Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
BlackBox - специалист
На предпазителите има схема. Принципно на (1) се свързва входящото захранване, а (2) отива към консуматора.
plamen6703 написа:
Чувал ли си за неща като сечение на кабел - мм2, ток (А), мощность (кВт), ако само си чувал, прочети кое какво значение има и веднага ще си отговориш на въпроса, а може и да не си отговориш, това е според подготовката.
Аз съм чувал и има таблици, включително Наредба No3 и други разпоредби. За 4мм2 предпазителят е 25А. Максимален ток до 32А. Заради контактите може да се смъкне на 16А. Но има 2 големи НО-та...При претоварване предпазителят издържа ток по-голям от номиналния. Електромагнитният превключвател сработва при късо съединение, докато за претоварване се разчита на по-бавен, биметален. При късо съедиение всеки предпазител ще изгаси веригата, за претоварване малкият е малко по-добре, но отново спокойно можеш да претоварваш 16А предпазител с 19А ток, без да му мигне окото и пак да ти се разтече контакта.
gogo7777 - майстор
plamen6703 написа:
DundyTheCroc написа:
Добре де, ако е сам контакт на кабел 16А му е идеално, ами ако са няколко на един кръг, тогава 16А са малко в някои случаи. В крайна сметка АП кабела ли пази, контакта ли?
Предпазителят пази кабела, а ти се пази от електричеството.
Пламенчо, я кажи защо трябва да се туря 16А бушон на кръг с контакти. Много те е шубе от тока май.....често ли те друса?

Тинки, не започвай с тия "наредби".....научихме ги наизуст вече. Чеп за зеле не става от тях :lol:
DundyTheCroc - майстор
Чакай Пламенчо да ти отговори, той е над тези неща и не обяснява на простосмъртни за напрежения, ампери и сечения на проводници:)
hidrazin - майстор
Айдеее... дъвканите за не знам кой път простотии пак на дневен ред...
Някой да вижда в тази типична схема по-долу предпазители за контакти по-големи от 16А ??? Няма и да види!!!
Всяка стая на отделен токов кръг. Ако е много голяма и ще има много контакти, може и два токови кръга.
На всеки кръг с контакти башон не повече от 16А. То в едно жилище в коя стая ще имаш консумация над 3,6kW ???
С изключение на кухнята, разбира се и там бирата е друга.
За големи консуматори в кухня или някое друго помещение се пускат отделни, самостоятелни токови кръгове.
И тези големи консуматори се присъединяват или на твърда връзка или с усилен контакт.
На тези кръгове вече може и над 16А в зависимост от консуматора.
За кухнята на мен повече ми харесва варианта там да има отделно малко табло... ноооо никого не ангажирам с това.
Прикачен файл:
ДТЗ Шнайдер 1.jpg
:partyman:
DundyTheCroc - майстор
Точно за кухнята в новото жилище съм си сложил отделно табло, отделен кабел до всеки консуматор, твърди връзки за плот и фурна, 16А предпазители и т.н.
Това хубаво, ама какво да правя в панелката, където имам точно 4 токови кръга: осветление, бойлер, контакти и усилен за кухнята? Нали ако зимата ми спре парното със 16А АП като пусна две духалки по 2KW ще остана на студено. Та едно е да си правиш ново от нулата, друго е при заварено положение.
gogo7777 - майстор
Айдеее...
Естествено. С това се започва...
Питащия да хваща къртача и да започва да кърти. Бушон и жица до всеки контакт......за лаптопа, за ютията, за кафе-машината, за тостера, за миксера, за фритюрника, за сешуара, за духалката, за ......всеки оразмерен бушон според "наредба 3" :lol:
И коридора да се разкърти за по-голямо табло.....и ДТЗ-та разбира се за бързовара в банята.

Айдеее.... :lol:
Това хубаво, ама какво да правя в панелката, където имам точно 4 токови кръга:
Продай я докато не те е утрепал тока :wink:
valentino76bs - майстор
gogo7777 написа:
Айдеее...
Естествено. С това се започва...
Питащия да хваща къртача и да започва да кърти. Бушон и жица до всеки контакт......за лаптопа, за ютията, за кафе-машината, за тостера, за миксера, за фритюрника, за сешуара, за духалката, за ......всеки оразмерен бушон според "наредба 3" :lol:
И коридора да се разкърти за по-голямо табло.....и ДТЗ-та разбира се за бързовара в банята.

Айдеее.... :lol:
Това хубаво, ама какво да правя в панелката, където имам точно 4 токови кръга:
Продай я докато не те е утрепал тока :wink:
Айде простотиите почнаха както във всяка тема....
Ако панелката ти е направена по захранване тип пръстен никакъв проблем с тези 4 KW. То и за това там предпазителите са по 25 А.
hidrazin - майстор
DundyTheCroc написа:
... Нали ако зимата ми спре парното със 16А АП като пусна две духалки по 2KW ще остана на студено. Та едно е да си правиш ново от нулата, друго е при заварено положение.
И мен кво ми дреме че някой ще остане на студено? Ми вземи си кюмбе на дърва за резервен вариант.
Ся ако чакаш да ти кажа "За да не си на студено слагай 25А." - няма да стане.
Ти като искаш си сложи и 32А или направо махни предпазителите - нека всеки сам си носи раничката...
gogo7777 написа:
... Бушон и жица до всеки контакт......за лаптопа, за ютията, за кафе-машината, за тостера, за миксера, за фритюрника, за сешуара, за духалката, за ......
Тва къде видя да съм го написал?
valentino76bs написа:
...Ако панелката ти е направена по захранване тип пръстен ....
Да но пък на мен ми свърши шарения боб. Изядох го и чакам новата реколта... :-D
:partyman:
iliya_i - майстор
Той този, който зададе въпроса, писа следното:
cherenko2 написа:
Здравейте колеги искам само да попитам има ли значение за нормалната работа на главния автоматичен предпазител (избрал съм 32А) дали има значение къде е фазата (горе или долу) ,защото няма схема за монтаж на която да пише тук е вход тук е изход... Смисъл има ли значение дали гребена ще е от горе или от долу на предпазителя?

Извинявам се предварително на колегата ,че му цапам темата :)

Благодаря предварително :mrgreen:
При положение, че 32А е главния, колко да са му кръговете?
Ама като почнахте едни интерпретации и свободни съчинения.
Моля, четете първо въпроса, пък после отговаряйте!
FM STEREO - специалист
Алоуу дечковци стига сте дрънкали глупости,топлата вода отдавна е открита,има си учебници, сядайте и четете. Хубаво,че hidrazin ви е обяснил но няма да го разберете! Учене му е майката :partyman:

Тема "помощ за свързване на автоматични предпазители" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: