• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Поради това че другата тема за разход на пелети се превърна в чат за определени хора пускам тази в която ще е хубаво всички да се придържат към сухата статистика ! Давам началото с моя разход,ако искате спазвайте и подредбата на описанието /1.вид горелка/котел,2.площ с описание и 3.количество пелети 4.поддържана темп в помещенията / !:
1.Горелка-Ferroli Mikro P7,присадена на De Dietrich CF 124
2.отоплявана площ: 140 квадрата /етаж и половина/ от изолирана с 5см стиропор на стените и минерална вата на тавана и ПВЦ дограма къща + 40 квадрата пристройка на кота нула където и пода и плочата /неизолирани/ носят сериозни топлозагуби,а алуминиевата и врата при голям студ хваща скреж отвътре :wink:
3.разход на пелети при температури над нулата около 30кг при отрицателни /-5 до -10/ 40-45кг
4.топли се 24/7 и навсякъде по всяко време е около 22 градуса
Въх, нова тема! И тука ли да си повторя разхода? Кой го интересува сухата статистика, ако няма как да съпостави и останалите фактори.
Нещо се обърка, колега. Тъй ти викам щото ни та знам как ти викат.
Камина Прити с водна риза ,около 12-13 киловата ,преустроена на пелети .
Топля апартамент 55 кв м от къща , втори жилищен етаж ,южно и изток изложение .
Няма изолация ,само гладка боядисана мазилка ,най обикновена Алуминиева дограма.
Имам 32 глидера н600 ,една лира 45/120 ,бойлер 80 литра серпентина .
Разхода е около 1 кг на час ,и колко ще изгори зависи от това колко часа работи в денонощието.
До днес горих камината по 15 часа на ден ,днес обаче е около минус - 10 гр и работи 24 часа , съответно ще изгори 24 килограма .Странната температура днес 23-23,4 в трапезарията ,в спалните 20-21 гр.
1.Котел и горелка burnit
2.Къща 115кв. изолирана отвън с 10 см. стиропор,вата на тавана нова пвц дограма
3.100 глидеа,2 лири,бойлер 200 литра с мантел.
Системата работи 24/7.Разход вмомента около 25-28 кг. като във стаите се поддържа вечер-20гр. През деня-23-24гр.
За декември изгорено точно 46 чувала.
Това е от мен за Пловдив :-D :-D
Регион-гр. Пловдив
1. Котел Ерато Pelletrm 36kW, монтиран 2008г., от първите на пазара, без екстри..
2.Къща на 2 етажа-около 200кв., изолация външна 10см. стиропор, на тавана вата, 5 камерна пвц дограма с К стъкло и уж аргон..
3. Не знам колко глидера, 2 лири, 300л. бойлер на сънсет със серпентина

Котела работи 24/7. Включва се в началото на отоплителния сезон, и се гаси началото или средата на април-според времето. До момента разхода-около 3 чувала дървесни пелети /45кг./ Сега, при големите студове-ще видим.
В хола с всекидневната се поддържа 22-23гр., спалните 20гр.
Горелка Bisolid 25 kW + Котел Bosch Solid 27 kW.
Първи етаж от къща 100 квадрата, 5 см. изолация, без изолация на тавана.Алуминиева дограма,двоен стъклопакет, Софийски район.
Отопление 24/7, през деня 23.5 градуса навсякъде,през ноща 20.5. Преди сегашните студове разход 25-30 кг. иглолистни пелети. Сега в момента около 35 кг. на 24 часа, ще мога да обобщя повече идните дни. от 15 октомври до сега около 1.7 тона.
От чисто любопитство искам да попитам без да се заяждам, каква точно е целта на тази тема? (не, че не съм забелязал другата подобна, просто не я чета)

Ако целта е някакво сравнение, то това е изключително непостижима цел, защото няма как да се сравняват разходи на различни пелети, горящи в различни котли с различни насройки в различни сгради, в които живеят различни хора с различно усещане за топло и навици на отопление, различни навици на проветряване и т.н. и т.н.

Ако целта е някой да се похвали с малкия си разход или да се оплаче от големия, някак го разбирам, но имайки се предвид, че в България колите на газ харчат по-малко отколкото докато са били на бензин. Тези на бензин харчат по-малко от каталожния си разход (който по принцип е намален драстично от реалните условия), а колите на дизел само "дишат нафтата", мога да направя обоснованото предположение, че изложените данни в голяма степен няма да бъдат верни, а дори и да бъдат ми е трудно да открия някакво смислено тяхно приложение.
ААА моля-моля, моя дизел отвреме навреме трябва да източваш нафта, защото връща по малко :-D .
Това е тема за сравняване на несравнимото. Като влезе и напише някой огромния си разход, на всички (включително и тези с голям разход) им олеква. :!:
От споделилите досега разход в темата не виждам такива с изумително нисък които да са се разписали нарочно за да се похвалят. А целта на темата е като я прочетеш да сравниш своя разход при подобни параметри с някой от писалите /никой не търси абсолютно съвпадение/ и да видиш как са ти нещата ! Така че койо не иска да пише по темата ,ако обича да не я цапа излишно,има друга такава по въпроса достатъчно омазана,тя е на разположение за тези със сърбеж в пръстите !
Ти явно не раззбираш, че няма как да сравниш отделните жилища и навици на собствениците. Демек всичко ще е празни приказки.
Svezar написа:От споделилите досега разход в темата не виждам такива с изумително нисък които да са се разписали нарочно за да се похвалят. А целта на темата е като я прочетеш да сравниш своя разход при подобни параметри с някой от писалите /никой не търси абсолютно съвпадение/ и да видиш как са ти нещата ! Така че койо не иска да пише по темата ,ако обича да не я цапа излишно,има друга такава по въпроса достатъчно омазана,тя е на разположение за тези със сърбеж в пръстите !

Има смисъл във всяко начинание, но мислех, че си порастнал, за да знаеш, че неомазана тема няма.
Моят разход го написах в другата тема. Можеш ли да се равниш по мен?!!!...........толкова назад е, че никой вече не си спомня. Каква полза, дето съм писал? Трупнах мнение, но това не ме прави спец. Проектирам отопление на нискоенергийна къща и трябва ли да орева орталъка за помощ във форума, както повечето аматьори биха направили? Неееее, чел съм, ще почета още и ще си троша главата.
Форумите, в голямата си част, са говорилни. Така и тая тема, помориецо.
Тук влизам, за да науча нещо,като то не е колко харчиш ти или който и да е. Клюкарници не ползвам.
Да споделя разхода за тези дни .
котел Дакон дор 20 с горелка 25sc
апартамент 100м2 с изолация и ал.дограма поддържана температура около 21-22гр. денонощно контролира се от термо главите на радяторите .
60 глидера ал. по 60см, 2 лири и два бойлера 80 и 120 лт.
от 20.00ч. на 09.01 до 19.00 на 10.01 7 чувала
от 19.00 на 10.01 до 19.00 на 11.01 4 чувала
Котел toby 20. Къща с нова дограма и 10 см изолация основно, около 200кв. За вторник и сряда при изключен термостат и отопление на 177 кв вече,температурите са денонощно 23 градуса за 36кв,около 18 гр за 2 стаи и общи помещения и около 20 гр. за още 2 стаи. Разход около 7 чувалчета. Днес сутринта при нас измерих 22 под нулата.
По темата:

Локация: село до Пловдив
Отопляема площ два етажа по 100 кв.м плоча
Регулация по ел. термоглави.
Външна изолация няма /на мазилка/
Таван: 10 см минерална вата
Под: 5см фибран
Дограма: алуминиева
Котел: Солитех 34 kw чугун
Горелка: Грейко PB30
Бойлер: 100 литров
Радиатори: алуминиеви
Термоглави: навсякъде
Стаен термостат: да
Трипътен: да
Пелети: чам
Температура в стаите около 21.5 - 24.5гр
Температура димни газове: 160 на П3
Почистване котел и горелка: на всеки 20 дни
Допълнителни екстри /регулатор на тяга, добавка в радиаторите/

Разход на ден през последните 6 дни по 75кг/24ч

Наблюдавам разни участници които пишат ненормален разход от порядъка на една-две шепи пелети на час. При температури
Нека и аз се изкажа по темата. Асеновград къща на три етажа обитавам само първи 110кв.м, другите два не са мой, а и никои на живее там.
Изолация 5см външна само на южната стена. Във две от стайте има кнауф на тавана с 5см вата и 10см въздух дограмата там е сменена с ПВЦ. Другите 2 стаи само на мазилка и 55 годишна дограма височината на стаите е 3м.
Системата: виадрус 5 секционен горелката симпекс радиаторите алумин доста стар модел.
Поддържана температура в стаите 23гр когато сме у дома през другото време 20 гр. Трипътния вентил чака в кутията по топло време за да бъде монтиран. Температура на водата 60. Разхода от 7 до 14 януари 24/7 е 16 чувала.
Ех, в още една тема ще си мериме чувалчетата :-D
Просто каквото и да се пише е празни приказки. Не за друго, ами защото няма 2 еднакви жилища, с еднакви навици на обитателите им, така че всичко е празни приказки. Ако щеш и вземи 2 еднакви апартамента в един блок, разходите за отопление пак няма да са еднакви. Единия е стиснат и мръзне с 10 пуловера при 18 градуса и казва колко му е топло, другия се разхожда покъс ръкав при 23, и казва екстра ми е.
Така че темата за мене е празни приказки, дори и ориентирочъно неможе да се каже, точно поради горните причини.
Само пример, при мене нормално е 1 чувалче на ден, но последната седмица отидах на 1.5 чувалчета на ден.
Здравейте!!!! Много теми за разхода съм прочел и според мен не е важно да кажеш само колко ти гори горелката,а може би като се знае видът горелка и котел да се каже и с какви настройки какво се постига в дадени помещения с дадени мощности.За мен лично разхода който съм постигнал с котел Виадрус34,9кв и горелака фероли с 30 киловата сложени радиатори с термоглави и постоянна работа от 15 октомври ме устройва и се чудя дали ще постигна по-добър разход.В началото беше по един чувал на ден,сега от както стана студено се вдигана двойно,само да вметна,че е къща на два етажа с 8 см изолация и изолирани тавани.1 етаж 110 кв,2-ри етаж 76кв.Ако някой иска мога да дам и настройките на горелката с които съм сметнал че гори най-добре за моето жилище.
По 1 чувал на денонощие ли ти харчи...........?
да по 1 чувал,но когато беше по-топло и съм пояснил сега колко е
fucheto написа:да по 1 чувал,но когато беше по-топло и съм пояснил сега колко е


Чувала 15 кг ли е? И при какъв режим работи горелката? 24 часа отопление, и спиране само от стаен термостат?
  • 1
  • 2

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Отопление”