Най - вълнуващия въпрос зимно време.
veselin74 - напреднал
Здравейте съфорумци,
търсих в целия форум някой да е споменавал как е най-правилно да се разположи разширителен съд във затворена система , но единственото , което успях да науча от инфото е , че няма голямо значение къде точно ще разположа разширителния съд (РС). Какво ме притеснява? Първо, искам да знам, има ли значение, по какъв начин ще бъде монтиран РС? За целта съм приложил една схема с 2 предположения и от вас ще искам компетентни мнения.
Прикачен файл:
raz_sad.jpg
raz_sad.jpg (11.23 KиБ) Видяна 5021 пъти

Във схема №1 ме притеснява следната ситуация. Какво ще се случи , когато започна да пълня системата с вода!? Когато водата към разширителния съд тръгне по тръбата, на къде ще избяга въздуха (след като РС няма обезвъздушител), който има първоначално в РС.? Всички знаем че естествения път на въздуха във затворена система е само нагоре. Тогава възниква въпроса - има ли изобщо някакво значение наличието на въздух в РС?

При втората схема въпроса е същия. Какво ще се случи, когато започна да пълня системата с вода!? Тук си мисля, че водата ще започне да пълни РС , съобразно пространството оставено от мембраната а въздуха ще отиде при автоматичния обезвъздушител на най близкия радиатор, но в случая ще трябва да слизам отново на долния етаж, което е малко неприятно.

Общо взето дайте съвет , как да разположа РС в затворена система за отопление?
filmatoplo - майстор
Схема 2 , да виси надолу съда -извода нагоре , най добре независим свързан директно от долната част на котела -по възможност без кранове , или със но махни врътката -не слушай никой друг , иначе ще си купуваш след време нов или нещо ще изпатка :wink: .
veselin74 - напреднал
Благодаря на filmatoplo за бързия отговор, но очаквах да стане някаква дискусия , която да разясни казуса, защото съм сигурен, че доста хора са опирали до този момент. В крайна сметка излиза , че в затворена система разширителния съд(РС) може да се сложи където и да е, но има условие как да се постави - "да виси надолу съда - извода нагоре". Аз след дълги размишления, стигнах до извода, че нама никакво значине дори и начина на поставяне, защото в крайна сметка това е разширителен съд и идеята му е да поеме разширението на водата при повищаване на температурата , а въздуха в РС ще се свива и ще създава налягането в системата , която от своя страна е защитена от предпазен клапан по налягане. Надявам се да не бъркам,защото вече поставих РС по схема 1, което ми беше по-удобно и лесно.
ESPACE - майстор
Няма проблеми, както го сложиш. Да не забравиш да монтираш обаче и предпазен клапан по налягане!
filmatoplo - майстор
Браво бе колега -защо тогава искаш съвет :) .
veselin74 - напреднал
Съвета го исках , защото наистина имах притесненията за правилния начин на поставяне, но след като събрах мнения от форума , от приятели и колеги, както вече споменах стигнах до извода , че нама никакво значине дори и начина на поставяне. Естествено, не можех да се доверя само на едно мнение. Все пак ти благодаря filmatoplo.
bulhomes2 - майстор
E тука сме го коментирали - viewtopic.php?f=10&t=36848&start=40#p403331
Рс обикновенно се слага близо до котела или както пише в книгите между топлоизточника и първата спирателна арматура. Там е мястото и на балансвентила може и да е комбиниран термо-баланс вентилкакто и на автоматично допълващата група. А по въпроса за положението на РС от гледна точка за обезвъздушаването му мисля, че няма значение защото и да остане въздух /в РС/ от страна на инсталацията то същия се свива повече от водата.

Тема "Как да разположа разширителен съд?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: