trichko.bg

НаправиСам.bg

Майстори сам с форума на НаправиСам.bg
Бигор-ИН Метални Керемиди и Улуци   Конструктори ЛЕГО на уникални цени   Сублимация.BG   LED осветление   
Дата и час: Вто Сеп 02, 2014 3:44 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Вто Юли 10, 2007 10:17 pm 
Offline
специалист

Регистриран на: Нед Окт 29, 2006 2:14 pm
Мнения: 102
Местоположение: Раднево
Помощ.Търся рецепта за направа на ракия от житни растения./Ечемик, пшеница, царевица и др./


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юли 11, 2007 6:57 am 
Offline
специалист
Аватар

Регистриран на: Пон Май 28, 2007 7:24 am
Мнения: 197
Ечемика се използва за получаване на уиски и водка.От един килограм се получава около 0,720 л. 40% ОБ алкохол.Зърното се състои от нишесте,което е неразтворимо във вода и не се поддава на ферментация.Затова е необходимо да се превърне в захар.Това става под действието на ензими,които се образуват в процеса на покълване на зърното.Такова зърно се нарича малц.Не е необходимо всичкото зърно да е покълнало.20% са достатъчни.След това кашата от ечемик и малц се нагрява до 64-67 градуса за около 45-60 мин,.охлажда се до 30 градуса и се прибавя хлебна мая.Започва процеса на ферментация и захарта се преобразува в алкохол.Следва дестилация.Необходимо е помещение с определена температура и влажност.След това се прекъсва процеса на малцуване в сушилня

_________________
Краткосрочното мислене води до дългосрочни загуби!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юли 11, 2007 9:55 am 
Offline
специалист
Аватар

Регистриран на: Нед Сеп 10, 2006 1:23 pm
Мнения: 623
:)
Баща ми няколко години си вари ракия по памет рецептата е следната:
80 л. вода
20 кг захар
20 кг царевица.
2 кг ечемик
2 кг жито
за 80 ст. мая от Цачо (нямам идея колко е) но май е около 1/3 от калъпа или може би половината.
От тази рецепта баща ми вади около 16 л. 40° парцуца :lol:
Предполагам това количество е поради неспазване на технологията на ферментация.
От една порция царевица, ечемик и жито може да се вари 3 пъти. Добавя се само вода, захар и мая.
днес ще се видим и ще уточня рецептата


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юли 11, 2007 2:34 pm 
Offline
модератор
Аватар

Регистриран на: Вто Юли 04, 2006 10:30 am
Мнения: 2843
Местоположение: София
Е, засегнахте и моето хоби :) Тези дни предстои пускането на сайта http://www.rakiyata.com, където темата за "мераклийската" напитка ще бъде основната.

"Пърцуца" става обикновено по следните причини:
  • Прекалено гъста пращина. Алкохолното съдържание в края на ферментацията не трябва да надвишава 12%.
  • Работа с мръсно оборудване. Заразяване на пращината с нежелани дрожди. Лоша мая.
  • Достъп на кислород при ферментацията.
  • Висока температура по време на ферментацията.
  • Неправилно отсичане на първака и патоките

_________________
ТехноОптима, ХигроОптима


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юли 11, 2007 5:21 pm 
Offline
специалист

Регистриран на: Пет Дек 01, 2006 8:19 pm
Мнения: 77
Местоположение: България
ракия от жито

80 л вода
20 кг жито
20 кг захар
3 кубчета хлебна мая-около 150 гр общо
4 пакетчета лимонтузу

житото се накисва 24 часа във вода да набъбне
житото се изцежда от водата и се оставя да покълне -в зависимост от сезона
захарта се разтваря във вряща вода и се добавя към останалото количество студена вода
добавят се разтворената мая и разтвореното лимонтузу
добавя се покълналото жито

първите 7 дни сместа се разбърква всеки ден
следващите 7 дни не се бърка
сместа е готова за варене когато стане бистра
преди да варите отстранете житото-използува се само разтвора
житото може да се използува 4 пъти,другите компоненти са същите описани по-горе

от това количество смес излиза около 26 л-55 градуса

внимавайте когато варите -сместа е с много силно алкохолно съдържание-ракията тръгва над 80 градуса

успех на всички


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юли 11, 2007 9:46 pm 
Offline
модератор
Аватар

Регистриран на: Вто Юли 04, 2006 10:30 am
Мнения: 2843
Местоположение: София
Лимонената киселина се добавя преди маята, за да се създаде неблагоприятна среда за бактерии и плесени, които създават крайно нежелателни метаболити, като оцетна и млечна киселини и др. Освен с лимонена, пращината може да се подкиселява и с винена или ябълчена киселини. С лакмусов индикатор се следи достигането на оптимален pH около 3.

Маята се добавя едва след като киселината е била много добре разбъркана в пращината.

Горната рецепта има прекалено малко вода.

При рандеман от 85%:

20kg жито дават 6,6 L спирт
20kg захар дават 9,6 L спирт

Общо 16,2 L на 80 L вода. Това означава теоретично 20% обемна концентрация на спирта в края на ферментацията. На практика ще бъде по-ниска, заради автолизата на дрождите при недопустимо високата концентрация. Това може да ни спести двойното дестилиране, но и ще "обогати" ракията със значителни количества метилов алкохол. В горната рецепта водата трябва да бъде двойно повече или съответно да се намалят другите продукти.

Важно е и ферментацията да протича в херметичен съд, а въглеродния двуокис да се изпуска през воден клапан.

_________________
ТехноОптима, ХигроОптима


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Юли 29, 2007 3:32 pm 
Offline
напреднал

Регистриран на: Вто Авг 08, 2006 8:46 am
Мнения: 30
Един немаловажен въпрос - как се определя готовността на материала за варене(дестилация)или там както се казва?Сега като е по-топло сигурно и ферментацията протича по-бързо?Някой може ли да даде съвет,отнася се и за ракията от плодове. :evil:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Юли 29, 2007 7:18 pm 
Offline
модератор
Аватар

Регистриран на: Вто Юли 04, 2006 10:30 am
Мнения: 2843
Местоположение: София
Избягвай температури над 27°C. Сложи пращината на хладно. Обикновено дестилацията се извършва малко преди пълното завършване на ферментацията. Подходящият момент момент се познава лесно по намаляването на количеството на въглеродния двуокис през водния клапан. При тези температури вероятно това ще стане около 8-мия ден.

_________________
ТехноОптима, ХигроОптима


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Юли 29, 2007 8:32 pm 
Offline
специалист

Регистриран на: Сря Юли 25, 2007 1:29 pm
Мнения: 103
Това нещо пие ли се?


Последна промяна Борис на Пон Сеп 08, 2008 8:41 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Юли 29, 2007 9:07 pm 
Offline
модератор
Аватар

Регистриран на: Вто Юли 04, 2006 10:30 am
Мнения: 2843
Местоположение: София
Ами всеки, който умее, ще се справи по-добре от винпромите :wink:

Ето промишлена рецепта, по която се произвежда спирт, който разреден с вода и есенции ни се продава за ракия:
    ечемик 310 kg
    картофи 1250 kg
    вода 2050 l
    амилаза 1,1 kg
    мая 100 kg
Защо промишления продукт да е по-добрият?

_________________
ТехноОптима, ХигроОптима


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Юли 29, 2007 10:04 pm 
Offline
специалист

Регистриран на: Сря Юли 25, 2007 1:29 pm
Мнения: 103
Higro,и аз пия ракия , но само такава от плодове - сливи,джанки,кайсии,грозде (не от винпрома) , без амилази , лактази и др.подобни,а на кръчма само водка -спирт и вода , (но това направо ме разби :" Подходящият момент се познава лесно по намаляването на количеството на въглеродния двуокис през водния клапан. При тези температури вероятно това ще стане около 8-мия ден." Околото тотално ме възхити).Менделеев и Ломоносов вероятно ще се ...... И все пак Ви се възхищавам!(Ще пробвам рецептата Ви и ако това се пие тържествено ще се извиня за съмненията и горещо ще я рекламирам).


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 30, 2007 12:13 am 
Offline
специалист
Аватар

Регистриран на: Пет Яну 20, 2006 11:52 am
Мнения: 743
Местоположение: София
hygro написа:
Е, засегнахте и моето хоби :) Тези дни предстои пускането на сайта http://www.rakiyata.com, където темата за "мераклийската" напитка ще бъде основната.


давай ако трябва ше го хостваме и ше помагаме :?

_________________
Изображение
Изображение
Изображение
http://www.rgbleds.net
http://www.newenergybg.com


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 30, 2007 6:35 am 
Offline
специалист

Регистриран на: Пет Юли 20, 2007 11:40 am
Мнения: 162
Цитат:
Онемях!!!Това нещо пие ли се?Ако да , защо още сте живи и защо вече винпромите не са фалирали.Сигурно ако заложите гайки и болтове и тях ще стане "парцуца"(каквото и да означава).Все пак Ви се възхищавам - това сте го издигнали направо на научна основа.
.
Само да добавя и аз , че алкохола който си правиме в къщи е с пъти по добър от повечето алкохол в магазините. Преди ми се налагаше да купувам от време на време и много пъти съм попадал на страшни боклуци (ментета). Направо не мязат на нищо. Така си и седят или ги изхвърлям.
Така ,че който има възмойност да си прави. Това е най-добрият вариант.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 30, 2007 9:58 am 
Offline
модератор
Аватар

Регистриран на: Вто Юли 04, 2006 10:30 am
Мнения: 2843
Местоположение: София
Борис написа:
(Ще пробвам рецептата Ви и ако това се пие тържествено ще се извиня за съмненията и горещо ще я рекламирам).

Хм, рецептата за пращината е само началото. От значение е как ще дестилираш, как ще отлежи и... с кого ще а пиеш :partyman:

Питиетата от зърнени продукти обикновено дестилират с ректификационна колона, а не с популярния тук алембически казан, за да се спести дву- или трикратното варене. Дестилатът е със сравнително "кух" вкус и получава звученето си след "овкусяване" при налагане и отлежаване.

_________________
ТехноОптима, ХигроОптима


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 30, 2007 10:11 am 
Offline
модератор
Аватар

Регистриран на: Вто Юли 04, 2006 10:30 am
Мнения: 2843
Местоположение: София
Osiris написа:
давай ако трябва ше го хостваме и ше помагаме :?


Благодаря! Днес платих хостинга и поне форумът към сайта ще е достъпен на http://www.rakiyata.com/forum/ след актуализацията на DNS. Понеже сайтът си е хоби, статиите ще пускам когато имам необходимото свободно време.

Ще се радвам на подкрепата на всички, които помогнат да подкараме сайта.

_________________
ТехноОптима, ХигроОптима


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Авг 31, 2007 9:40 pm 
Offline
специалист
Аватар

Регистриран на: Чет Авг 03, 2006 11:09 am
Мнения: 107
Местоположение: Сф
hygro написа:
Osiris написа:
давай ако трябва ше го хостваме и ше помагаме :?


Благодаря! Днес платих хостинга и поне форумът към сайта ще е достъпен на http://www.rakiyata.com/forum/ след актуализацията на DNS. Понеже сайтът си е хоби, статиите ще пускам когато имам необходимото свободно време.

Ще се радвам на подкрепата на всички, които помогнат да подкараме сайта.

Ха честито , дано сайта стане популярен и всеки споделя опит и мъдрост в тази свещена материя :lol: . Ето линк към wiki ако някой не го е посетил :
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0% ... 0%B8%D1%8F
Принципно аз повече харесвам терминът "джибри" :-D .
Иначе имам приятел с роднина във винпром "Търговище" и ми е казвал че и скъпите ракии не са на 100% излезли от казана а някъде към 30% .


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Окт 03, 2007 10:26 am 
Offline
модератор
Аватар

Регистриран на: Вто Юли 04, 2006 10:30 am
Мнения: 2843
Местоположение: София
Написах повече подробности за интересуващите се от приготвяне на пращина от зърно.

_________________
ТехноОптима, ХигроОптима


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Окт 03, 2007 5:33 pm 
Offline
майстор

Регистриран на: Чет Дек 29, 2005 8:08 pm
Мнения: 2259
Имам въпрос - По какъв начин се отстранява метиловия алкохол при дестилация в домашен казан? В тегловно отношение как е в сравнение с етиловия алкохол и водата?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Окт 03, 2007 8:42 pm 
Offline
модератор
Аватар

Регистриран на: Вто Юли 04, 2006 10:30 am
Мнения: 2843
Местоположение: София
Метиловият алкохол не е единственото вредно вещество, което се образува при ферментацията. Образуват се много различни висши алкохоли, повечето от които доста отровни и с неприятен вкус. При правилната дестилация тези примеси могат да се отделят. Например метанолът има температура на кипене 64,7°C и затова се изпарява значително преди етанола с т.к. 78.4°C. При дестилацията температурата на пращината се покачва бавно, за да може метанолът да излезе с първака. За късмет повечето вредни вещества имат доста различаващи се от етанола температури на кипене, което позволява да бъдат отделяни в първака и патоките.

По-голямо количество метилов алкохол се образува при пращини от плодове, които съдържат пектин в това число и грозде. Друга причина за високо съдържание на метанол е подслаждането на пращината над 20% или ферментация при високи температури. При ябълкова пращина метанолът може да достигне 0,3%, но при правилно отделяне на първака, в калвадоса има само следи. При използване на ензима пенктиназа, както се прави при промишленото производство за увеличаване на добива, количеството на метанола се увеличава няколко пъти и дестилацията трябва да се извършва в ректификацонна колона. От нея ракията излиза много чиста, но изчистена и от ароматите, поради което е "куха".

Метанолът плаши хората, заради мълвата, че от него се ослепява. Че се ослепява е вярно, но дори и в лоша ракия количествата му са пренебрежими. Слухът води началото си от отравянията от консумацията на получен от суха дестилация на дървесина спирт, където той е преобладаващото вещество. За сравнение: портокаловият сок съдържа далече по-голямо количество метанол от ракията, но никому не му хрумва да го обяви за отровен.

_________________
ТехноОптима, ХигроОптима


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Окт 03, 2007 8:55 pm 
Offline
майстор

Регистриран на: Чет Дек 29, 2005 8:08 pm
Мнения: 2259
Благодаря за отговора, но той не ме ориентира много. Аз практикувам следната схема. Подгрявам казана на температура малко по-висока от нормалната. След тръгването на първака, първия половин литър го изхвърлям/може да го оставя и в патока, може и за мокри масажи/. След това намалявам огъня до изтичане на плътна струйка на около 7-8 см, след което тя се превръща в капки. За мен от практиката ми това е нормално. Не знам дали съм прав, но така го правя. Източвам ракията до 40 градуса. След това отново засилвам огъня, и източвам паток до около 13-15 градуса.
Но въпроса ми беше основно за начини за отделяне на метиловия алкохол.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
POWERED_BY
Направи сам