• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
PIP - майстор
Идеята сам да си правя всичко не е лоша, но колкото и да ми се иска не мисля че ще е толкова лесно колкото изглежда. Аз имам обща представа какво представляват панелите, но самата им изработка ще отнемат време и изискват техника, помещение и специфични умения и знания с които не разполагам. Аз съм от около 6-7 години в UK и се прибирам за постоянно в БГ към коледа, а за съжаление продадох и раздадох дърводелските машини които имах. Понеже целта на пребиваването ми тук е този строеж се интересувам от строителство и от това което съм правил, видял и прочел на практика сухото строителство не е толкова просто колкото изглежда на пръв поглед – става дума като инженерно проектиране, изчисляване, ползвани материали, импрегнанти и т.н . Ако къщата беше едноетажна щеше да е по-лесно, но на два етажа нещата се усложняват. Това което обмислям е вариант на начина по който строят тук – микс от масивни тухлени стени изцяло на долния етаж и отчасти сухо строителство на втория. Проблема е, че пак се ползват ‘отчасти’ тухлени външни стени, от там и основния въпрос на темата.

Изображение


Все още нищо не е окончателно, но много скоро трябва да взема решение, защото имам приятел който движи документацията и до края на септември трябва да му дам отговор точно как искам да го правя.
Забравих да добавя, че каквито и тухли да избера ще има външна изолация към тях.
Galski - специалист
Мда, другия вариант е да строиш по американския тип. Защото те с английския тотално се разминават. А аз под дървени стени - нямах предвид панелите, за които да речем в БГ се говори.
Щом си в момента в UK защо не видиш дали има там тази книга и да я разгледаш. Или изобщо някаква техническа литература на тази тема. Там поне се намират тези книги, тук е абсурд.
Иначе, това което си показал, е напълно възможно за изпълнение в нашите условия.
PIP - майстор
Мерси за ‘книгата’, ще видя за какво става дума. Аз имам някаква библия дето купих преди време, уж има страхотни книжарници тук но повечето литература е общо строителство и diy, но не мога да намеря специализирана литература. Най ме интересува термо и водо изолация, защото колкото повече чета толкова повече варианти и тънкости откривам и се обърквам кой е най-подходящ в моя случай. Относно строежа на снимката, и на мен ми се искаше подобно нещо, но както се вижда тук въобще не се ползва бетонни колони и пояси, за плочи да не говорим, и когато питах строителните инженери у нас зимата за подобен вариант ми казаха, че по закон не може да се строи по подобен начин в България. Другата разлика е двойния зид – също ми се искаше, но излиза скъпо – обмислях вариант със зид четворки /с колони и пояс/, като на равни интервали в зида се слагат телове U форма, като отворения край стърчи навън, през тези телове нанизвам изолацията и след това се зида 5-10см ютонг като и той застъпва теловете с цел да се вържат двата зида. По този начин ми се искаше да се избегне това капсулиране дето се получава с циментовите змаски директно върху стереопора, което намаля дишането на стените. Недостатъка е цената – да не говорим, че с колко строители говорих всички ми казаха че съм луд и че няма смисъл от подобно усложняване, така че се предадох и ще го правя почти :-D като всички останали. Неща като дървения, гипсов картон и подобни ще ги направя сам, но за зидария, фини мазилки и т.н ще трябва да се плаща на майстори.
8180 - майстор
PIP написа:
Относно строежа на снимката, и на мен ми се искаше подобно нещо, но както се вижда тук въобще не се ползва бетонни колони и пояси, за плочи да не говорим, и когато питах строителните инженери у нас зимата за подобен вариант ми казаха, че по закон не може да се строи по подобен начин в България.
Току що споделях това в тема "къщи". Сега ми се изясниха UK-стените.

PIP,
И аз визирах американската конструкция - там "панелите" се коват на обекта от носещите греди (талпи), изолации и "опаковки". Проблем са само качествения материал и читавия проект (ноу-хау).
Някой застъпваше идеята да се поръча подобна къщата в чужбина и да се сглоби тук.

Галски, моля.
Какво е обяснението на "цитата"?
Защо може дървена къща без бетон, а тухлена (итонг) не?
В четворки (единички) ли е проблема или по-сериозен?
Старото селско (и възрожденско) строителство вече забранено ли е?

P.S. Май трябва да се прехвърлим в "Къщи".
leonardo_vd - модератор
PIP написа:
Мерси за мненията. Сухото строителство е екстра, но за съжаление не мога да си го позволя.
Грешиш.

Прати ми проект на къщата да ти сметна всичко около стените/без покрива/ да видиш че не е толкова скъпо. Мога да ти я направя и ще ти излезе по-изгодно отколкото сам да правиш всичко. Във всяка една работа си има тънкости, които са много важни и не са за подценяване.
PIP - майстор
Готов проект нямам още, променям си мнението всеки ден. Ще се свържа с приятеля дето движи документите да пита дали ще разрешат подобен строеж първо, защото старата къща е в историческата част на града и има определени ограничения с които трябва да се съобразявам. Имаш ли сайт или снимки и др. информация на правени от теб неща?

:-D

Други мнения относно избора на тухли :?:
leonardo_vd - модератор
PIP написа:
Готов проект нямам още, променям си мнението всеки ден. Ще се свържа с приятеля дето движи документите да пита дали ще разрешат подобен строеж първо, защото старата къща е в историческата част на града и има определени ограничения с които трябва да се съобразявам. Имаш ли сайт или снимки и др. информация на правени от теб неща?

:-D

Други мнения относно избора на тухли :?:
Ами ако се поразровиш из форума ще видиш доста мои работи.
stenmark - специалист
Итонга не е лош само цената му сега изобщо не е приемлива.В момента цената на тухлата е такава че няма алтернатива.
PIP - майстор
Бях я забравил тая тема :) Между другото къщата е почти готова.

За тухли се спрях на поротерм. Нямам никакви забележки към тухлите и бих ги препоръчал на всеки за монолитно строителство.
dito - специалист
Недостатък на Итонга - пука се при най-малкото натоварване. Като му четох якостта на натиск, си казах, че е много здрав. Сметнах, че дори може да издържи горната плоча на усвоената ми тераса. Да, ама не. Може и да издържа 2 МПа на натиск, ама в някакви специални лабораторни условия. Иззидах си терасата на един метър, после дограмата стъпи върху него догоре до плочата. Слагаха ми дограмата в доста студеничко време и напролет от температурното разширение се спука под кемпферите на дограмата :lol: Като напечеше слънце, пукнатината се разширяваше, като се скриеше - почти изчезваше. Сега лятото си стои отворена. Та, така за итонга - само за преградка, при това горе запенен, а не плътно до СБ елемент.
  • 1
  • 2

Тема "Ютонг или четворки" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: