• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
radius - майстор
Sts и Миро, мерси за разясненията.
Може и да не съм правил табла, поне съм премислил нещата. Ще отговоря, точка по точка, защото някои неща явно не са станали ясни.
MIRO_073 написа:
1, Махни ги тия мостчета и сложи гребен. 10мм2 е. Реже се с резачките или с малък флекс колкото пина ти трябват.
Партидата ми е 3х5кВ и главен предпазител 20А на етажното табло, не виждам смисъл от такова презапасяване. Още нещо, нарисувах на долната снимка как са разпределени отгоре фази и нула. Където няма надпис е изход към токов кръг. Погледни картинката и ми кажи дали ще ми помогне един трифазен гребен или само ще се чудя как да го заобиколя при нулите на ДТЗ и изходите към кръговете. Аз си мисля, че по-скоро ще ми пречи, освен ако не ме убедиш.
Прикачен файл:
IMG2952_.jpg
За отдолу трябва да взема един 1ф гребен и да го накълцам на дребно. Ако за долното табло ползвам и ми остане...
MIRO_073 написа:
2, 4мм2, 2,5мм2, 1.5мм2 на еадин 10А предпазител :? или защо ти е този 4мм2 или защо е толкова малък предпазителя?
Трите сечения влизат в нулата на ДТЗ. На 10А е 1.5 кв.мм, а 4 и 2.5 са от един кръг и са на 16А предпазител.
MIRO_073 написа:
4, Колко квадрата ти е захранването и мостовете към ДТЗ защо не са от него? Пускаш захразване 6 или 10мм2 а после го скопяваш на 4мм2
Поясних колко ми е „мощна” партидата. Да не забравяме, че това е етажно табло. Кабела към него трябваше да е 5х4кв.мм., но поради липса купих 5х6кв.мм. Липса, защото купих NYM-J, който може да се замазва, за разлика от СВТ-то. Така че не скопявам нищо, просто захранващия е малко по-дебел от нужното. А и мостовете са къси и според мен напълно достатъчни за тези малки токове.
angel_ov - специалист
Извинявам се за намесата в темата на колегата. Аз да попитам. След като трасето ми е 850 метра от трафа с кабел Al/R 2х16 дали дали да бодвам 3 заземителни кола до вилата за да засиля нулата?
MIRO_073 - майстор
Така си го написал-така сме те разбрали.
Погледни картинката и ми кажи дали ще ми помогне един трифазен гребен или само ще се чудя как да го заобиколя при нулите на ДТЗ и изходите към кръговете. Аз си мисля, че по-скоро ще ми пречи, освен ако не ме убедиш.
Не ти е нужен трифазен гребен и никой не ти е казвал да слагаш такъв.
MIRO_073 написа:
Едно монофазно гребенче щеше да е доста по- прилично
Липса, защото купих NYM-J, който може да се замазва, за разлика от СВТ-то.
Не може. Разумно е да е в тръба.
Поясних колко ми е „мощна” партидата. Да не забравяме, че това е етажно табло. Кабела към него трябваше да е 5х4кв.мм., но поради липса купих 5х6кв.мм.
Това си си го знаел само ти. Ако имаш готови решения не търси съвет. Всеки по активен в този раздел е показал нещо и е помогнал на много хора. Не съм ти правил аз проекта, че да знам колко ти е партидата. А пък за липса на 5х4 NYM не си търсил достатъчно. Твое право какво ще сложиш в твоята къща, а и не ме интересува. Опитвам се да ти помогна и готовите ти отговори на са на място.
MIRO_073 - майстор
angel_ov написа:
Извинявам се за намесата в темата на колегата. Аз да попитам. След като трасето ми е 850 метра от трафа с кабел Al/R 2х16 дали дали да бодвам 3 заземителни кола до вилата за да засиля нулата?
И защо мислиш, че е необходимо? Имаш някакво неудобство до сега ли?
Junak - майстор
MIRO_073 написа:
angel_ov написа:
Бе щом има финансови средства. Не му пречи. Да слага :)
angel_ov - специалист
MIRO_073 написа:
angel_ov написа:
Трасето е от няма и година. До сега не съм го товарил с не повече от 3-4 киловата макс. и то моментно. Бях чел някъде, че на големи дистанции 0 отслабвала и можело кабела да светне. Енергото освен в трафа, и през някой друг стълб заземявали, ако съм разбрал правилно. Ако имам проблем с 0-вия кабел ( тази зима мокрия сняг начупи някои клони на дървета и се отпуснаха на кабела добре, че опъвачите се чупят и не се къса кабела) все пак са 850 метра, ако се прекъсне 0 кабел не се ли офазяват ел. уредите? С това засилване на 0 няма ли да избегна тези проблеми?
radius - майстор
MIRO_073 написа:
Това си си го знаел само ти. Ако имаш готови решения не търси съвет. Всеки по активен в този раздел е показал нещо и е помогнал на много хора. Не съм ти правил аз проекта, че да знам колко ти е партидата. А пък за липса на 5х4 NYM не си търсил достатъчно. Твое право какво ще сложиш в твоята къща, а и не ме интересува. Опитвам се да ти помогна и готовите ти отговори на са на място.
Miro , не разбирам защо се сърдиш, най-нормално обясних кое и защо. Все пак питането ми беше за друго и затова не съм ви занимавал със всички подробности. Въпреки, че още в първия пост има и за партидата и т.н. Аз съм мислил по нещата и затова търся обосновани съвети. Готов съм да приема нещо, но не на сляпо. Не знам кое те дразни, че като питам и после имам и собствено мнение ли? За гребена - пак не виждам какво ще ми помогне монофазен такъв да ползвам отгоре - ще ги набуча и после да се чудя как да ги заобиколя при нулата и изходите. Да, сигурно е по-културно с гребени, но пак те моля да ми кажеш при моето табло отгоре, дали оптимизирам нещо с тях?
Виждам, че си навътре в нещата, но за NYM-J не съм съгласен, че не може да се замазва.
fikata - майстор
NYM-J
NYM-O
Приложение

За неподвижно полагане в осветителни мрежи, силови инсталации, табла и машини с номинално напрежение Uo/U - 300/500 V. Кабелът може да се полага в сухи, влажни или мокри помещения върху или под мазилка, а също така и на открито с ултра-виолетова защита.
NYM се използва като силов и контролен кабел за неподвижен монтаж; за вътрешни инсталации; в, над и под мазилка и гипс и на открито, ако не се предвиждат механични увреждания.
radius - майстор
Зачудих се нещо - купил съм катоден отводител 3P+N (за мрежи TN-S и ТТ). Мрежата ми е съответно TN-C-S. Какъв прекъсвач се монтира към него 3P или 4Р, че аз съм взел 3Р, но нещо ме обзеха съмнения?
То и да остане нулата към земя не е страшно ( нали и без това е така в стълба) но...
MIRO_073 - майстор
Таблото ти ще работи и така. Аз бих го направил огледално. Бих заменил мосчетата с гребен монофазен. Таблото ти е полупразно отдолу, а отгоре е претъпкано. Кошмарно е за ремонт. Но това си е твоето табло както писах
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 10

Тема "Изграждане на заземления, катоден отводител" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: