• 1
  • 2
Всички въпроси за вилата.
lyki - специалист
Само с книжки няма да стане. Най добре викай някой вещ в лозарството и резитбата да те светне.Всеки сорт си има начин на рязане , памида например се реже само на чепове, болгара е може би единствения сорт на който кордона му завършва на майка вместо чеп.
Зависи също как е оформрно лозето ,ниска или висока резитба, зависи също от състоянието на лозето , дали имаш добре охранен летораст годен да износи рязане с повечко пъпки , или лозето е било много натоварено с плод миналата година и при следващо такова има опасност да не изхрани плода и да исъхне.При рязане също има възможност при захабен кордон или цяла лоза да се остави добре развита пръчка за подмладяване. Въобще има тънкости които в книгите няма да намериш.
Стефан - майстор
Много точно си го казал, lyki.
Не всичко става с книжки, както съветва някой остроумник тук. Книжката няма да ти каже нищо, ако само я четеш.
Един познавач на лозето само с един поглед ще определи какво му трябва. Ще прецени каква му е силата, каква е била предната резидба, изложението му, почвата, и т.н. Може от един поглед да определи и следващата резидба - дали ще е Ленц Мозер, Д-р Гийо, двоен Мозер, или каквото и да е. Ниска, висока, на чеп, на майка, или каквото и да е.
Айде със здраве, и наздраве lyki
Johny - майстор
Прави сте и двамата, но не пипнеш ли сам, никога няма да се научиш. А на книгите аз вярвам и по тях се ръководя, но не педантично. Влагам и творчество.... Тази година го режа по един начин/за първи път ми е/. Хич да не е 130-150 кг, ще изкарам и това ми стига за вино. Предишния собственик казва, че може да се изкарат 600-700кг. Ако имам грешки, догодина ще се коригирам.
Най-важното, което мо казаха в Плевен-да се пази лозето от мана. За това задължително и навреме първите 3-4 пъти да се пръска със системни препарати, а след това с каквито искаш. Изтървеш ли го от начало-после файда няма.
diksilend - специалист
един комшия ми показва и принципно схванах схемата на рязане.догодина ще се пробвам сам.
diksilend - специалист
благодаря има ценна информация
  • 1
  • 2

Тема "за лозето" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: