• 1
  • 2
Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
Svet - напреднал
Здравейте,
скоро ни предстои довършване на апартамент в нова жилищна сграда. Ще търсим майстор само за довършване на банята, а останалото смятаме ние да го правим, поради добре изтръсканите ни сметки. Трябва да се боядисат стените и да се сложи паркет на пода. Искам да ме посъветвате за боядисването на стените. Апартамента се издава на гипсова шпакловка, стените на пипане са гладки и бели, техническия ръководител на строежа спомена, че може и колор кит да има и отгоре да е шкурено с шкурка, но не е сигурно. Как евентуално да разбера това? И каква е технологията на боядисване с латекс. Какво се полага под него, а ако наистина има колор кит, тогава какво - направо латекса ли?
Ще съм ви много благодарна за съвети
masteradmin - майстор
Ами отивате по тъмно в апартамента и палите една лампа поглеждате стените отстрани и ако ви харесват(не са много криви) сте готови за латекса.
Латекса се полага директно върху гипсовата шпакловка.
Боядисва се много лесно с мече което всеки път добре се истисква.
Преди първата ръка е желателно да грундирате повърхността като затова най-добре да използвате вашия латекс силно разреден с вода.
Следващата ръка също е разреден но по малко.
Ако си купувате готов фабрично оцветен български латекс какъвто ви и съветвам. Винаги трябва да се разреди леко с вода. Ако нещо друго не ви е ясно питаите.
Svet - напреднал
Благодаря за съветите, имало си тънкости значи :)
А може ли да ме посъветвате към кои български латекси да се ориентирам?
Krazy - помощник
Svet написа:
Благодаря за съветите, имало си тънкости значи :)
А може ли да ме посъветвате към кои български латекси да се ориентирам?
Аз боядисвах с "Интерин" на Леко и съм доволен. Има много добро покритие (98% според каталога). Цената мисля, че беше 24 или 25 лева за 16кг., нещо такова :? Боядисвах 2 ръце и ако стената е достатъчно гладка, няма нужда от повече :roll: Имай предвид, че 16кг. едвам стига за една стая (10-12 м2 стени + таван) 2 ръце :oops:
Emerald - модератор
Какво се полага под него, а ако наистина има колор кит, тогава какво - направо латекса ли?
Колор-кит предполагам наричат това, което тук се казва appret. Служи за спестяване на някой-друг слой латекс. Колкото по-ярък е цвета на латекса, толкова повече слоеве са нужни за равномерен цвят. С ярко-червено, може и 4-5 слоя да трябват примерно и тогава се полага червен колор кит, който спестява слоевете. Предполагам във вашия случай ще бъде нанесено бял навсякъде, което също би спестило слоеве за покриване на шпакловката. :?
masteradmin - майстор
Всички известни български марки са добри. Когато боядисвам в бяло исползвам само Дисповит. А за цветно задължително фабрично боядисан и български (погледнете срока за годност) Ако е зима не си купувайте латекс от открити складове, защото обикновено е замръзвал няколко пъти и е пресечен.
Не бързаите да купувате латекс за целия апартамент купете малка разфасовка и я пробваите с едно мече. Хубавия и пресен латекс е гъст и мечето просто залепва за стена (има покривност) . А гадния и пресечения стои доста посно и е воден. Дано да съм ви помогнал.
Тани - модератор
Мастер , защо препоръчваш фабрично боядисан? Тази вечер тъкмо доизкусурявах цвета , за да го докарам като пердетата. Не бярвам да има готов такъв. Какви за недостатъците на "домашно" оцветения?
Emerald - модератор
Тани написа:
Мастер , защо препоръчваш фабрично боядисан? Тази вечер тъкмо доизкусурявах цвета , за да го докарам като пердетата. Не бярвам да има готов такъв. Какви за недостатъците на "домашно" оцветения?
Тани, не знам цветовата палитра в България на фабрично боядисания каква е, но тук практически няма съществуващ цвят, който да не можеш да намериш готов (а и сигурно ще намериш такъв, за какъвто не си и подозирал). Сигурна съм също, че изобщо не им е известна технологията на домашно изготвяне на цвят. :lol:
Има го начинът за автоматично изготвяне на даден цвят в самия магазин, но сравнявайки палитрата с тази на готовите фабрично цветове, разликата е от небето до земята. Направо не си заслужава парите.

Има цветове, които по никакъв начин не могат да се направят изкуствено със смесване на основни цветове, поради химичната реакция помежду им, която дава съвсем различен резултат.
За изготвянето на даден цвят от фабричен латекс са поработили доста специалисти в тази област. Те са със запазена формула. Цвета е едно на ръка, а и качеството на самия латекс също е отделна тема.
masteradmin - майстор
Когато имаш латек винаги има вероятност някоя стена да се наложи да я пребоядисаш (казвам го от личен опит). Женати изпусна един компот на пода и едната стена стана червена или заливане с кафе или някои се опрял и я одраскал или си поставил стол които я е издълбал, въобще варианти много. В моя вариант просто отивам и си купувам 5л. латекс от моя цвят, а в твоя ти си получил цвета като към 25л си поставил 3 червени бои 2 жълти като от жълтата ти е останала половината.
Първо никога неможе да докараш същия цвят пак.
Второ за по наситен цвят боята е по скъпа от латекса.
Трето трябва много добре да се разтвори и разбие защото съм виждал латекс които си променя цвета докато го боядисваш.
Четвърто боите, които си купуваме ако са по-евтини някои си ги прави в гаража и купуваики си оражево примерно спокоино стената ти може да стане мръсно жълта защото са сложили повече жълто, а по малко червено или червеното не се разтваря добре, въобще много проблеми.
Тани - модератор
Ами при мен стените няма да са един и същ цвят , така , че част от недостатъците не ме касаят! Значи остана яко бъркане и по-качествени оцветители :-D :-D

Все пак ще мина с мострите , които съм направил върху парчета гипскартон , по магазините , за да видя , може и да изкарам късмет и да има моя цвят! Някй знеа ли къде в Пловдив има по-голямо разнообразие от цветове?
  • 1
  • 2

Тема "Стените в ново строителство" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: