trichko.bg

НаправиСам.bg

Майстори сам с форума на НаправиСам.bg
Бигор-ИН Метални Керемиди и Улуци   Конструктори ЛЕГО на уникални цени   Сублимация.BG   LED осветление   
Дата и час: Чет Окт 02, 2014 6:17 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Сря Дек 12, 2007 7:32 pm 
Offline
специалист
Аватар

Регистриран на: Пон Май 14, 2007 5:42 pm
Мнения: 108
Искам да си направя кисело зеле , ама малко(поради липса на място).Някои би ли ми казал колко сол да сложа на литьр вода :?

_________________
Животът е скъп.......Верно има го и евфтин....ама....вече нее живот!!!!!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Дек 12, 2007 7:57 pm 
Online
"Велик майстор"
Аватар

Регистриран на: Съб Юли 14, 2007 10:22 pm
Мнения: 7030
Местоположение: Варна
Аз го правя така - слагаш сол във водата и бъркаш, докато изплува потопено яйце. После разреждаш с чиста вода 1:1 и това ти е саламурата. Преточваш всеки ден!

_________________
По-добре малък, но свой и отпред, отколкото голям, но чужд и отзад!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Дек 12, 2007 9:55 pm 
Offline
майстор

Регистриран на: Нед Фев 12, 2006 1:26 pm
Мнения: 1845
Не ,не - на 100 л бидон 2кг морска сол ! Мойто вече стана . Идеално е . И не преточвай всеки ден , а най мн. през ден , а после когато се сетиш :sad: Питах китайците как си го правят по китайски . Става като в кит. рест. В буркан 3 л. го нарезваш. Вода захар и оцет и сол на вкус . Слагат го в хладилника и след 4 тия ден е готово !


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Дек 12, 2007 11:30 pm 
Offline
майстор

Регистриран на: Чет Дек 29, 2005 8:08 pm
Мнения: 2259
Когато emil_v r ти каже "Добър ден", за всеки случай погледни нагоре, за да видиш къде е слънцето.
За всеки случай, сложи 4% спрямо водата, и нямаш грижи.
И никакъв оцет, захар и др. не ти трябват.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Дек 12, 2007 11:36 pm 
Offline
майстор

Регистриран на: Нед Фев 12, 2006 1:26 pm
Мнения: 1845
Нее, с оцет и захар е втора рецепта -каквото е в китайският ресторант . Все пак китайците са правили кисело зеле още когато ние Българите сме говорили български само с колегите си.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Дек 14, 2007 9:51 pm 
Offline

Регистриран на: Пон Мар 19, 2007 8:23 pm
Мнения: 9
А бе,защо чак сега наклавате зелето? Зелето се прави най-късно до 1 ноември.Но щом питате колко сол,ще кажа и моята рецепта.Изпитана рецепта,взета от една стара готварска книга.На 100 кг зеле се слагат 4 кг сол.Предварително се разтваря във вода.Заливат се предварително сложените зелки,като най долния ред се нарязват на кръст, а горните пластове само веднъж.Веднага се протаква.След 3 дни пак.Така 3-4 пъти през 3 дни.Според мене не е нужно всеки ден.И след 15-20 дни преставаш да протакваш.До Нова година е готово.
Ха наздраве, хубаво мезе Изображение

_________________
Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко мe забавят!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Дек 14, 2007 10:07 pm 
Offline
напреднал

Регистриран на: Съб Авг 25, 2007 7:52 am
Мнения: 42
Местоположение: V.Tyrnovo
ние пък издълбаваме 4уканите на зелките и леко на кръст с ножа и се сипва морска сол ж образуваната дупка и се нареждат с дупката нагоре дане излезе солта може и ко4ан царевица дасе сложи за по добър вкус-успех


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Дек 17, 2007 5:45 pm 
Offline
напреднал

Регистриран на: Съб Ное 10, 2007 9:21 pm
Мнения: 25
Местоположение: Бургас
Въпросът ми е към Емо! А захарта не ферментира ли по време на престоя на зелето , и още остава ли трайно и с леко сладък вкус? Искам да си направя по тази рецепта , нищо че вече е малко късно. Ама ми се ще да знам дали ще трае повечко , че да направя малко по-голямо количество (повече от 3-литров буркан) Благодарско :wink:

_________________
Който иска, намира пътища , а който не иска - търси причини


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Дек 17, 2007 7:43 pm 
Offline
майстор

Регистриран на: Нед Фев 12, 2006 1:26 pm
Мнения: 1845
Илия не прави пове1че от 3 литра . То само почва да ферментира ,и се унищожава! След тва правиш още. Не знам казах ли че стои в хладилник . Иди на китайски рест. и го опитай първо. Нарязва се предварително средно едро . Питай все пак китайците как го правят , но мн. трудно казват.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Дек 18, 2007 12:08 am 
Offline
специалист

Регистриран на: Сря Юли 25, 2007 1:29 pm
Мнения: 103
Саламура - 400грама сол ( морска , не готварска ) на10л.вода, 25л.вода - 1 кг.сол(мери точно, яйцата са за пържене,а не за мерна единица) .Претакаш няколго дена и това е ! ( Ако искаш сложи ябълки,червено цвекло, кочани царевица).(Да не е много топло в помещението !


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Дек 18, 2007 7:31 am 
Online
"Велик майстор"
Аватар

Регистриран на: Съб Юли 14, 2007 10:22 pm
Мнения: 7030
Местоположение: Варна
Цитат:
яйцата са за пържене,а не за мерна единица

Като имаш яйца, можеш да ги ползваш за много неща преди да ги изпържиш! :-D Освен това пробвай веднъж да направиш зелето с 2.5% саламура вместо 4% и ще се убедиш, че освен много по-полезно е и много по-вкусно! А пък чорбата става мехлем! Всички знаем за вредата от солта, а се надпреварваме кой да слага повече - за да издържи по-дълго време зелето? Ако се преточва редовно и често се предотвратяват всякакви вредни процеси, които да му развалят вкуса поне до края на януари без консерванти.

_________________
По-добре малък, но свой и отпред, отколкото голям, но чужд и отзад!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Дек 18, 2007 9:59 am 
Offline
напреднал

Регистриран на: Съб Ное 10, 2007 9:21 pm
Мнения: 25
Местоположение: Бургас
Благодаря за съветите :) Китайци не познавам а и аз също съм чувал че не си казват рецептите (поне не на български) :wink: А за яйцето ми се струва добра идея! То всъщност дава представа за наситеността на соления разтвор , само че може би трябва да се пуска в бидона при някаква постоянна температура. Защото иначе концентрацията ще е различна :? Емо ти каза , в друга тема че имаш везна , която сам си правил , ама май забрави да дадеш чертежче! Ако имам възможност , ще претегля 1 яйце , ще му сметна обема и ще видим плътността му. Някой по- навътре в нещата миже да изчисли с колко сол за литър се постига тази плътност на разтвора.Или пък може опитно да установим с колко сол за 1 литър вода плътността на разтвора се изравнява с плътността на яйцето и ........ :irre: Май се поувлякох а? Наздравеееее!

_________________
Който иска, намира пътища , а който не иска - търси причини


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Дек 18, 2007 9:15 pm 
Offline
майстор

Регистриран на: Нед Фев 12, 2006 1:26 pm
Мнения: 1845
Везната , откъде знаеш пък за нея . Спирам да пиша , че така заспамих темата на човека , че и бах мамата :sad:


Прикачени файлове:
cc.jpg
cc.jpg [ 243.38 KiB | Прегледано 29893 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Яну 02, 2008 10:01 pm 
Offline

Регистриран на: Вто Окт 02, 2007 8:53 pm
Мнения: 1
Местоположение: Burgas
Най правилно е да измерите количеството на водата ,а не на зелето. Приготвя се 4% разтвор на едра сол и вода .Това означава,че на 1литър вода се слага 40грама сол, съответно на 10л вода-400г сол и т.н. Солта се разтваря във водата и се изсипва върху подреденото в бидона зеле.Може съда в който разтваряте солта да е 10 литрова кофа за улеснение : на всеки 10 л вода -400 г сол и наливате върху зелето.Нямате шанс да сбъркате уверявам ви Така прочетох в една книга и до сега много години вече зелето става перфектно .Успех!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 03, 2008 6:07 am 
Offline
специалист
Аватар

Регистриран на: Чет Май 11, 2006 7:15 am
Мнения: 65
Местоположение: чИРПАН
anika1127 написа:
Най правилно е да измерите количеството на водата ,а не на зелето. Приготвя се 4% разтвор на едра сол и вода .Това означава,че на 1литър вода се слага 40грама сол, съответно на 10л вода-400г сол и т.н. Солта се разтваря във водата и се изсипва върху подреденото в бидона зеле.Може съда в който разтваряте солта да е 10 литрова кофа за улеснение : на всеки 10 л вода -400 г сол и наливате върху зелето.Нямате шанс да сбъркате уверявам ви Така прочетох в една книга и до сега много години вече зелето става перфектно .Успех!

:-D това момче изглежда е правило :-D сомо да допълня зелето се се срязва на кръст и се на режда със срязазото нагоре колкото по плътно толкоз по добре -най отгоре сие изплита обръч от лозови пръчки и се затиска с голям речен камък! и 4% защото после ако е по малко хм !

_________________
обичам да питам с риск ! да изглеждам ТЪП!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Чет Сеп 04, 2008 11:17 am 
Offline
специалист
Аватар

Регистриран на: Нед Апр 13, 2008 9:51 pm
Мнения: 49
Солта е само за вкус!
Прави се между 2 и 4 % разтвор
Аз го правих миналата година за сефте, след много чете из разни форуми.
По сметка беше 3,6% според водата която налях и солта, която разтворих в нея.

Мога да допълня от скромния ми опит че наистина
Излишен труд са:
всякво цепене, дълбане на кочани редене с кочана на горе , листа от вишни дюли смокини царевица и други променят процеса на млечно киселата ферментация и може да се скапе или оправи злето . Аз не рискувах и не ги позвах и стана убиец зеле.


Най важното е зелето да е добре почистено от кофти листа и да не се изплува отгоре поне 25 см да има вода над зелето . Добре става като се ползват бутилки от мин вода пълни със чушмяна един ред и отгоре някаква решетка и камък да ги държи някой нахални парчета зеле когато го режеш.

преди да го направя извиках "специалст с ноу хау и дълъг опит" баба ми
каза женат как да го направи изслушах и казах ще рискувам по новия начин седа гледа и се смя и кръсти докато изчистим зелето от лошите листа и го сложим в буидона и го залеем с соления разтвор за вкус.
вика ако стане догодина и аз така. то така много лесно. еми стана може би късмета на начинаещия но и таз година ще пробвам по същата технология.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
POWERED_BY
Направи сам