• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 116
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
inspo - майстор
Stefan_62 написа:
Ами що не сложите и по една ризница :lol: /сори за офа/, кви са тия каски, шлемове и антифони, просто когато използвате такива машини /косачки, резачки/ мислете с акъла си. ....
Точно защото имаме акъл- ползваме шлемове.
А ти се надявай на бързата си мисъл и късмета.
wpw - специалист
Аз използвам моторна коса Маккълоч кабрио. Купих я от продавалника, втора употреба. Засега две години си кося поляната и част от двора с нея и нямам проблеми. Редовно и слагам високооборотна смазка в ъгловия редуктор на кордовата глава. По инструкция я дават, че може да коси и с диск, но до сега не съм слагал, защото нямаше и не съм закупил все още, но и това ще стане. Моторната коса е по - подходяща в случаите, когато терена не е равен и има например камъчета, паднали сухи клонки, парченца керемидки и т.н. Смята, че така, защото при удар в камъче няма да се "изтъпи" кордата, както би се затъпил ножа на тези косачки - колички. Лошото е, че не можеш автоматично да събираш тревата и ако искаш да я изхвърлиш - грабваш търмъка. Иначе и аз не ползвам антифони, но задължително слагам очила, защото два пъти ми се налага сам да си вадя ситна трева от окото. Като работя с резачката пък си слагам освен очилата и кожени работни ръкавици, пак от опит-грешка, защото при една проверка, колко съм стегнал веригата, се оказа, че не съм я наместил добре към колелото, което я задвижва и тя е блокирала, а аз с голи ръце пробвах да я придвижа по шината и като ми се приплъзнаха пръстите по неподвижната верига...
Баща ми от много години работи със всякакви машини, вкл. банциг, циркуляр, абрихт и т.н. Има два пръста малко по-къси от останалите, но в следствие на друг човек. Баща ми ремонтира едно динамо, поставя го на мястото му и точно, когато хваща ремъка да види, колко е опънат, собственика на колата завърта стартера... Знам, че може да има коментар, какво е трябвало, можело и т.н., но вече е МИНАЛО, затова нека се учим от грешките, както собствени, така и чужди.
Късмет на всички и без трудови злополуки.
Последна промяна от wpw на чет май 22, 2014 11:01 am, променено общо 1 път.
Stefan_62 - майстор
iivanov написа:
Стефане, недей приказва така.Забивала ми се е треска под окото, при рязане на сухи дърва.Просто изведнъж дървото се пръсна...
Прав си, аз затова казах, че използвам предпазни очила /въпреки, че имам и постоянни/, но лятото при 30-35 градуса жега да слагаш каска и тем подобни си е направо сауна. Достатъчно е да тръгне потта по теб и при едно неволно движение да се забършеш стават белите. Няма лошо, а и трябва да се използват такива средства, но пак казвам преди всичко трябва да се мисли и внимава, а това спазва ли се мисля, че проблемите ще се сведат до минимум. :drinkers:
iivanov - майстор
Stefan_62 написа:
Прав си, аз затова казах, че използвам предпазни очила /въпреки, че имам и постоянни/, но лятото при 30-35 градуса жега да слагаш каска и тем подобни си е направо сауна. Достатъчно е да тръгне потта по теб и при едно неволно движение да се забършеш стават белите. Няма лошо, а и трябва да се използват такива средства, но пак казвам преди всичко трябва да се мисли и внимава, а това спазва ли се мисля, че проблемите ще се сведат до минимум. :drinkers:
Ха, сауна! А представяш ли си, какво е с 3 см кевлар по защитния гащеризон. :-D
Всъщност най-лошото на защитната мрежа е, когато забравиш за нея и решиш да се изплюеш. :-D
ппМоята каска отпред има кече за обиране на потта.Ставам кат бат Рамбо, ама с каска.
Stefan_62 - майстор
iivanov написа:
Ха, сауна! А представяш ли си, какво е с 3 см кевлар по защитния гащеризон. :D
Всъщност най-лошото на защитната мрежа е, когато забравиш за нея и решиш да се изплюеш. :-D ппМоята каска отпред има кече за обиране на потта.Ставам кат бат Рамбо, ама с каска.
:lol: :supz: Ха ха, абе гадничко си е, но трябва да се внимава и да се пази човек, все пак живота е безценен. :drinkers:
vrangelov - специалист
Моят шлем е подобен на този жълтия от 12лв. от линка. Не е с мрежа, а с поликарбонатно стъкло и няма каска. Понякога при косене към лицето хвърчат доста едри камъчета, които като ударят пластмасата, така дрънчат, че създават илюзията, че все едно ще я счупят и ако го няма шлема съм сигурен, че доста ще боли. :cool:
forski - специалист
Доста боли от тези малки и не толкова малки камъчета, като ги убари кордата имам чувството че комшията ме стреля с въздушната пушка :-D
Използвам очила и антифони, като вместо каска слагам шапка, избягвам да кося с кордата именно поради тази причина, но около оградата на къщата няма как че комшийте копаха канал и извадиха всичките камъни отгоре.
Инъче поляната зад къщата и двора ги кося с ръчната косачка и става равно като стадион :-D
vladilen - специалист
имам тример RTR MAX BC-415B
кордовата глава сдава багажа освен това е не отпуска корда - писна ми на го правя ръчно
идеи за замяна с нещо което ще върши работа? каква и от къде?
10х предварително
Георги Иванов(алцек) - специалист
vladilen пиши от къде си и колегите които са най-близко до теб ще те насочат.Взимаш старата глава и отиваш в Бриколаж,Практикер,Практис и подобни хипермаркети.Може и в специализираните магазини за такава техника.Сравняваш новата със твоята и това е.Потърси по-назад във темата мисля че колега беше споменал че е сменял.
vladilen - специалист
в търново
не ми се ще да е същия боклук
ще намина днес през хукварна със старата кордовата глава в ръка и май ще поолекна с 30+
питах ако някой нещо читаво е намерил за подмяна... :)
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 116

Тема "Коса или косачка и каква да избера?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: