• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vvk79 - специалист
Някой може ли да ми покаже някаква схема за такъв пистолет с две степени.
Аз го измислих така

Прикачен файл

pgv.JPG
pgv.JPG (13.41 KиБ) Видяна 5678 пъти
sstefanov - майстор
R3 за какво служи?
vvk79 - специалист
За пад на напрежение за вентилаторчето
sstefanov - майстор
Доколкото виждам, захранването е променливо, а моторчето - постояннотоково.
Как ще работи?
Колко волта е входното напрежение?
sian - специалист
R3 е последователно на мотора и е в кожуна на работния нагревател за да се охлажда. На задното капаче на мотора има изправител.
vvk79 - специалист
да на моторчето си има диоди и изправят напрежението , колега как примерно ще минат 5 ампера през моторчето ако R3 e последователно. Начертай схема.
Входното е 220-230 ас
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
vvk79 написа:
да на моторчето си има диоди и изправят напрежението , колега как примерно ще минат 5 ампера през моторчето ако R3 e последователно. Начертай схема.
Входното е 220-230 ас
Според мен схемата си е коректна.
Двата нагревателя едновременно ще ги пускаш ли?
То на практика ще покаже сигурно, ако не достига мощност.
Може да се наложи да коригираш R3 малко, зависи колко ще духа тоя вентилатор при включването на съответния нагревател. Само внимавай с връзките при R3, и да е по-мощно от R1 и R2 особено ако ще ги включваш едновременно. Ако R3 прекъсне мотора ще каже ПУФФФФ.
lenko71 - специалист
На тези духалки за сваляне на напрежението за мотора се ползва самия нагревател (по-точно част от него). Ако не върти мотора значи имаш проблем с нагревателите - обикновено са два.
С резистори не става.
Една проста сметка: ако за мотора трябват 18V (а може и по-малко да са) значи върху резистора трябва да има около 200V. И ако предположим че на мотора му трябва около 1 ампер, означава че резистора ще е 200 ома на 200W!!!
vvk79 - специалист
и R3 се прави като нагревателче и се обдухва заедно с другите два нагревателя ключа е такъв че се включва само единия или само другия нагревател. Като при единия е с една мощност и вентилатора се върти на една скорост а при другия на друга мощност с друга скорост. Тази схема аз я измислих и незнам дали е на 100 процента коректна но друг начин не виждам. Затова съм пуснал и тук да се коментира , а след време човека като направи устройството ще разберем дали работи или не.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
lenko71 написа:
На тези духалки за сваляне на напрежението за мотора се ползва самия нагревател (по-точно част от него). Ако не върти мотора значи имаш проблем с нагревателите - обикновено са два.
С резистори не става.
Не видях някой да споменава резистори, естествено че R3 трябва да е част от нагревател (даже двоен в паралел ако ще се включват и двата нагревателя R1 и R2 - защото трябва да издържа на общият ток).
Последователно свързан пък е конструктивно трудно изпълнимо (200 ома / 200 вата - пак от нагревател ама по-тънък и/или много дълъг).
Най-добре е паралелно на мотора - както е на схемата.
Единственият лек проблем - колко точно да е стойността на R3 - максимум 3,7 ома. При 230 волта и 44 ома прави почти 18 волта на мотора.
Аз бих го направил 3,5 ома и ако духа по-студено от колкото ти се иска - скъсяваш малко и пак пробваш - опитно ще стане. Удължаването е доста по-трудно и ненадеждно.
Последна промяна от abcdefghijklmnopqrstuvwxz на чет апр 21, 2011 4:53 pm, променено общо 2 пъти.
  • 1
  • 2

Тема "търся схема на пистолет за горещ въздух" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: