Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kyxap - специалист
Здравейте колеги,
След натрупани знания от четене на форума, добавих към съществуваща система с бг пиролизен котел Ling 25D, буферен съд 500 л и Laddomat21 за за зареждане на буфера и предпазване на котела от нискотемпературна корозия. Катрана по кюнеца е от времето преди Laddomata и буфера, сега всичко е бяло :-D . Помпата за радиаторния кръг я командвам с часовник, а по стаите радиаторите имат термоглави. Получи се проста система, с малко елементи, но дава доста комфорт. Засега всичко върви чудесно.

Прикачен файл

23042011375.jpg Помпата за радиаторния кръг

Прикачен файл

20042011370.jpg Управлението на котела

Прикачен файл

20042011369.jpg Laddomata в действие, не пуска по-малко от 78 градуса към котела

Прикачен файл

18042011357.jpg Разширителния съд

Прикачен файл

18042011354.jpg общ поглед
filmatoplo - майстор
Супер е станало :prayer: откога повтарям така да се свързват котлите :wink: =D> браво.Колега от къде купи Ладомата че тук по Бургас ги нема :? :) .Като съвет мога да ти дам да си монтираш пожелание -смесителен 3пътен вентил със задвижка преди радиаторната помпа .Сега каква температура подаваш към радиаторите , и как я променяш ако се наложи.На колко градуса отваря термовентила в Ладомата .
kyxap - специалист
Вентила на Ладомата отваря на 78°. Стори ми се много, но не го смених с патрона за 72° (дава се комплект с Ладомата). Щом от Атмос ми го дават така, реших че те знаят по-добре. Ладомата го купих от Чехия, понеже тук хем не се намират, хем им обявяват цена 830 лв. В Чехия струва 530 лв. На него има лепенка Атмос, вероятно щото те са дистрибутори за Чехия, иначе пак си е шведско производство.
Мислих много за смесителния вентил преди помпата (нали съм прочел всичко във форума), но реших да не усложнявам и оскъпявам. Сега в системата циркулира вода колкото е в буфера, ако е 90°, толкова върви по тръбите. Термоглавите по стаите са ми направени, така че поддържат 23°. В системата има и бойлер с мантел, така че и всички термогалви да са затворени, има откъде да се затвори кръга на циркулация. Допълнително с часовника пускам и спирам помпата сутрин и вечер. Така нямам прегряване в стаите, а сутрин като стана всичко е отоплено.
Допълнително слагах след помпата възвратен клапан, че се качваше термосифонно гореща вода нагоре и през нощта ставаше жега. Сега като спре помпата, спира циркулацията.
Много ми хареса и това, че Ладомата пази котела от прегряване при отпадане на захранването, без да има нужда от UPS.
kalin72 - майстор
Ауууу, инсталацията ти много ми хареса :)) Може ли да я копирам, за къщата :))
Сам ли я прави?
filmatoplo - майстор
Направи ми веднага впечатление че термовентила отваря над 70 градуса :wink: и така става , по принцип 78 гр е за над 50 киловата мощност.И още един такъв буфер може да захрани инсталацията. :) Връщащата вода от радиаторите къде се връща в буфера -на снимките не се вижда , предполагам долу срещуположно на Ладомата :? .
kyxap - специалист
Да, колега filmatoplo, връщащата е долу в буфера. Като поработи, забелязах, че като запаля и тръгне топла вода към буфера, веднага се качва към радиаторите, а буфера се зарежда после, когато има излишък мощност. Това ме устройва. понеже няма да чакам да се напълни буфера и после да имам топло на етажа. Да разбирам ли, че е добре за моя котел да сменя патрона на Ладомата с този за 72°? Не знаех, че този за 78° е за 50 kw котли.
filmatoplo - майстор
Не го пипай щом работи , сега да си играеш да правиш опити и после да ни кажеш резултата не си заслужава. :)
kalin72 - майстор
Може ли малко информация от къде го купи Ладомат-а в Чехия? Онлайн или ...?
Благодаря, наистина мисля моята инсталация да е като твоята, буфер 500 литра и двусерпентинен бойлер 300 литра :)

Аз го намерих тук:
http://kotly.com/product_info.php?products_id=2784
на цена 282 евро. Транспорт Полша-България 8 евро. Общо 568 лева.
Бих искал да разбера от кой чешки сайт колегата е поръчал...
kyxap - специалист
http://www.topeni-koupelny.cz/kotle/ladomat-21
Това е сайта, но не знам транспорта от Чехия колко е. Моя ми го купиха роднини и ми го донесоха.

До filmatoplo: той котела работи, ама му напъвам вентилаторния термостат да работи в диапазона 80-90°, щото ако е по-малко, няма нищо да влезе в буфера. Дали ако е на 72° ще е по-добре. За мен няма значение, нали не губя топло, въпроса ми е кое е по-правилно и кое е по-добро за котела, понеже разрових из сайта на laddomat: http://www.laddomat.se/media/upload/Lm2 ... u_72-1.pdf и тук открих, че пише, че 72° е за котли с голяма мощност, т.е. точно обратното на това, което ти казваш.
Объркан съм, понеже видно от форума имаш богат опит и знания, а в това ръководство пише друго, кое е вярното?
filmatoplo - майстор
Аз затова ти казах , да го оставиш така , изчетох няколко статии и в тях има различни обяснения и противоречия , като температурите са - 63,65,72,78 градуса ,също много варират и киловатите.Аз съм монтирал предимно 63 и 72 градуса, а когато монтирам термовентили вместо Ладомат -термостатите им са 60 и 63 градусови .Но съм забелязъл , че ако нямаш в системата буферен съд ,и сложа термостат с по големи градуси -има момент когато котела може да вдигне над 90 градуса и водната му защита сработва .Налага се в такъв случай да се наглася работния термостат на 80 гр -абе има си тънкости които напрактика имат значение.Ти Помпата на Ладомата с какво я включваш и на колко градуса.

Тема "Инсталация с пиролизен котел Ling25D и буферен съд" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: