НаправиСам.bg

Майстори сам с форума на НаправиСам.bg
Конструктори ЛЕГО   Сублимация.BG   LED осветление 
Дата и час: Пет Дек 19, 2014 1:05 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Пет Ное 07, 2008 1:41 pm 
Offline
специалист
Аватар

Регистриран на: Чет Юни 26, 2008 12:04 pm
Мнения: 371
Местоположение: гр.Плевен
Такава тема не намерих.
Някой занимава ли се с гъбопроизводство в домашни условия и за домашни нужди?
От къде може да се намери компост, мицел и каква е технологията на отглеждане?
Дали е икономически изгодно, или по-добре, готови гъби от пазара? :?

_________________
дядо Нено
без претенции за майстор, но все пак...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Ное 07, 2008 4:56 pm 
Offline
специалист
Аватар

Регистриран на: Нед Окт 28, 2007 4:53 pm
Мнения: 113
Местоположение: Ямбол
много добра тема и аз с интерес чакам отговори :-D :-D :-D

_________________
Събирам антикварни предмети ,ако някой има интерес:yaki1975@abv.bg


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Ное 09, 2008 10:17 pm 
Offline
специалист

Регистриран на: Вто Юли 24, 2007 10:12 pm
Мнения: 163
Местоположение: Казанлък
За производство не знам, ама понякога стават и такива неща:


Прикачени файлове:
Гъбки.jpg
Гъбки.jpg [ 200.46 KiB | Прегледано 20719 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Ное 09, 2008 11:38 pm 
Offline
напреднал

Регистриран на: Съб Окт 20, 2007 11:02 am
Мнения: 40
Местоположение: kardjali
Един път гледах по дискавари даваха как се гледат гъби но не можах да го хвана от началото и разбрах само че им трябва много тор и голяма влага тоест и моито мазе става само ще ми трябва тор :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Ное 10, 2008 12:53 am 
Offline
МАЙСТОРИЩЕ

Регистриран на: Пон Ное 19, 2007 2:10 pm
Мнения: 4817
Местоположение: Русе
Голем гърч и икономически неизгодно. Искат точна влажност, точна температура, чист въздух с некви показатели, лесно въдят убиващи ги бактерии. И като се почнат само гъби ли ще ядете? Тука по нашенско са традиция и един на секи трима се е пробвал, та знам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Ное 13, 2008 3:25 pm 
Offline
специалист
Аватар

Регистриран на: Чет Яну 31, 2008 11:31 am
Мнения: 140
Местоположение: Nürnberg, Германия
Съгласен съм че е гърч. Чувал съм че пръстта се стерилизира след всяка реколта, иначе при тази влажност се развива всякаква гад...

_________________
Стига вече работили, ами да вземем да изкараме малко пари!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Ное 15, 2008 6:41 pm 
Offline
специалист
Аватар

Регистриран на: Чет Юни 26, 2008 12:04 pm
Мнения: 371
Местоположение: гр.Плевен
n_a написа:
Искат точна влажност, точна температура, чист въздух с некви показатели, лесно въдят убиващи ги бактерии.

Прав си.
Ама на торището дали ги има тези условия?
И изпреварвам контра въпрос.
Тук става въпрос за култивирани гъби.
И понеже е гърч, днес си купих от "Сър пазар" печурчици.
Много ги обичам, независимо как са приготвени, с какво и с кого. :partyman:

_________________
дядо Нено
без претенции за майстор, но все пак...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Ное 15, 2008 7:04 pm 
Offline
модератор
Аватар

Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 5:54 pm
Мнения: 6218
Местоположение: Renton, USA
При нас преди години знам, че продаваха готов компост в найлонови чували. Възможно е още да съществува тази фирма. Купуваш, поливаш, изобщо поддържаш там необходимите параметри и си береш. Поразпитай, не е изключено да има и по вашия край. Спокойно можеш да си ги гледаш в мазето или гаража. Другата ключова дума е мицел.

_________________
http://veliko-tarnovo-now.blogspot.com/

Изображение
Седя и си мисля, седя и си мисля.... По едно време усещам, че само си седя...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Ное 17, 2008 10:13 pm 
Offline
специалист
Аватар

Регистриран на: Сря Дек 21, 2005 4:19 pm
Мнения: 455
Местоположение: Харманли
velsi написа:
При нас преди години знам, че продаваха готов компост в найлонови чували. Възможно е още да съществува тази фирма. Купуваш, поливаш, изобщо поддържаш там необходимите параметри и си береш. Поразпитай, не е изключено да има и по вашия край. Спокойно можеш да си ги гледаш в мазето или гаража. Другата ключова дума е мицел.


Да ключовата дума е мицел, един приятел бе купил от някъде едни бичмета (дървени трупчета)заредени със мицел от дървесната гъба КЛАДНИЦА , много вкусна и продуктивна гъба от едно огнище можеш да напълниш цяла чанта,расте на етажи.Но поради немарливост остави мицела да замръзне и с това приключи всичко,мисля че заразените с мицел дървета бе купил от някъде в София.

_________________
Учи се от грешките на другите,няма време да свършиш всичко сам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Ное 17, 2008 10:40 pm 
Offline
специалист
Аватар

Регистриран на: Нед Окт 28, 2007 4:53 pm
Мнения: 113
Местоположение: Ямбол
в гр.Твърдица видях точно това на едни пънове кладници и то многооооооооо направо се изкефих та това е въпросът от къде да купим пъновете :-D :-D :-D

_________________
Събирам антикварни предмети ,ако някой има интерес:yaki1975@abv.bg


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Дек 01, 2008 12:11 pm 
Offline
специалист

Регистриран на: Вто Окт 10, 2006 9:35 am
Мнения: 119
гледали сме гъби преди 18-20 г. ... технологията е малко тегава... бърка се слама с птичи тор /с конски е по-добре ама няма / и се полива... тъй 2-3 седмици. после стои туй сичкото в камера за още 14 дена като се поддържа температура мисля, че около 60 градуса беше. там узрява компоста. после се вади и се сее мицела. мицела беше в пластмасови бутилки от мин. вода пълни със зарно /ечемик май беше/- набучена пръчка като от ескимо с мицела. пълни се в чували и се слага отгоре пепел от ТЕЦ - 2-3 санта някъде... това сичкото се слага в помещения - тъмни и влажни и се поддържа 10-12 градуса температура и се полива... и след 20-тина дена почва да се бере... всеки ден... от торба се вадеха към 2-3 килограма общо мисля... ама си е гърч яко...

п.п. говоря за 1700 торби :-D :? :shock:

_________________
не викай майстори, за да не те е яд след това!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Дек 01, 2008 1:08 pm 
Offline
специалист
Аватар

Регистриран на: Нед Апр 30, 2006 1:53 pm
Мнения: 605
За Кладниците трябват дървени трупчета за предпочитане по дебели и не сцепени, поставят се на сенчесто и влажно място за да не съхнат през лятото. вариантите на заразяване са два или с по голямо свредло правиш ф-25-30мм. дупки дълбоки 5-6 см и след това ги пълниш с мицел или нарязваш трупчето на шаиби след това нареждаш мицел между тях може да ги фиксираш странично с по една летвичка да не се разместват. Важно е да ги поливаш отвреме на време през лятото за а не изсъхва дървото. Може да ползваш различна дървесина най-добре бук но съм пробвал и на топола също става но изгнива за 2-3 години. А мицел съм купувал пролетно време от пазара.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Дек 02, 2008 12:58 pm 
Offline
майстор
Аватар

Регистриран на: Пон Апр 02, 2007 3:53 pm
Мнения: 1346
Местоположение: София
ЦКС има такава дейност. Произвежда готова смес в полиетиленови чували с мицел и така се продават. Потърси в своя град връзка с ЦКС и информация.

_________________
Девет пъти мери,един път режи.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Дек 07, 2008 5:24 am 
Offline
специалист
Аватар

Регистриран на: Нед Апр 30, 2006 1:53 pm
Мнения: 605
Кладница при домашни условия.


Прикачени файлове:
Изображ4.JPG
Изображ4.JPG [ 36.1 KiB | Прегледано 20233 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Сеп 29, 2009 8:38 am 
Offline
специалист

Регистриран на: Съб Мар 21, 2009 5:07 pm
Мнения: 365
Местоположение: София
Продуктивно ли е това начинание? За колко време израстват?
На село може да се измисли нещо, стига да има смисъл от тази работа :? За кладница питам

ПП: Намерих къде продават мицел от кладница :idea:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Сеп 29, 2009 10:53 am 
Offline
МАЙСТОРИЩЕ

Регистриран на: Пон Ное 19, 2007 2:10 pm
Мнения: 4817
Местоположение: Русе
ЕЕ: И няма ли да споделиш къде??

_________________
Кого наричаш майстор, бе?!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Сеп 29, 2009 9:49 pm 
Offline
специалист

Регистриран на: Съб Мар 21, 2009 5:07 pm
Мнения: 365
Местоположение: София
ЦЕНИ:
Кладница мицел - 3 лева за бутилка, съдържаща 800 грама, достатъчна за зареждане на 8-10 торби;
Инкубирани торби, готови за плододаване - 3,20 лева за торба;
ОТНОСНО ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, СВЪРЗАНА С ОТГЛЕЖДАНЕТО НА ШИИТАКЕ И КЛАДНИЦА, КАКТО И МИЦЕЛ ЗА ЗАПОЧВАНЕ НА СОБСТВЕНО ГЪБОПРОИЗВОДСТВО, МОЖЕТЕ ДА
СЕ ОБЪРНЕТЕ КЪМ:
АГЕНЦИЯ ЗА АГРАРНА ИНФОРМАЦИЯ И ИНОВАЦИИ
5000 Велико Търново
площад “Център 2”, стая 208
Тел./Факс: 062/600026
GSM: 0888 785 019
E-mail: aaii@abv.bg
в. Агросвят 20/2005

файла не можах да го прикача , има два типа на отглеждане, с дървени трупи и със субстрат. Мога да постна тук, но са 4 страници?!
На едно друго място (имам визитка) в София е , 15лв но не разбрах за какво количество...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Окт 14, 2009 8:06 am 
Offline
напреднал

Регистриран на: Пон Окт 05, 2009 9:22 pm
Мнения: 23
Местоположение: София
Много интересна за мен тема. Би ли споделил адреса в София.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Окт 14, 2009 8:09 am 
Offline
МАЙСТОРИЩЕ

Регистриран на: Пон Ное 19, 2007 2:10 pm
Мнения: 4817
Местоположение: Русе
pointx написа:
Много интересна за мен тема. Би ли споделил адреса в София.

Пиши на мейла, човекът го е постнал.

_________________
Кого наричаш майстор, бе?!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
POWERED_BY
Направи сам