Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
infomar
Може ли да поставим обикновен МОЩЕН шалтер с две пластини на изхода на ел.мрежата (между входният кабел и таблото което е в коридора) и през него да включваме и изключваме дома от енергото. Тогава поставяме ел. генератора на терасата и с обикновен кабел го включваме в най-близният контакт при спазване ФАЗА-НУЛА на контакта !!!. Така с болният си мозък мисля, че тока от генератора през бушона на терасата и таблото ще захрани целият дом.

Преди включване на генератора изключваме дома от енергото през шалтера и респективно при идване на тока го включваме.

В един дом обикновено (вечер в авариен случай) има консуматори :
- осветление (не е голямо а в подобен случай при спрял ток то все пак се ограничава поради маломощността на генератора - общо крушки 200 - 400 вата - инцидентно крушка в тоалетна, друга стая + 100 вата)
- хладилник - обикновено с консумация 350-500 вата. Ако генератора не може да захрани един хладилник - за какво ни е !!
- телевизор - 100 вата.
Разбира се няма да пускаме нагревателни елементи защото сме в авариен режим и знаем, че мощностите не са достатъчни - ще се топлим на газ..

Относно високият пусков ток на компресора на хладилника - тук трябва да се обмисли защото тогава генератора ще се форсира, но би трябвало да е с автоматична регулация на оборотите/напрежението.
Това форсиране може ли да повреди работещият в момента телевизор или друг уред (май ще зависи от качествата на генератора) ? Някъде по форумите в нета съм срещал случай към подобен генератор да са включвани микровълнова, хладилник , телевизор....

Как обаче ще разберем кога е дошъл тока - през пердето гледаме навън??? или може би с контактор??
Тока влиза в дома през контактор ( трябва да е - 60-80 ампера!!). Когато спре тока той "пада" и вклюва аварийната верига изключвайки основната. Когато дойде тока - се включва и превключва веригите обратно.

Заб: използваме генератор около 1.5-2 кw. или по-голям - до 4-ри!!

Дали номерът ще стане или не?
Последна промяна от infomar на вт мар 16, 2010 5:58 pm, променено общо 1 път.
blv - специалист
Заб: използваме генератор около 1.5-2 кw. или по-голяям!!

- тука може и да е нужна намеса на кфалифициран пожарникар
lubomirlz - специалист
С това захранване през контакта много ми намирисва работата на пушек, и недай се боже да забравиш да изключиш шалтера някой от енергото може да светне като коледна елха.
И да ако генератора е евтин китайски боклук със сигурност ще си имаш проблеми с уредите.
А има ли смисъл цялата гимнастика, като се има предвид че авариите по градовете се оправят сравнително бързо.
moimoimoi - майстор
за да включваш генератор ти трябва разедениетел с ВИДИМО прекъсване на веригата,за да се сведе до нула подаването на напрежение по мрежата

да споменавам ли че на генератора му трябва и надежно заземяване с цел защита, а в апартемента дето са 2-проводни линииите не знам от къде ще го изкопаеш :lol:

с контактори забрави-трябва да са по специални с механична блокировка,цената на 32 ампера контактори за АВР /автоматично включване на резервата, в случая ръчно/ е около 200 лева,ама трябват и релета за време за изчакване и т.н.

най добрия вариант е да си изградиш отделна ел.-мрежа в жилището -контакти и лампи който да се захранват само от генератора
Последна промяна от moimoimoi на вт мар 16, 2010 6:21 pm, променено общо 1 път.
blv - специалист
за да включваш генератор ти трябва разедениетел с ВИДИМО прекъсване на веригата,за да се сведе до нула подаването на напрежение по мрежата

Не е само това има още поне 20 неща които трябва да се спазят.
Апел към Всички преди да предприемете реконструкция на каквото и да е попрочетете малко от наредбите в случая 2,3,4.
gorgidanchev - специалист
Казва се умшалтер.За ръчно включване .За автоматично...аз ако съм да го правя...никога.Макар ,че като се замисля всичко е според възможностите и паричките.Както го описваш става и така но трябва да знаеш какво правиш винаги :partyman: .Ако е къща отделно захранване...блиско земно и т.н.но в апартамент.Като знам какви испълнения съм виждал.Дано при теб всичко е добре изпълнено. :?
Ако дойде тока...сигнализация една глим лампа и готво.Тия контактори са проблеми за хората около теб...дето не разбират де.Мисли и действай както прецениш.Колкото по просто...толкова по добро.

Забравих да спомена...всеки нолмално работещ агрегат си потдържа автоматично обороти и подаване на гзта когато има натоварване.
Мога да обясня по подробно но защо да влизаме в подробности. :? :? :?

[color=red] Моля да ползваш бутона промени , когато имаш да допълниш нещо , а никой не е писал след тебе!
Тани [/color]
infomar
Благодаря за идеите.

В апартамент заземяването е доста трудна работа, а изискването за НАДЕЖДНО заземяване на генератора е проблем.

За контактор е ясно - отпада, много по сигурно е с умшалтер.

За глим лампата е най-лесно с добавка на един зумер, че то няма да има дежурен в коридора за наблюдение.

Автоматичното поддържане на оборотите - да , но не ми е ясно токът в тези моменти няма ли да се променя скокообразно и да повреди нещо (телевизор!). Може би е целесъобразно използване на стабилизатор?

В момента токът не спира толкова често, но както вървят нещата знам ли какво ни очаква. Един резервен генератор никога не е излишен и се ползва за различни други цели.
torbalan - Дървен философ
Вече не помня от кога не ми е спирал тока :)

дали ще се повреди нещо - зависи от генератора... от това какво ще включваш в него, от късмета ти т.н...

когато минеш на генератор - първо включи по-мощните консуматори, които ще работят постоянно... и накрая телевизора :)
blv - специалист
infomar написа:
Благодаря за идеите.

В апартамент заземяването е доста трудна работа, а изискването за НАДЕЖДНО заземяване на генератора е проблем.

За контактор е ясно - отпада, много по сигурно е с умшалтер.

За глим лампата е най-лесно с добавка на един зумер, че то няма да има дежурен в коридора за наблюдение.

Автоматичното поддържане на оборотите - да , но не ми е ясно токът в тези моменти няма ли да се променя скокообразно и да повреди нещо (телевизор!). Може би е целесъобразно използване на стабилизатор?

В момента токът не спира толкова често, но както вървят нещата знам ли какво ни очаква. Един резервен генератор никога не е излишен и се ползва за различни други цели.
Моля те не прави това с умшалтера, а помисли малко каде и как се затваря веригата и какъв ток би протекъл оттам. Как точно реши, че с умшалтер ще комутираш превключване с две различни захранвания, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Е ПЪРВО ДА МИНЕШ ПРЕЗ НУЛЕВО ПОЛОЖЕНИЕ, което води до редица неудобства. Бих те посъветвал да провериш за UPS, през които да прекараш по важните за теб консуматори, монтираш към него един ПЕП 1 0 2 и си ОК в положение 1 си през UPS, през 2 шунтираш UPS-a

Тема "Как да включим авариен генератор към домашната ел. система?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: