Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fikata - майстор
А защо е необходимо и двете да са на главния предпазител ?
vgeorgiev - специалист
Някой би ли дал няколко практически съвета за окаблеляване на апартаментно табло ?
Нещо което е научено от неволята. :) Например как да прекарам кабелите, така, че да намаля паяжината.

Става дума за табло 2х12 позиции и следните кръгове:
1. контакти ПВ-А1 2,5мм2 АП и ДТЗ
2. контакти ПВ-А1 2,5мм2 АП и ДТЗ
3. контакти ПВ-А1 2,5мм2 АП и ДТЗ
4. фурна ПВ-А2 6мм2 АП и ДТЗ
5. бойлер ПВ-А2 6мм2 АП
6. кухня (отделно табло в нея) ПВ-А2 6мм2 АП
7. климатик ПВ-А1 2,5мм2 АП
8. баня/тоалетна ПВ-А1 1,5мм2 АП и ДТЗ
9. таван ПВ-А1 2,5мм2 АП
10. осветление А ПВ-А1 1,5мм2 АП
11. осветление Б ПВ-А1 1,5мм2 АП

Ето как изглежда в момента.
Изображение

Притеснявам се че всички кабели над ДТЗтата са много набутани.
Захранващите нули на ДТЗтата съм прекарал зад ДИН шините.
Гребена на предпазителите е отдолу.
Главния е захранен отгоре.

Въпреки, че имам по еднин АП на ДТЗ пак стана паяжина.

Приемам всякаква критика.
PCL82 - майстор
Най-първо водопроводната тръба в десния долен ъгъл трябва да изчезне от там и да няма тръби с води на по-малко от 1 метър от таблото.

Подредено става като изпънеш проводниците от мястото където влизат по дължина на таблото и прибавиш още 10см (това ти е мярката + резерв). Пускаш всичко под ДИН шините с едно леко прегъване ако има нужда. Може да ползваш и свински опашки, за да подредиш всичко във хубави снопове. Към клемите подвеждаш каищата, оформени колкото е необходимо. Захранващият кабел е добре да е видим-прекарай го покрай стените на кутията.
nikolov333 - майстор
Според мен отделните ДТЗ-та са необходими при монтаж на няколко АП на обща ДТЗ. В твоя случай за ДТЗ с един АП можеше и с комбинирани. :idea: Ето ти едно табло за мостра... :partyman:

Прикачен файл

Табло1.JPG
Табло1.JPG (114.14 KиБ) Видяна 1461 пъти
vk - специалист
Хубаво спретнато е това табло по-горе, обаче много ДТЗ-та (5 броя) на 12 предпазителя(същото и по-горе на vgeorgiev).
Чак толкова има ли нужда ? На един апартамент(от 100 квадрата) 1-2 бройки са достатъчни струва ми се.
Айде за ново строителство как да е, преди замазване се полага лесно, ама да преправиш стара двупроводна инсталация със 5 Дтз-та, ще ми се "утели вола". Наскоро на един приятел пре-правяхме, на стар апартамент, сложихме ДТЗ за кухнята само, където са печка, пералня, хладилник, котлони и микровълнова. Съответно само там пускахме по още една жица.
nikolov333 - майстор
Не са много..зависи как се разпределят консуматорите. В таблото по-горе първо е захранено ДТЗ-то а след него предпазителите..при vgeorgiev изглежда е по другата схема :idea:
П.П.Ей тука една тема с размисли относно монтажа на таблата http://forum.napravisam.bg/viewtopic.php?f=11&t=53033

Прикачен файл

DTZ.jpg
vgeorgiev - специалист
В моя случай преди всяка ДТЗ имам по един АП. Главният предпазител е в най-дясно. Гребена е от долната страна на АП редичката.
Кръга за бойлера няма да го връзвам на този етап. Предиден е за продължителни профилактики на ТЕЦ-а.

Щелта беше да нямам отделни нулеви клеми след всяка ДТЗ ако каскадирам с АПта следДТЗ.
ДЗТ има за три кръка с контакти, за осветлението на банята и тоалетната + вентилатори и една за фурната.
Кухнята е с отделно табло с 8 позиции.

Малко по-близък план:
ИзображениеИзображениеИзображение

Ако има нещо нередно, ви моля да казвате.

Тема "Ел. табло с две дтз защити, разкл. кутии проблем ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: