• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vankata - напреднал
Здравейте,на мои познати гръмнаха меките връзки за водата към бойлера.Това се случва често при прекъсване на нулата.Бойлера е занулен и при опит да се завият гъвкавите връзки прескачат искри и те се загряват.При изключване на тока на целия вход искренето продължава.Откъде идва разликата в потенциалите при изключен шалттер на блока.Възможно ли е да няма нула от трафопоста?Как да убедя енергото че това е така
hygro - майстор
vankata написа:
Здравейте,на мои познати гръмнаха меките връзки за водата към бойлера.Това се случва често при прекъсване на нулата.Бойлера е занулен и при опит да се завият гъвкавите връзки прескачат искри и те се загряват.При изключване на тока на целия вход искренето продължава.Откъде идва разликата в потенциалите при изключен шалттер на блока.Възможно ли е да няма нула от трафопоста?Как да убедя енергото че това е така
Вероятно има "нула", но поради асиметрично натоварване на фазите, тя има висок потенциал спрямо земя. Този потенциал се натрупва върху съпротивлението на нулевия проводник, водещ към трафопоста. Това явление е и причина да е забранено едновременното заземяване и зануляване. Изравнителният ток може да бъде много голям и да предизвика аварии. В случая меката връзка е звеното между земя и нула.

Ако заземиш бойлера към тръбопровода, без да го зануляваш, ще решиш проблема, но за съжаление не се допуска използването на тръбопроводната мрежа за заземяване.

Измери напрежението между нулевия проводник и тръбопроводната мрежа. От Енергото трябва да си разпределят равномерно товара по фазите.
Тани - модератор
Тук съм писал по въпроса. Викай аварийната група и не ги оставяй да ти говорят врели некипели докато не спре да искри![/url]

Едит: Пускам направо цитата , защото темата на линка няма нищо общо с бойлерите а е доста дълга!
Преди около месец ме повика тъщата да им сменя меката връзка на бойлера , че и протекла. Докато я сменях се хванах за другата мека връзка и ми направи впечатление че е много гореща в единия край , а маркуча и тръбата не са толкова топли,Попитах - бойлера бил изключен преди два дни - когато протекъл и му спрели водата. Когато доближих новата връзка към тръбата на бойлера прескочи искра. Първоначално помислих , че е избил ток по корпуса , но след като изключих всички предпазители в апартамента, след това на целия вход се обадих на енергото , че им е избила нулата някъде да дойдат да си оправят нещата. Дойдоха и отвориха таблото на входа и започна едно лудо мерене , проверка на връзки . На няколко пъти им казах че проблема не е там , щом продължава след като спрем захранването на целия вход , но те си знаеха тяхното! Точно след 1 час и 16 минути (засичах) и след консултации по телефона допуснаха ,че може и да не е там проблема и тръгнаха да го търсят по трасето! А аз им го казах още по телефона!
Последна промяна от Тани на вт май 15, 2007 6:10 pm, променено общо 1 път.
Justy - майстор
Hygro, абсолютно си прав. В теорията това се нарича - изместване на нулата при асиметричен товар. Греенето е от ток на късо между нулата и земя. Не ми се вярва тези от енергото да хукнат да оправят проблема, защото за тях е голям зор - да преразпределят товара по фази. Но пък и нещата не могат да останат така - съоръжението е опасно за живота !!!
solo5 - майстор
викай ги тия от енергото, ако ен дойдат викай Господари на Ефира :-D
Justy - майстор
solo5 написа:
викай ги тия от енергото, ако ен дойдат викай Господари на Ефира :-D
По скоро от Агенцията за защита на потребителите.
vankata - напреднал
Добре,съгласен съм,че е възможно асиметрично натоварване на фазите,но това не е отговор на въпроса:защо проблемът съществува и при централно изключване на напрежението на входа
hygro - майстор
vankata написа:
Добре,съгласен съм,че е възможно асиметрично натоварване на фазите,но това не е отговор на въпроса:защо проблемът съществува и при централно изключване на напрежението на входа
Става въпрос за асиметрично натоварване на трансформатора в трафопоста, а не във вашата сграда. Когато изключиш захранването на сградата, нулевият проводник не се прекъсва и потенциалът му остава практически непроменен.
Тани - модератор
Ако си прочел внимателно моите постове , в моя случай имаше прекъсване на нулевия проводник някъде между блоковете и на практика нулата идваше само от " където си намери" т.е. най-вече през тръбопровода. Дори да прекъснете фазата на входа , всички останали консуматори след точката на прекъсване на фазата продължават да си теглят нулата от тръбопровода и понеже тече ток при тебе искри. Ако замериш с уред напрежението , ще видиш , че не е високо, но тока е доста голям! Това не е опасно за човек, но хич не е здравословно за меките ти връзки , така че би трябвало да си извикал енергото вече! Аз ги виках към 19 часа и си оправяха "аварията" която се оказа че е от месеци , че може би и години ! Костваше им работа до 23 часа , но не си тръгнаха , докато не решиха проблема!

Хидро, не би ли трябвало нулата да се заземи в трансформатора? Винаги съм си мислил , че е така , но това само по логика , никога не съм се интересувал?
Trifun - специалист
Да, Тани, нулата се заземява както в трафопоста, така и във всяко главно табло на входа.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Бойлер, Меки връзки, Зануляване, Заземяване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: