trichko.bg

НаправиСам.bg

Майстори сам с форума на НаправиСам.bg
Бигор-ИН Метални Керемиди и Улуци   Конструктори ЛЕГО на уникални цени   Сублимация.BG   LED осветление   
Дата и час: Вто Сеп 02, 2014 1:33 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Нед Мар 20, 2011 11:59 am 
Offline
специалист

Регистриран на: Сря Май 06, 2009 8:02 am
Мнения: 101
Местоположение: София
Имам една ножица, която ми се иска да наточа. Бихтели споделили опит, мога да я прежаля така, че отиди на точилар не ме блазни.
Имам финни пили, фин бруст за точене (Viktorinox) и така нататък. Споделете принципа моля.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Вто Мар 22, 2011 2:57 pm 
Offline
специалист
Аватар

Регистриран на: Нед Авг 29, 2010 10:30 pm
Мнения: 587
Местоположение: столичанин в повече
http://www.youtube.com/watch?v=lNXW01-C ... re=related

_________________
Като не знам какво да правя- правя каквото знам.
Ако мислиш, че можеш, или пък мислиш, че не можеш- и в двата случая си прав.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Пон Мар 28, 2011 6:38 pm 
Offline

Регистриран на: Чет Дек 10, 2009 8:13 pm
Мнения: 8
Давай смело колега, огледай добре режещите повърхности и прецени от къде да се отнеме малко материал за да се заточи ножицата. (виж и филмчето по горе и давай с твоите инструменти). Аз по подобен начин заточих моята преди дни, като имах само пилата от веригата на ел.трион. Започна да реже и стари клони без проблем с диаметър около 2 см. Капни и малко масло около болта и не пропускай да зачистиш и стари спичания от растителни сокове и размазани дървени стружки по цялата ножица и най вече приплъзващите повърхности. Успех!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Пон Мар 28, 2011 8:05 pm 
Offline
специалист

Регистриран на: Сря Май 06, 2009 8:02 am
Мнения: 101
Местоположение: София
cgergov написа:
Давай смело колега, огледай добре режещите повърхности и прецени от къде да се отнеме малко материал за да се заточи ножицата. (виж и филмчето по горе и давай с твоите инструменти). Аз по подобен начин заточих моята преди дни, като имах само пилата от веригата на ел.трион. Започна да реже и стари клони без проблем с диаметър около 2 см. Капни и малко масло около болта и не пропускай да зачистиш и стари спичания от растителни сокове и размазани дървени стружки по цялата ножица и най вече приплъзващите повърхности. Успех!

Така и направих разглобих я, с бруста я наточих според мен перфектно от едната страна! Почистих я, сглобих я, смазах я и така. Другата седмица ще поработя и ще споделя колко ще изкара :-D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Сря Мар 30, 2011 4:47 pm 
Offline
специалист
Аватар

Регистриран на: Сря Авг 12, 2009 11:38 pm
Мнения: 782
Като гледах клипа ,ми дойде на ум имам едно точило за ножове с едни въртящи се дискове дали няма стане само с него , гледам че подобно такова ползват и в клипа,или първо трябва с бруста?

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Сря Мар 30, 2011 7:45 pm 
Offline
специалист

Регистриран на: Сря Май 06, 2009 8:02 am
Мнения: 101
Местоположение: София
agj написа:
Като гледах клипа ,ми дойде на ум имам едно точило за ножове с едни въртящи се дискове дали няма стане само с него , гледам че подобно такова ползват и в клипа,или първо трябва с бруста?

Точно това не, защото точи от двете страни. Острието на лозарските ножици е наточено само от едната страна


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 07, 2011 8:13 pm 
Offline
напреднал

Регистриран на: Пон Май 12, 2008 9:36 am
Мнения: 29
Да не отварям нова тема, искам да попитам как става заточването на ножове или как го правят точиларите аз опитвам на шмергела с различни по едрина камани и все немога да постигна тяхното качество,използвали някакви шаиби дискови но какви незнам или откаде мога да си купя такива неща , направо се ядосвам че един нож немога да заточа като хората.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Чет Сеп 08, 2011 4:35 pm 
Offline
специалист

Регистриран на: Нед Яну 10, 2010 12:49 pm
Мнения: 377
Местоположение: Бургас.
Виж във форума на КnivesBG.com


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 14, 2011 11:59 am 
Offline
специалист
Аватар

Регистриран на: Вто Фев 27, 2007 7:59 pm
Мнения: 46
Това което е казано по-горе е само козметично заточване на ножиците.За да реже ножицата както трябва двете и рамена трябва да се поставят поотделно на плосък шлайф и да се шлайфат прилежащите повърхности.Обикновено по интензивно се износва тясната част и режещия ръб вместо с остър става с тъп ъгъл затова не може да реже а "дъвче".След прешлайфането добре наточената ножица с лекота трябва да се справи с намокрен вестник.Това е критерия за "резливост".


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Чет Окт 06, 2011 1:41 pm 
Offline
специалист
Аватар

Регистриран на: Пон Окт 29, 2007 3:00 pm
Мнения: 444
Местоположение: Пазарджик
unisex написа:
Това което е казано по-горе е само козметично заточване на ножиците.За да реже ножицата както трябва двете и рамена трябва да се поставят поотделно на плосък шлайф и да се шлайфат прилежащите повърхности.Обикновено по интензивно се износва тясната част и режещия ръб вместо с остър става с тъп ъгъл затова не може да реже а "дъвче".След прешлайфането добре наточената ножица с лекота трябва да се справи с намокрен вестник.Това е критерия за "резливост".


Абсолютно вярно!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Съб Ное 19, 2011 8:47 pm 
Offline
специалист

Регистриран на: Сря Юни 29, 2011 12:26 pm
Мнения: 68
Лозарската ножица е като всяка ножица, пипнеш ли я непрофесионално от вътрешната страна я смятай за загубена. Точи се само режещия ръб или така наречения скос. Трябва да имате пред вид , че и между професионалните точилари има много които може да провалят една ножица.

По горе някой искаше да точи нож с шмиргел- "Wrong" /ГРЕШНО/ имаше нещо такова в една песен на Лайза Минели. Като нямате шаиби или специални точилни камъни става с различна едрина шкурки , брустове и точила. Абе, като ползвате компютър, поровете се малко повече. Пък има и точилари, опитни шлосери и др . които поразбирват от тези работи- ПИТАЙТЕ.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Сря Юли 25, 2012 10:07 am 
Offline
специалист
Аватар

Регистриран на: Съб Мар 14, 2009 4:21 pm
Мнения: 293
Местоположение: Берковица
Само на плосък шлайф но се иска майсторство.

_________________
http://www.antonovstonedesign.blogspot.com
Антон Антонов
тел:0899 622 055


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
POWERED_BY
Направи сам