Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Яйчен меланж, или фаситура, но не навсякъде. Затова написах сладкарски, а не "торти и пасти". Също и квартални бакалии.
Аз си събирам лозовите пръчки след резитба. Също така тънки сухи клонки, събрани в чувал или кашон. Вече зависи кой с какво разполага и дали има място да складира разпалки...
Лозови пръчки,след резитбата през март. Свързани на снобчета и изсъхнали цяло лято.Като свършат-сух спирт-2.50 лв. от магазина -за 1 месец.
Газова горелка - бързо, лесно и просто :-D
Вестници,изгоряло масло,шишарки,шише бензин с пулвелизатор!
Аз съм си събрал кори сухи от дървета и само слагам вестник и отгоре корите,веднага се разпалват,работи безотказно.
незнам дали сте чували за борина (смолиста част от дънера на борово или чамово дърво), но в балкана всеки си пали печката или каквото там пали с борина, също така с чамов или боров талаш(стърготини от абрихт или щрайх)
mityom написа:незнам дали сте чували за борина (смолиста част от дънера на борово или чамово дърво), но в балкана всеки си пали печката или каквото там пали с борина, също така с чамов или боров талаш(стърготини от абрихт или щрайх)

Чамовия материал и смолистия отлагат много сажди,и то мазни. За затворена камина не се препоръчва-стъклото става почти непрозрачно и се чисти трудно. Този нагар се отлага и в димохода и няма изчистване :(.
За прочистване -по малко нафталин . :)
е то се слагат 2-3 клечици за разпалка - те хората пластмасови шишета горят...
Никъде не видях най-добрата разпалка - кора от бяла бреза. Като малък редовно ходех с колелото до едно дърво преработващо предприятие
и си навивах едно руло от такава кора. Стигаше за доста време. Цепи се на лентички с ръце и се пали буквално от искра.
Разпалки от брезова кора
А има и по-добра разпалка от тротила - амонитът. Той по принцип е на пръчки опаковани с червена хартия която спомага за разпалването. Една пръчка
амонит от 125 грама е достатъчна за 5-6 разпалки. Съответно тия от 250 грама за двойно повече. С това от снимката цял месец. :lol:
Изображение
:partyman:
Задръж шашката за паламудения сезон :wink: :partyman:
Не останаха пич. Бабата, Бог да я прости ги прекара през печката още 80-те години. :lol:
Пък и по нашите рекички паламуд не вирее. То май вече нищо не вирее. :evil:
А и това за амонита си е истина. Като малък съм го виждал. А кората от бяла бреза си е номер едно !!!
:partyman:
Привет,
Имам няколко чувала ситен прах и парчета въглища, които смесвам с дървен талаш и малко горяло масло, но то е кът, мисля да взема селитра (коя е най-добрия вариант?). Насипвам ги в малки кашончета отделно дърва и се получава доста добра температура - 55градуса на инсталацията (преди 50ако вдигнеше е празник).

Горяло масло, дървени стърготини - в София могат ли да се намерят и на каква цена? Ситни въглища - дали се продават или ги правят на брикети?!

Поздрави
Привет, има ли възможност 6-8 листа от вестник + 20x20cm картон накъсан на дребно да се разпалят пелети 100-150гр. от тия за "автоматичните" печки, а пелетите от своя страна да разпалят дървата ?
magda написа:Ако някой има опит в разпалването на дърва, без използване на цепени за разпалки, ще съм благодарна да сподели.
:)



Или ти или мъжа ти, едноседмична командировка при някой циганин/циганка. Тея немат тайни с печките :-D
Жената всеки ден ми мрънка -че пали печката без цепеници :wink:
Аз пък напоследък разпалвам с пелети, понеже свърших натрошените екобрикети, които ползвах досега. Фирмата която произвеждаше екобрикетите, минала на пелети, и се наложи да сменяме разпалките.
fbr написа:Аз пък напоследък разпалвам с пелети, понеже свърших натрошените екобрикети, които ползвах досега. Фирмата която произвеждаше екобрикетите, минала на пелети, и се наложи да сменяме разпалките.


Благодаря, ще тествам едно чувалче.

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Отопление”