Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
тод - помощник
ще проверя в понеделник ако ти трябват спешно и ще ти дам цена
Защитно реле XJ3 на CHINT струва около 40 лв има настройки за време на сработване при стойност под и над номиналната
ако някой го интересуват подробности да казва....
Милен - майстор
За защита от пренапрежения - катоден отводител http://web.schneiderelectric.bg/bgnew/d ... estors.pdf
За защита от понижение на напрежението някакво специално реле контролиращо стойноста на напрежението. Преди време имаше подобна тема, там бяха дадени някой подобни релета
Fori - специалист
тод написа:
.питай за всеки случай фори-форфори! :?
Мъжага(Тод), ако ще ме прекръстваш, да вземеш да ми купиш една риза...

Пък,за отговор на pipbel и без да ме пита специално(по твоя поръка), ако мога ще отговоря...
тод - помощник
pipbel тези изключватели за които ти казах са около 40 лв единия.мисля че са изгодни като сравниш качество и цена.
pipbel - майстор
Мерси Тод. Добра е новината,че то без пари бе. :? ... Нали на Мerlin Gerin ?
Ще информирам брат ми да търси, аче след 8 дена мятаме инсталацията
тод - помощник
да на мерлин жерин са.успех в начинанията и пиши дали вършат работа.
Rumpi Teslata - напреднал
Малко късно по темата, но по-добре отколкото никога.
За четящите - защитите от пренапрежение предпазват от атмосферни и комутационни импулси които ги има в мрежата всеки ден. Те са с много малки времена (наносекунди) и съдържат висока енергия, която защитата отвежда като топлина. Ако обаче се попаде напрежение по-високо от 240 волта примерно за секунди този род защити ще се загрее и ще изгори, защото тя не е предвидена да защитата за такова дълго време консуматора. В повечето от тях има термо патрон, който я откача от линията. При други е задължително да има отделен предпазител само за нея. В крайна сметка ако енергото Ви попаде по-високо напрежение за продължително време не е това защитата за този случай.

Има проектиране защити които следят напрежението и когато то излезе извън 10 % както нагоре, така и надолу, защитата изключва и чака да се нормализират параметрите отново, за да сработи. тук вече са различни настройките като времето за реакция може да бъде от 1 до 4 секунди, и времето за въстановянане може да бъде от 1 до 5 минути. Тук идеята е следната - ако по някаква причина напрежението примерно е 180 волта или 260 волта, уредите Ви да бъдат защитени. Ще попитате как става 180 волта - ами много просто - къщата Ви е отдалечена от трафопоста на 250-300 метра и преди Вас съседите се греят с климатици, котлета на ток и натоварват Вашата фаза допълнително. Енергото не е превключило стъпалния регулатор на трафа и вместо Вашите 220 волта идват 186 примерно. Лятото обратно - енергото не е върнало регулатора в трафопоста, няма консумация и имате по високо напрежение от 240-250 волта. Да не говорим за случаите когато поради калпав монтаж Ви изчезне нулата в трафопоста или по трасето, тогава е божа работа на Вашата фаза какво напрежение ще дойде.
Ако някой друг се интерeсува още нека пита.

Желая на всички безпроблемно електро захранване - с всяка изминала минута трябва все по често да с иго пожелаваме, след като електро дружествата не инвестират никакви пари за поддръжка и подновяване.
vk - специалист
Rumpi, въпроса е много важен. Ето че вчера имало някаква кражба от трафопост - и на таблата в блока идват 380 волта и поизгоряха някои уреди, предимно малки понижителни трансформаторчета (например на безжичен телефон) , на кого компютърче, на друг рутера и други уреди които са били включени в този момент.
Какви са тия устройства които следят дали напрежението минава определена граница - под или над нормата ? Дай конкретни модели ?
lubomirlz - специалист
Ето ти един вариант на Шнайдер, скъпички са но качеството си струва парите и спестяват доста при скъпа техника.
http://www.filkab.com/files/category_fi ... 669_bg.pdf
Разтърси се почти всяка фирма си имат такива релета.

Тема "Защита от пренапрежение - коя?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: