• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
nikolson - майстор
Мой братовчед, профи градинар, ползва http://www.praktis.bg/bg/Motorna-praska ... 1/product/ вече 4-5 години. Бърза справка по телефона току що! Не е имал никакви проблеми. Много е доволен.
Stefan_62 - майстор
Благодаря на всички за предложенията и съветите. След разговор с "Началник щаба /тоест жената/ :lol: се стигна до споразумение да увеличим малко сумата и да взема някоя между марковите и китайчетата и последно се спрях на предложената ми от Иво /iivanov/, за което му благодаря - "Оleomac МВ80"
Изображение
Остава само да прескоча до Силистра или Велико Търново /че там има най близки магазини на фирмата/ или да поръчам по нета и да заприходя една. Отзиви след покупката. :partyman:
Stefan_62 - майстор
Моля модераторите, ако сметнат че темата е изчерпана и не нужна да я изтрият. Но понеже няма тема за конкретният вид техника, ако преценят да я оставят да се ползва и от други колеги.
Илчо Илиев - майстор
Здравей Приятелю!
Напоследък нямам много време да ровя из форума и сега видях за твоята идея за нова придобивка...
Предполагам,че си изровил нета за марки и модели, но за да не ми е дерт и аз порових и се спрях на този модел-
http://kol-bg.tradernet.bg/index.php?sh ... 493&lan=bg
Не съм много наясно с тези пръскачки, но тази макар да е с източен произход, смятам,че ще върши работа ,а и покрива твоите изисквания-цена 500лв,а и има безплатна доставка...
:partyman:
lov - майстор
От Пенито си купих едно подобно китайче за 180 лева. на пормоцийка беше. Резервоара е 20 литра. Ползвал съм го точно 2 пъти до сега и голям кеф. Малко зор докато я кача на гърба но решението е ясно сглобяема масичка. Но каквато и да е до сега съм бил луд за връзване дето не съм си я купил по рано щото 4 декара сливова градина си е жива мъка с гръбна пръскачка ако ще да е от най скъпия модел.
Stefan_62 - майстор
Като чета из нека гледам, че преобладават мнения, че е добре моторната пръскачка да е с нагнетателна помпа, че да може да пръска и на 90 градуса и по възможност струята да достига 10-15м./вертикално и хоризонтално/. Съгласен съм, но като се замисля колко от плододаващите дървета достигат тази височина /освем някой орех/,а и кой ще си остави толкова високо дърво, че да не може да го бере :lol: . Същото е и при хоризонталното пръскане достатъчни са 1-2м., а даже и по-малко. Колкото до 90-те градуса на пръскане, ами аз досега като се замисля никога не съм пръскал под такъв ъгъл дърветата просто има риск да се изкъпя с препарат :lol: . Както писа колегата:
iivanov написа:
Моторните пръскачки ми харесват с това , че налягането на струята им обръща листата и ги покрива отвсякъде с препарат.Това позвалява да се ползват несистемни препарати, т.е , които не навлизат в растенията.За ползите от това съдете сами.
, така че мисля и при пръскане под 45 градуса е достатъчно да се напръскат добре дървета с височина около 4-5м. Според мен играещ фактор е мощността на мотора /колкото по-силна струя, по-добре се покриват растенията с препарат/. Гледам, че по-скъпите машини са с двигатели 5к.с., а по евтините с 3-3.5к.с. иначе принципът на действие е един и същ. Другата разлика е, че по-скъпите са с джойстик на ръкохватката /което си е по-удобно/, докато по-евтините са с обикновен спусък, но всичко е въпрос на вкус, предпочитание и най-вече на финансови възможности. Това е мое мнение, може и да греша. Вие как мислите?
nikolson - майстор
Ако дървото е високо 4-5 метра, има 3-4 метра корона, за да пръскаш без да се "къпеш", трябва да се отдръпнеш на поне 6-7-8 метра от ствола. В такъв случай ти трябва едно 7-8 метра струя до върха на короната. Черешите растат доста на височина. Джанките правят хубава корона.
Stefan_62 - майстор
nikolson написа:
Ако дървото е високо 4-5 метра, има 3-4 метра корона, за да пръскаш без да се "къпеш", трябва да се отдръпнеш на поне 6-7-8 метра от ствола
Абе "nikolson" аз ако ги пръскам от 6-7-8 м., то трябва да ги пръскам от комшията бе :lol: Достатъчно е да си на 2-3м. от дървото и да можеш да го напръскаш добре даже и без да се намокриш. :drinkers:
bigdragon - майстор
Аз още не съм се обзавел с такъв тип пръскачка, но като разглеждах различните модели, направи ми впечатление, че някои от тях могат да разпръскват и изкуствени торове.
Разликата е в по-големият диаметър на щуцера и на маркуча от дъното на резервоара. Така насипните торове попадат в дюзата и вятъра ги отнася по терена...
Вероятно имат и някаква модификация в ежектора, но до такива подробности не съм стигнал.
nikolson - майстор
Stefan_62 написа:
nikolson написа:
Ако дървото е високо 4-5 метра, има 3-4 метра корона, за да пръскаш без да се "къпеш", трябва да се отдръпнеш на поне 6-7-8 метра от ствола
Абе "nikolson" аз ако ги пръскам от 6-7-8 м., то трябва да ги пръскам от комшията бе :lol: Достатъчно е да си на 2-3м. от дървото и да можеш да го напръскаш добре даже и без да се намокриш. :drinkers:
И това съм правил. Някои дръвчета са по границата. Ама ако короната е голяма, три метра е под нея, зависи от дървото. Имам двайсетгодишна джанка, толкова е 5-6м в диаметър. Аз съм с ръчна пръскачка, качвам се на стълба. Плодът няма грам червей, въшката е все на нея.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Съвет за моторна пръскачка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: