Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Murphy - напреднал
Така... Нашокахте ми канчето, задето инсталацията е направена така, че да прекъсва нулата вместо фазата. Нещо, което знаех... Приемам безрезервно основателните ви забележки :ops: .
Аз знам, а и от постовете ви разбирам, че по принцип така изградената инсталация можа да проработи, но това е потенциално опасно(при смяна на крушка например). Това, че това представлява потенциална опасност ли ви спира да ми дадете конкретен отговор, поради отговорността, която считате, че ще поемете, давайки го? Ако е така ще престана да питам... Но все пак ако е възможно някой да каже доколко е опасно да разигравам комбинации между кабелите, най вече в ключа? Мисля, че там ми е основната грешка. Според схемата на ключа(Anya, не Айда както съм писал по-рано) мисля, че е грешка да слагам кабела, който свети като входен. Въпросът е доколко е опасно това за експерименти?
fikata - майстор
Murphy
Да разбираме,че с този лек укор от тебе към пишещите тук,че не си удовлетворен от написаното и приемаш отговорността,че въпреки нарушението за електробезопасността с прекъсване на нулата в ключа и след елементарното пояснение как да се разделят на две групи лампите в осветителното тяло за тебе най важното е лампите да светят заедно и на две групи.
Сигурен ли си,че ключът,който искаш да ползваш с трите клеми е сериен двуклавишен /групов/ а не двоен девиаторен например.
Това провери ли го ?
Изображение
Junak - майстор
Murphy написа:

Проблемът...
В момента като натисна единият ключ светва едната крушка, като натисна другия - светват другите две. Като натисна отново първия ключ, угасват и трите. Ако искам да свети групата с две крушки, първо трябва да светна другата група(където е само една крушка). Няма вариант при това мое свързване да светна само двете крушки - могат да светят или една или три.
При този ефект има само един вариант - ГРЕШНО СВЪРЗАН СЕРИЕН КЛЮЧ. Свържи и трите кабела заедно. Откачай един по един и ще откриеш кой кабел кои крушки захранва
Murphy - напреднал
Проблемът е решен. Смених мястото на тези два кабела в ключа и нещата си дойдоха на мястото. :)
Благодаря за помощта на всички! От тук дума, оттам изречение и разбрах къде ми е бил проблемът :) Освен това вече всеки път като сменям крушка ще си напомням да свалям предпазителя за осветлението :) . Знаех го това, но много рядко го правих.
Изображение

П.П.
fikata, няма никакъв упрек!
hidrazin - майстор
Нещо последно време изображенията ги няма. :? Радвам се че си "решил" проблема си. Ама ч сега си представи че някой сменя крушка без да знае за какво става въпрос? Проблема е в разклонителната кутия. Там трябва да се промени свързването.
Ако те устройва - карай така. Аз обаче да си кажа, че да ми е спокойно.
:partyman:
P.S. Картинките се появиха? Кво стаа?
Murphy - напреднал
hidrazin, аз много добре разбирам проблема, но моментът не е подходящ за разбутване на разклонителните кутии. В целия апартамент инсталацията на осветлението е направена така... Ако започна да я преправям ще трябва да боядисвам наново, а половината апартамент скоро премина през доста сериозен ремонт, в който извън смяната на ел. таблото и пускане на няколко нови контакта, ел. синсталацията някак си не беше приоритет. Така или иначе някъде в бъдещето ми е един тотален ремонт на всичко, включително и на ел. инсталацията, т.е. нова трипроводна система, дефектно токова защита и т.н. Дотогава ... просто ще се внимава...

Не знам какъв е проблемът с картинките. Извън България е възможно да не се виждат винаги, сървърът е безплатен, български.
shadow__01 - майстор
При условие, че няма защитен проводник и се прекъсва нулата няма смисъл да се занулява корпуса на полилея(ако е метален). То дори и да има защитен пак няма смисъл да се заземява. Почти не съм виждал заземена лампа а там където е свързано е напълно излишно. Това е лампа и няма смисъл дори от дефектотокова защита. Само пари на вятъра.
Murphy - напреднал
Аз не го занулих полилея, най-вече заради забележката на fikata :
За да се ползва нулевият проводник и като защитен условието той никъде да не се прекъсва.
PCL82 - майстор
Ако в целият ти апартамент фазата и нулата на осветлението са ти обърнати си късметлия, защото проблемът се решава с една размяна в таблото и няма нужда да се пипа по кутиите.
По кутиите трябва да се пипа ако някои са така, а други иначе и евентуално ако цветовете не съответстват.
Последна промяна от PCL82 на пон яну 06, 2014 11:24 am, променено общо 1 път.

Тема "Помощ за свързване на полилей" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: