• 1
  • 69
  • 70
  • 71
  • 72
  • 73
  • 102
Съвети за начинаещи готвачи.
КИМИ - специалист
Mega написа:
Така, на вкус кабернето си е горчиво, няма грам сладост. Явно е превряло за 13 дни. Мерлото още леко сладни и си кипи. Въпроса е може ли да сложа още захар за да качи с 2-3% алкохола?
Видя ли, че можеш и сам да си отговориш на напразните притеснения. :-D
Каква видима ферментация чакаш, след като захарта се е разградила. За меренето на алкохол с домашен виномер епруветка въобще не искам да ти го коментирам колко е неточно, при начална захарност 23% се очаква алкохол около 13%, но той се отчита с рефрактометър, а не с виномер. С виномер като твоя и купешко вино ще изкара гОла- вода. Повече захар НЕ добавяй, нито дрожди, нито серниста киселина, даже въздух не му пускай!
Екстра ти се развива виното- захлупвай плътно, подържай 20гр.С и вече няма нужда и да го бъркаш- остави го на мира още 10-15 дена да се избистри.. :rock:
Hoвoceлckи - майстор
Илчо Илиев написа:
... И след това не си разбрал,че на превряло вино/материал за ракия не се слага повече захар след преминала ферментация и сега смяташ пак да го направиш???
... Варианта с добавяне на още захар само ще съсипе материала, няма да започне ферментация,поради високото съдържание на алкохол,който не позволява на дрождите да ''работят'',но може да да стане оцетна ферментация...
Ами направих го и "врат на ключ" :-D
Да уточня: силно се съмнявам в качеството на захарта! Съответно смятам, че изобщо не е достигната критичната концентрация на алкохол в джибрата (при която според теб е невъзможно да протича по-нататъшна ферментация).
Това за коняка съм го чел много отдавна в книжки (нета "не беше на мода"). Сега търсачката ми връща резултати само с винен дестилат, но аз съм чел точно, че брендито не е дестилат. Един от начините за повишаване на алкохолната му концентрация е чрез свойството на дъбовите бъчви да абсорбират водата от материала в тях (било вино или ракия).
Нямам претенции за достоверност! Само така съм чел.
А, че коняци се правят и с разреждане на дестилат, добавяне на есенции и евентуално някакво поотлежаване - това изобщо не го оспорвам.
КИМИ - специалист
Hoвoceлckи,
да добавиш захар на вече ферментирало вино е скандално тъпо,
може да се сравни само ако се из...ш във виното, или ако го източиш в канализацията. :-D
Лоша захар, от която да не ферментира на нашия пазар няма!
Има лоши винари, не лоша захар.
Hoвoceлckи - майстор
Виждам, че си отворен, че си професионален винар (освен ако не се правиш на три и половина) - ми е ясно, че не си! Четете в гугле, че някой написал нещо и пишете яки постове :shock:
Ти сериозно ли казваш, че лъжа, че в момента джибрата ми завря от раз след като й сложих 10 кг захар??! Говоря за около 150 кг грозде.
Илчо Илиев - майстор
КИМИ написа:
Hoвoceлckи,
да добавиш захар на вече ферментирало вино е скандално тъпо,
може да се сравни само ако се из...ш във виното, или ако го източиш в канализацията. :-D
Лоша захар, от която да не ферментира на нашия пазар няма!
Има лоши винари, не лоша захар.
КИМИ, или както се казваш, фани се успокой и не се взимай толкова на сериозно,че взе леееко да прекаляваш...
Имаш известна представа по някои неща свързани с вина и ракии,но има още доста неща,които не са ти ясни...
Миналия сезон беше се набрал пак така,та чак беше взел заповеди да радваш,а сега взе да раздаваш обиди и квалификации :axe:
А за захар менте щом не си чувал/виждал, явно вина/ракии правиш само на клавиатурата,а иначе тя захарта си превира,но за да докарат количеството и на по-ниска цена , слагат пълнители,които обикновено са подсладители, които не се разграждат и от там не се получават нещата...
Ти си каза тезите и практиката,а от там на сетне всеки е свободен да си прави както сметне за добре виното,но да се караш и обиждаш някого....това право никой не ти го е дал...
Така,че , без лоши чувства,но вземи се спри....
КИМИ - специалист
Илчо Илиев,
не съм се карал на никого, даже и ти написа почти същото като мен.
В крайна сметка никой не може да попречи на друг да направи вино с остатъчна захар. :-D
Извинявам се ако съм обидил някого.
Mega - специалист
На пазара има много "псевдо захар", дори напоследък има специално етикетирана - за вина, ракии и консерви. Редно е да се внимава много. Аз взимам от българската - http://zaharnizavodi.com/factories/%D0% ... %BE%D0%B4/
КИМИ - специалист
Аз купих Захира от Пени- и за виното и за ракия- никакъв проблем,
за Сладея също имам добри отзиви от приятели.
Теди - специалист
Аз със Сладея го направих, но продавачката каза, че и със Захира става и си го правила с нея.
Mega - специалист
Нещо тази година винарите сме малко? Явно е заради лошата реколта. Миналата година бяхме повечко. ;) След моите проблеми с кабернето, все пак явно е минала бурната ферметация и го източих на воден клапан за тиха. Шапката така и не падна, но не ми се рискуваше. Мерлото си бълбука все така весело и още си е в бидоните за бурната.
  • 1
  • 69
  • 70
  • 71
  • 72
  • 73
  • 102

Тема "Вино" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: