Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
ICC - специалист
Специално за пране, пробвах, пере, но някак не усещам свежестта, като след друго пране, но виж къртици гони!
Forestar - помощник
Имах един комшия на село(мир на праха му).
Та той слагаше в тунела на кърта хапчета за гъргарица(така по нашия край наричаме една буболечка вредител по прибрания ечемик).
Има ги по агроаптеките. Самото хапче се разгражда във вид на газ, който мори гъргарицата.
Не знам гони ли ги или ги убива, но резултата беше на лице - нямаше повече къртове.
lyki - специалист
Да споделя и аз как се справих преди години с проклетите къртици.
Минах както и ICC през всички хитрини който бях чул но ефект никакъв. Някой ми спомена че гадовете не понасяли постоянното тупуркане по почвата, и тогава ми дойде на ум да стъкмя една перка от летвичка (каквато дялкахме като деца). Намирасе центъра на летвата и в двата противоположни края се издялква с противоположен наклон,после от другата страна същото.
Та такава една перка направена от летвичка около 1м./7см/1,5см.
поставих на един акациев кол забт в центъра на градината на около 50см дълбочина. от горе перката захванах на шарнирно рамо като ветропоказател,от единия край перката ,от другия една ламарина.
Самата перка с пирон захванах за рамото малко изместена от центъра (зада може при въртенето да вибрира)От двата края на пирона с койт захванах перката за рамото сложих по една ламаринка като шайба които ламаринки съсздаваха допълнителен шум който по акациевия кол се предаваше на почвата и се получава една постоянна тупуртия, която гадините не понасят и бягат.Наред с полезната работа която вършеше перката бе и голяма атракция за децата от махалата и моите.
Но сега пораснаха и скоро ще се опитам да направя такава за внуците :wink:
ICC - специалист
Luky, дали не можеш да пуснеш снимка или чертежче, че новата пералня се повреди за дни, :cry: а за хапчетата, които димят- миналата година изхарчих цяла кутия, те се продават в нещо като сребристи малки бидончета, наистина за известно време бягаха, но после се връщаха! А на всичкото отгоре една къртица в ужаса си излезе на повърхността и взе да се гърчи пред очите ми и се оказа такова сладко симпатично животинче, че щях да се хвърля да и правя изкуствено дишане "уста в уста"! Една седмица след това се будех през нощта от угризения! Трябва да е нещо, което ги гони!
lyki - специалист
Изображение

Ето това начертах на бързо
ICC - специалист
Много благодаря! :) Боже дано да помогне! Задължително ли е акациев клон? Те по ефективно вибрират ли? По-еластични ли са или няма някаква конкретна причина? Не знам дали ще намеря лесно акация. Благодаря още веднъж!
lyki - специалист
:lol: Не ,нее задължително,просто акацията по дълго издържа в пръста без да изгние.
ICC - специалист
Още веднъж , благодаря! :)
Johny - майстор
Добре е на кола да се обгори частта, която ще бъде в земята. Може и допълнително да се импрегнира, например със старо масло.
Стефан - майстор
Майка ми има няколко котки. Старата котка ги лови без грешка. Даже по две на ден. Научила е и малките си котета да ги ловят. Това ми го е казвала майка ми. Жалко, че майка ми няма фотоапарат, за да снима.

Тема "къртици в двора" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: