trichko.bg

НаправиСам.bg

Майстори сам с форума на НаправиСам.bg
Бигор-ИН Метални Керемиди и Улуци   Конструктори ЛЕГО на уникални цени   Сублимация.BG   LED осветление   
Дата и час: Съб Ное 01, 2014 11:52 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Лози за асмалък
МнениеПубликувано на: Чет Окт 01, 2009 2:27 am 
Offline
специалист
Аватар

Регистриран на: Пон Сеп 14, 2009 11:52 pm
Мнения: 91
Местоположение: Хасково/Аmsterdam
Знам от личен опит,че не всички лози стават за асмалък. Понеже повече боледуват и мръзнат през зимата.Плюс това имат по особенна резидба.Нямам претенций,че съм спец или нещо подобно, но според мен е така. Тааа мисълта ми беше да направим една приятна темичка за всички бъдещи и настоящи мераклий на хубавите асмалъци.

Нашите лози са" Шевка "винен сорт,стават и за хапване но не са нещо особенно.За сметка на това обаче не искат много пръскане,може доста да ги натовариш и се получава страхотна сянка за лятото.Сега смятам да правя нов асмалък и ми се иска този да го направя само от десертни сортове но незнам на кои да се спра :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Окт 01, 2009 7:11 am 
Offline
специалист
Аватар

Регистриран на: Чет Фев 14, 2008 1:32 pm
Мнения: 280
Местоположение: Русе
Аз имам намерение да правя асмалък, и бих приел всякакви практически предложения за засаждане и отглеждане. Искам хубаво бяло десертно грозде, примерно болгар.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: асмалък
МнениеПубликувано на: Чет Окт 01, 2009 9:20 am 
Offline
напреднал
Аватар

Регистриран на: Сря Май 27, 2009 11:19 am
Мнения: 44
Местоположение: RUSE
АЗ СЪЩО ТЪРСЯ ХУБАВ БУЛГАР ЗА АСМАЛЪК :-D


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Окт 01, 2009 11:43 am 
Offline
майстор

Регистриран на: Чет Дек 29, 2005 8:08 pm
Мнения: 2259
bullet написа:
Искам хубаво бяло десертно грозде, примерно болгар.


Болгара е бяло грозде, но не е добро. Аз предпочитам сорта АФУЗ АЛИ. След узряване става кехлибарено жълто, и е страхотно на вкус.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: отговор....
МнениеПубликувано на: Чет Окт 01, 2009 2:30 pm 
Offline
специалист

Регистриран на: Пет Сеп 12, 2008 12:56 pm
Мнения: 186
Здравейте на всички! Ето една интересна тема,поне за мен,любитела
лозар и овощар. Това заедно с пчеларството ми е любимо. Значи първо
имам 43 сорта лози.Имам две лозета и едно експериментално от 74бр.
Сега ще садя още 5 декара -десертни без семе/ранно/ за "бизнес" :-D
За асмите - ами сортове много-1.десертно,винено или за двете :-D
2.Да се "пръска" или мързеливо. 3. За сянка или за грозде :-D
Абе до утре мога да пиша! НО СЕГА СЕРИОЗНО: Има много нови българ
ски сортове и много вече вносни които са подходящи за нашите услови
я. Много харесвам добре оформена асма,на красива конструкция...
Обаче не всички лози стават за всяка почва и климат/надморска височина-респ.слънчево греене,почвен състав-Ph,карбонати,хумус и тн
Моя съвет: За асми -по буйно растящи сортове,издръжливи на студ,
болести, слани,засушаване,с добри вкусови качества,трайни.
Ако сеете на по висока надморска височина или по студен район-задължително по ранни сортове с по къс вегитационен период,късните
ще им трябва още половин година :-D Ако искате ще ви пиша още!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: отговор....
МнениеПубликувано на: Чет Окт 01, 2009 4:40 pm 
Offline
специалист

Регистриран на: Чет Фев 12, 2009 3:03 pm
Мнения: 328
--


Последна промяна Deo-x на Пет Окт 09, 2009 5:34 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: отговор....
МнениеПубликувано на: Пет Окт 02, 2009 12:00 am 
Offline
специалист
Аватар

Регистриран на: Пон Сеп 14, 2009 11:52 pm
Мнения: 91
Местоположение: Хасково/Аmsterdam
atanasov2004 написа:
Здравейте на всички! Ето една интересна тема,поне за мен,любитела
лозар и овощар. Това заедно с пчеларството ми е любимо. Значи първо
имам 43 сорта лози.Имам две лозета и едно експериментално от 74бр.
Сега ще садя още 5 декара -десертни без семе/ранно/ за "бизнес" :-D
За асмите - ами сортове много-1.десертно,винено или за двете :-D
2.Да се "пръска" или мързеливо. 3. За сянка или за грозде :-D
Абе до утре мога да пиша! НО СЕГА СЕРИОЗНО: Има много нови българ
ски сортове и много вече вносни които са подходящи за нашите услови
я. Много харесвам добре оформена асма,на красива конструкция...
Обаче не всички лози стават за всяка почва и климат/надморска височина-респ.слънчево греене,почвен състав-Ph,карбонати,хумус и тн
Моя съвет: За асми -по буйно растящи сортове,издръжливи на студ,
болести, слани,засушаване,с добри вкусови качества,трайни.
Ако сеете на по висока надморска височина или по студен район-задължително по ранни сортове с по къс вегитационен период,късните
ще им трябва още половин година :-D Ако искате ще ви пиша още!

Ако ти се пише,дай малко съвети :)
Аз примерно смятам :? Новият асмалък да е от най-ранозреещите сортове до най-късните десертни.
П.П М-то търся един сорт бяло десертно.Но му забравих името .Мисля,че беше без семки :? От къснозреещите е,има доста дебела люспа.След беридбата трябва да се съхранява извесно време и чак тогава е годно за ядене иначе има тръпчив вкус.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: отговор....
МнениеПубликувано на: Пет Окт 02, 2009 9:22 am 
Offline
специалист

Регистриран на: Пет Сеп 12, 2008 12:56 pm
Мнения: 186
Здравейте отново :) Към колегата Def-x - гроздето което смятам да сея
напролет е два сорта - "Троя" и "Армира/Афродита"- специална селек-
ция на проф.Д.Бабриков,с който поддържам добри контакти и съм го
виждал лично в неговите лозя близо до с.Поповица. Направихме по
съвет на професора почвен анализ, подготвихме договор и т.н. Сега
чакаме да завали щото е сухо и да риголваме.Правилно си разбрал за
щирината на редовете :wink: ,но това зависи и от техниката с която ще
обработваш. Безсеменното грозде се консумира изключително на Запад/не обичат със семки/,рано е 10-15 юли,може да се реализира по
нашето море.Видях как чакат хладилни камиони за "Троя".Проекта го
правим с мой братовчед съвместно,ще има и капково и т.н...
За асмите: Относително е: Имам хубав "Плевен","Наслада";"Надежда";
"Сторгозия";"Супер ран болгар";френско"Прима";добре е "Хамбуски
мискет";"Плевенски мискет",по късните:"Италия";"Кралски рубин" и Хиб
рид VI-4; Русалка и моного други...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: отговор....
МнениеПубликувано на: Пет Окт 02, 2009 9:42 am 
Offline
специалист

Регистриран на: Пет Сеп 12, 2008 12:56 pm
Мнения: 186
Продължавам със съветите-за "любителски" цели,мога да предложа по
някоя пръчка :) като режа напролет. Но....има винаги но!Хубавото е
че са сигурни,а не каквото ти пробутат примерно търговци по пазара.
Ето някои съвети за асми и любителски "лозенца":
1.Прекопайте добре и почистете плевелите на подходящи СЛЪНЧЕВИ
МЕСТА! Добре е да не става голямо течение през зимата.
2.Дупките са 50х50х50см приблизително,добре е да има на дъното добре угнила оборска тор размесена с пръст или поне една кафена
чашка комбинирана N-P-K тор, ако садите обикновенни вкоренени пръ
чки-задължително на дъното половин кофа ситен речен пясък. При ло-
зи които се поливат по рядко- кибритена кутийка ТЕРАУЕТ. Сейте на
разтояние от 1,20-1,60м от лоза до лоза и ширина 1,5-3,00 метра между
редие,в зависимост от начина на обработка...
3.Купувайте САМО от сигурни и лицензирани производители! Има много
разпростанен бактериален рак по лозите! :evil: Пак ще пиша :wink:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: ,
МнениеПубликувано на: Пет Окт 02, 2009 9:17 pm 
Offline
специалист

Регистриран на: Вто Фев 10, 2009 6:07 pm
Мнения: 912
Здравейте.Атанасов да кажеш няколко думи и за този сорт.Не знаяа от коя част на света го докарват,но има страхотен аромат.

http://media.snimka.bg/4414/015083811.jpg

А така стават големите измами.Не е ли твой близък?

http://media.snimka.bg/4419/015092497.jpg


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Окт 03, 2009 4:50 pm 
Offline
специалист
Аватар

Регистриран на: Сря Дек 21, 2005 4:19 pm
Мнения: 455
Местоположение: Харманли
Ето моята асма.
Изображение
Изображение

Гроздето е безсемково и супер ран сорт, обира се и изяжда преди да
почнат да го ядат осите и пчелите , после ползвам асмата само за сянка.
Имам и други сортове но на лозе , не е приятно пред къши да падат
развалени зърна от грозде повредени от осите.

_________________
Учи се от грешките на другите,няма време да свършиш всичко сам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: отговор....
МнениеПубликувано на: Пон Окт 05, 2009 6:43 am 
Offline
специалист

Регистриран на: Пет Сеп 12, 2008 12:56 pm
Мнения: 186
Бравос за асмата :) Добре подредена!
Към колегата дето е дал снимка, - ами доста трудно е така по снимки :-D , не знам точно какъв сорт е щото е "елесовидна форма",странна е
малко формата на зърното. Друго характерно за лозите е че се срещат
20 000 сорта лози,те пък имат "вариатети при опрашване" и т.н.......
Откъде е купено гроздето? Какъв е аромата-мискетов,ванилов, неопре
делен, на какво подобава? Заинтригува ме?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: отговор....
МнениеПубликувано на: Пон Окт 05, 2009 7:14 am 
Offline
специалист
Аватар

Регистриран на: Чет Фев 14, 2008 1:32 pm
Мнения: 280
Местоположение: Русе
atanasov2004 написа:
Здравейте на всички! Ето една интересна тема,поне за мен,любитела
лозар и овощар. Това заедно с пчеларството ми е любимо. Значи първо
имам 43 сорта лози.Имам две лозета и едно експериментално от 74бр.
Сега ще садя още 5 декара -десертни без семе/ранно/ за "бизнес" :-D
За асмите - ами сортове много-1.десертно,винено или за двете :-D
2.Да се "пръска" или мързеливо. 3. За сянка или за грозде :-D
Абе до утре мога да пиша! НО СЕГА СЕРИОЗНО: Има много нови българ
ски сортове и много вече вносни които са подходящи за нашите услови
я. Много харесвам добре оформена асма,на красива конструкция...
Обаче не всички лози стават за всяка почва и климат/надморска височина-респ.слънчево греене,почвен състав-Ph,карбонати,хумус и тн
Моя съвет: За асми -по буйно растящи сортове,издръжливи на студ,
болести, слани,засушаване,с добри вкусови качества,трайни.
Ако сеете на по висока надморска височина или по студен район-задължително по ранни сортове с по къс вегитационен период,късните
ще им трябва още половин година :-D Ако искате ще ви пиша още!

Ами аз искам да засадя: 1.десертно, 2.да се "пръска", 3.за грозде
Та в тази връзка дай някаква идея и сорт - бяло.
Колко лози за около 10м. дължина - може би 2 или 3? Как се познава добрия посадъчен материал и какво трябва да му се гледа?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: отговор....
МнениеПубликувано на: Пон Окт 05, 2009 8:21 am 
Offline
специалист

Регистриран на: Пет Сеп 12, 2008 12:56 pm
Мнения: 186
Привет отново :) Ето съвет за колегата с мерак за асми-за 10м можеш
сложиш -3 или 4 лози. Най добре от Института в Плевен,064-680-256.
Доволен съм много и от Лозарска кооперация в с.Кортен,както и други
производители за лозов материал. На лозовия мателиал се гледа какви
са коренчетата-трябва да са буйни, при подстригване с ножица млечно
бели до кремави свежи.,добре е чепа при ашламата да е парафиниран,
и да има добър калос/топчеста вдървена спойка/.
За четири лози-препоръчвам 2 ранни- "Плевен","Супер ран болгар"или
"Брестовица", препоръчвам 2 късно грозде: "Италия" или"Кралски рубин". Така ще имате дълго време красиви гроздове и по дълго време
на масата ще имате на масата прясно грозде...Може да садите и есен и
пролет. Направете си подготовка със запасяващо наторяване и успех.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Окт 06, 2009 8:08 am 
Offline
специалист
Аватар

Регистриран на: Чет Фев 14, 2008 1:32 pm
Мнения: 280
Местоположение: Русе
Благодаря за изчерпателния отговор. Ще се вслушам в съветите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Съб Дек 12, 2009 6:51 pm 
Offline
специалист

Регистриран на: Съб Юни 20, 2009 8:45 am
Мнения: 54
Здравейте!Разкажете повече за сортовете които щяхте да засаждате кога зреят и и какъв добив имат от декар от къде могат да се купият , цени, във кой район виреят най добре.Опасности от измръзване.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Съб Авг 25, 2012 12:18 pm 
Offline
специалист
Аватар

Регистриран на: Вто Фев 27, 2007 7:13 pm
Мнения: 384
Здравейте! Tепърва навлизам в агроджентълменството :) Купих си вила и искам да си напрвя асмалък с десертно и някой редче грозде за домашно винце. Гледах сортовете в Плевен и в Кортен до тук добре, но ми трябва по-конкретен съвет. Имота се намира на около В. Търново на 250 м надморска височина на склон със северно изложение. От това което прочетох в нета почвата най-вероятно е "Светлосива горска ", но намен ми жълтее, мястото е заобиколено от широколистна гора, предстои му цялостна оран. Търся съвет за десертно грозде за асмалък с листна маса за сянка, и някакъв сорт за редове или за асми около оградата, и по кое време ще е подходящо за засаждане. Аз мисля, че есента ще е по-добре заради влажноста на почвата, пролет-лято никаква я няма. Като за начало е това.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Пон Авг 27, 2012 6:39 pm 
Offline
специалист
Аватар

Регистриран на: Вто Фев 27, 2007 7:13 pm
Мнения: 384
Никой нищо.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Чет Авг 30, 2012 12:57 pm 
Offline
помощник

Регистриран на: Пет Май 30, 2008 1:16 pm
Мнения: 10
Аз пък пролетта купих три Асмички от Бриколаж. Едната е Виктория, Хамбурси Мискет и Първенец май беше. Отделно си имах една пръчка някакво подарено, роди няколко грозда ситни. Но го запазих за сянка към една люлка.
Понеже не разбирам се чудя в София Княжево/Горна Баня дали ще се развива добре или нищо няма да излезе. Купих само пръчки с корен а вече едната е над 2 метра висока. Другите са към метър и половина. Но дали ще има грозде след някоя година. Да не се окаже че са само за сянка.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Чет Авг 30, 2012 3:34 pm 
Offline

Регистриран на: Чет Окт 07, 2010 10:27 am
Мнения: 4
Местоположение: София
Приятели,
Извинявам се, че използвам чужда тема за въпрос, но се нуждая от съвет.Обещаха ми тази есен да подготвят пръчки за засаждане от лозов сорт „МОЛДОВА”. Мястото където имам намерение да ги засаждам е с надморска височина 615м. в Софийското поле, на южните склонове на Стара планина. Дали този сорт е подходящ за този район и ако не е, то какъв сорт би бил подходящ, като желанието ми е черен, винен сорт грозде, който би могъл да узрее на тази надморска височина.
Благодаря предварително на отзовалите се.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: catchsander, iivanov и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
POWERED_BY
Направи сам