Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
sborko - помощник
Ами самото свързване на котлона и фурната за вграждане пак малко съм го импровизирал - исках ако реша да ги махам в последствие да не закачам кабела а същевременно да няма доста кабел зад фурната свободен за да не се нягряба и затова съм направил следното

от фурната излиза кабел СВТ двоен 2,5 квадрата като на самия консематор е направено мостче към заземяването от нулата - та въпросният кабел е най много 1 метър и влиза в устър клема /май така се казваше/ която е захваната на стената на нивото на плота /2-3 см под него/ и във тази естър клема вече влеза въпросният СВт кабел 2,5 квадрата който идва от таблото - по същият начин е устър клема е направен и котлона

така ако реша повдигам котлона около 6-7 см и с отвертка отвивам от устърклемата кабела и си вадя котлона или съответно фурната

така съм го направил и незнам дали е правилно - устър клемата мисля че еза 4 квадрата от черните
Gadnyara - специалист
С това натоварване (3.2kW) и напрежение 220V имате <14А ток...! Кабел със сечение 3х1.5 кв.мм има 16А допустим ток при полагане на открито.
За 20м дължина: това "огромно" разстояние не може да предизвика сериозен пад на напрежението при консуматора....

А тук се спори дали да е сечение или две нагоре - нелепо!
2.5кв.мм са си ОК!
С предпазител 25А всичко ще е в норма и дори няма да се нагрява кабела.
lz1tar - специалист
Питаи кнауфаджията колко дълъг кабел да сложиш,за по сигурно сложи и АП-тата 63А и задължително си направи застраховка-потенциален клиент на пожарната си.Мощноста на една кухня е 8-9КВт,само печката е 4,5.Колегите ти казаха 3 жилно СВТ минимум 4 кв.мм Токовите кръгове в кухнята най-малко 4-печка+аспиратор-4кв мм,боилер/проточен/-4кв.мм,съдомиялна-2,5кв мм,кухня/микровълнова,фризер и т.н./-до кутия -4кв.мм.Дотук без пари толкоз
lubomirlz - специалист
Оня дето се бъзикаше не го слушай :-D прави каквото си искаш, кухнята си е твоя. Питаш за съвет даваме ти :wink:
Те днешните фурни не карат по много време, след 3-4 години ще се наложи да купуваш друга и ме съмнява да е под 4 кв. та като се полагат кабели освен всичко друго се гледа да има и някакъв запас за вбъдеще.
Но какво разбираме ние СПЕЦИАЛИСТИТЕ.

П.П Тук сме за да си помагаме, не да се гаврим с тия които не разбират, ако някой съвет ти се струва нелогичен питай защо е така, а не давай веднага определения :)
Приятна вечер на всички :prost:
mirk - майстор
Лустерклемата е не надеждна при голямо натоварване . Смени си лустерклемите със стандартна твърда връзка, при нея връзката се прави като кабела се завива на ухо около болчето за разлика от пъхнатото някак си в лустерклемата, да не говорим че ако са изпаднали пластинките и винтчетата си прерязват кабела при по сериозно стягане. А имаш и капаче което скрива добре клемите.

И не забравяй работи при спряно напрежение от таблото, човек не е електроизолатор :wink:
ArturDent - Почти Безобиден
mirk написа:
С тази мощност и този кабел до 30метра ще си в нормата за допустимата загуба на напрежение 3%.
Колега, от къде до къде са допустими 3% ?
Поне си единствения дето сеща че освен по максимален ток (нагряване на изолацията), кабелите се изчисляват и по допустим пад на напрежение.
За да не празен поста - 4 кв.мм.
stoian64 - специалист
Виж нещо по темата.

Прикачен файл

___119.jpg
___119.jpg (80.21 KиБ) Видяна 8838 пъти
mirk - майстор
ArturDent написа:
Колега, от къде до къде са допустими 3% ?
Поне си единствения дето сеща че освен по максимален ток (нагряване на изолацията), кабелите се изчисляват и по допустим пад на напрежение.
За да не празен поста - 4 кв.мм.
Как от къде :lol: от тук до там, разбира се че от началото до края на кабела. Хората са го сметнали и го дават на готово в таблица. Разбира се че с 4кв ще е по добре но и 2.5 ще му свършат работа за момента.

Изображение
Virtuozo - специалист
sborko -Пералня,миална,сушилня... бая ги подкара :) Ако част от уредите ти са на едно место и не надхвърлят обща консумация от 5-6 киловата не е задължително да опъваш жици за всичко.И тука сигурно ще има несъгласни ама си е така щото не всичко работи заедно пък и ще се комбинира с 1 но по дебел проводник.
Аз и фурната с котлоните бих си боцнал на едно СВТ 3х4 мм.
Иначе за бойлера си сложи задължително отделен и никакви такива 2.5 мм там! Слагай си 4 а по добре и 6 щото от ден на ден бойлерите стават все по-малки и по мощни.
Най-важното е точките където кабела се прекъсва,там дето влиза в уредите и там дето мислиш да го удължиш че не стига! Прави твърди връзки,усуквай,СТЯГАЙ,калайдисвай,бандажирай че мамата си джаса :lol:
Там дето един викаше че става и с 1.5мм май е единствения дето се шегува и то не щото не е прав а щото е глупаво да правиш изпитания на таблиците иначе тия 3 киловата може да ги праснеш и с 1 квадрат и пак да работи и за какво :? да става кабела дърво и да нагрява и стените ли? Същевременно въпросните 3 киловата и с 4 мм може да ти запалят клемите и да ти направят белята ако клемите на мястото на връзката се разхлабят щото примерно са буклуци/има такива много и то от бакелитовите даже дето вътре метала не е затворен цилиндър а навит квадрат/или щото не са стегнати достатъчно.
mirk - майстор
И за да не ти се случат боклуци клеми или разхлабени връзки от усукване използваш тези на Wago http://www.elkontrol.com/bg/wago/wago.aspx?which_id=407 универсална за всички сечения които ще използваш..

Тема "Дължина на кабел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: