилея и да свържа всички сини жички, а да разделя кафевите? :?: Освен това, необходимо ли е да го занулявам? В горния край, там където се закача полилея има два болта със странни шайби, до които има символ за маса, но няма изведени кабели. Да пусна ли кабелче от някой и тези болтове и да го свържа към нулата? ... но пък към кой кабел точно?

Благодаря!
hidrazin - майстор
Разделяш кафявите. Ключа не прекъсва нулата а фазата. На трите жици от тавана - на едната трябва да имаш фаза като включиш едната половина на ключ, на другия когато включиш и втория. Тези двата - към разделените кафяви на две групи. Третия е нулата - към синия. От синия към болта със "странни" шайби - мост. Ферщензи?
:partyman:
Junak - майстор
А що да не е грешно свързан ключа :?
Я по добре го разгледай пак :)
Murphy - напреднал
hidrazin написа:
Ферщензи? :partyman:
Тц.
Както казах, от кабелите в тавана има ЕДИН кабел с ПОСТОЯННА фаза, която фазомерът "намира" независимо дали е цъкнат някой от ключовете или не. При свързан полилей и монтирани крушки и на трите кабела фазомерът показва фаза. При ключа, единият от кабелите показва фаза, когато цъкна едното копче престава да показва фаза.
hidrazin - майстор
Класика! Объркана ти е инсталацията. В ключът прекъсват нулата а не фазата. Пак някой дюлгер или плочкаджия се е изявявал.
Трябва да се оправи в кутията.
:partyman:
Murphy - напреднал
Junak написа:
А що да не е грешно свързан ключа :?
И аз имам подозрения за това, но го свързах както ми се стори най логично :ops:
Пускам една схемичка как точно съм свързал нещата. На кабелите, които са в червено фазомерът свети. Всъщност за кабела, който извежда кафявите коабелчета не съм сигурен, защото кабелите са с еднакъв цвят, така че е възможно да са сменени с този, който е с двата кабела. Опитах се да прерисувам по спомен това, което е на гърба на ключа. Вчера го отварях и беше нещо такова. Имам притеснения да не дам нещо на късо ако правя експерименти. Затова питам тук.
Изображение

hidrazin, апартаментът е на 30+ години, явно тогава така се е правило. Разбирам, че сега не е редно, но какво да се прави... Няма да разбутвам кутията с връзките. В друга стая има друг полилей на два кръга и той работи. Спомням си, че преди доста време имаше проблем с него - удряше лек ток от корпуса. Смених фасонките и кабелите от фасонките до горе с нови и нещата се оправиха - имаше претрита изолация. В тази стая преди също имаше полилей с 5 тела и работеше. Просто в тази ситуация нещо се е объркало с моите свръзки.
hidrazin - майстор
Нито сега, нито преди 30 години, нито никога не се правило така а така:

Изображение

Следа като казваш:
Murphy написа:
При ключа, единият от кабелите показва фаза, когато цъкна едното копче престава да показва фаза.
То това означава че ти прекъсва нулата. Просто фазата от тавана минава през ламбите. Махни ламбите и виж дали пак ще имаш фаза на ключа.
:partyman:
fikata - майстор
В друга стая има друг полилей на два кръга и той работи. Спомням си, че преди доста време имаше проблем с него - удряше лек ток от корпуса. Смених фасонките и кабелите от фасонките до горе с нови и нещата се оправиха - имаше претрита изолация. В тази стая преди също имаше полилей с 5 тела и работеше. Просто в тази ситуация нещо се е объркало с моите
Това,че полилеите работят с прекъсване на нулата през ключа А НЕ НА ФАЗАТА не означава,че са електрообезопасени.
Ако разкачиш от конзолата серийния ключ и при включен предпазител на нито един от трите проводника няма фаза, това означава,че до ключът ти идва нула, а не фаза,което е неправилно.
В този случай при двупроводна инсталация,както е при тебе нулата не може да се ползва и като защитен проводник. За да се ползва нулевият проводник и като защитен условието той никъде да не се прекъсва.
Полилеят може да го разделиш на две групи и да свети по отделно и групово, но нулата не може да се ползва и като защитен проводник.
gogo7777 - майстор
Тая схема дето си нарисувал е работеща при едно условие. Отбелязаният с червен цвят проводник при ключа и полюлея НЕ ТРЯБВА ДА СА ФАЗИ или НУЛИ. В едно трябва да е фаза, в другото нула.

Т.е с червено трябва да са отбелязани двата сиви проводника при полюлея
fikata - майстор
При твоето положение/с постоянна фаза и прекъсване на нулата през серийния ключ/ полилея може да свети,но при смяна на на изгоряла лампа при изключен ключ и допир до арматурата на осветителното тяло или тавана може да се озъбиш.
Има и друго елементарно правило за електробезопасно свързване на фасунга. Фазовият проводник трябва да се свърже към клемата,която свързва най отдалечената пластина на фасунгата,т.е. тази към дъното.Съответно нулевият проводник - към клемата,която е свързана с пластината или металния ринг с едисонова резба за навиване на лампата.
Никога не трябва да се разчита на цветовете на проводника - кафяв/черен/ -фаза, син - работна нула. Особено при днешните знайни и незнайни жълти производители. Имал съм случаи при които и жълто-зелен проводник да се ползва активен при разклонител.

Тема "Помощ за свързване на полилей" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: