• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
Здравейте, моля за съвет.
Имам стар класически масивен шкаф, който е с дърворезба и много запазен. Но е все пак стар.
Наумила съм да го освежа и да му придам луксозен вид като искам на места /примерно в улеите и елементи от дърворезбата/ да нанеса златен някакъв материал /не знам как се казва, не е лак, мисля че и байц не е, боя също./ Аз си представям нанасяне с четка като рисуване върху избраните участъци, но може би е по-сложно. Моля ви по-компетентните да се изкажат относно" какъв материал да се използва, техника на нанасяне, нещо за финиш нанася ли се?
bullet - специалист
Ами аз съм чувал, че може да се рисува и с акрилатна боя - злато, но не мога да гарантирам.
Намерих това, за иконопис, дано ти свърши работа:
http://www.m-arti.com/products.php?category_id=467
Предполагам, че после трябва запечатка с лак.
После покажи резултата.
Това на снимката е с акрилатна боя

Прикачен файл

tarelka14.jpg
tarelka14.jpg (62.09 KиБ) Видяна 8847 пъти
PPP - специалист
Това боло мисля, че е лепилото, с което се маже дървото, за да се залепят златните листчета при иконописта. А тези листчета се продават като тефтерче, златото по тях е изключително тънко и е 24 карата!
Много мерси за бързото включване.
Болото наистина е лепило.
От магазина казаха, че това ще свърши работа
http://www.m-arti.com/products.php?category_id=470
Другата седмица мисля да творя :-D , ще постна резултата
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Варак. На много тънко фолио е. Не е златно (е, има и златно де). Нанaся се лепилцето, с твърда четчица се пристиска с тупкане варака и така. По малко по малко.
Става си баш позлата. То това Е позлатата.
Друг начин е да се мине с гъста с къс косъм четка, почти на сухо, с потупване, с боiчка. Докато навлезе и веднага се забърсва с чист сух парцал.
Тези неща се работят много бързо на много малки участъци. Свиква се. Е, аз поне не съм с две леви.
Финишът зависи от техниката, техничността и основата. Или полирам на сухо с яростно търкане или лакирам със силно разреден матлак.
Не знам точно каква е тази мебел, но вероятно няма да е зле под златото да се вкара малко бяло. Със същата техника. Ще е като основа на златото и то ще изпъкне, по "ръбовете" на оцветеното ще прозира бяло и ще стои автентично. Позлата и изобщо цветове не се полагат дирекно, а върху грунд и това бяло ще имитира грунда.
ev_dimov - специалист
Боравенето с варак е много пипкава и "тънка" работа, и не Ти препоръчвам да се учиш направо на гардераба, особенно на площи със сложен, "неравен" релеф , каквито смяташ да позлатяваш. Иначе метода е "класически" и много добре става и със шлак варака( този в тефтерчетата, 24 каратовия), и с доста по-ефтиния печатарски варак, но пак казвам- изисква опит и изпипана технология, за да стане добре.
По-добре пробвай боичката с четчица, мисля че ще стане :thumbs:
Ох, ами този варак наистина много сложен изглежда, изобщо не мисля да се пробвам, то и без това ще е такава импровизация, че най-много да се наложи да излизам на квартира след като резултата е видим :scared:
Иначе от магазина казаха, че това си било точно боичка, върху всякаква дървесина се полагало /лакирана или не/ и нямало нужда от запечатване след това...абе много универсално с две думи.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Дано греша, това в бурканчето ми се вижда неподходящо.
te_dda - специалист
здравейте !!! откакто днес ви открих немога да спра да чета темите ви, толкова невероятни неща има в тях....аз попринцип винаги по душа съм билачовек на приложното изкуство, макар в живота да се занимавам с медицина...хобито си изразвам в рисунки по нокти :))) не знам защо, но това ми е интерсно... :roll: :-D ..та ви открих по повод това,че търсих нещо свързано с хобито ми - а именно златно фолио, което се вгражда в нокътя за декорация....исках да ви попитам има ли разлика между печатарското и това в тефтерчетата в книжарниците?
Lans Link - специалист
Здравей нунчи,
Дано не си оплескала нещата.Може да го направиш със златна патина.Има италиянска и немска.Мисля,че най-малката разфасовка е 175 мл.Ние я ползваме за желязо,но става и за дърво.Течна е като боя,но върху метала съхне за минути.пиши от къде си да ти дам координати.
  • 1
  • 2

Тема "златни елементи върху стар шкаф" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: