Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
milanovs - специалист
Привет колеги.Искам да попитам за проблем с хладилника на един комшия.Значи след спиране на тока,и след това при неговото пускане,хладилника му е изгорял.Явно първоначално е дошел по силен ток.Какво става като го пусне:ами работи 5 секунди и изключи.Погледнах го Аз и какво установих:точно след комресора има 1 реле,та точно то загрява и изключва.....Въпроса ми е дали ако смена това реле хладилника ще заработи,или е изгоряла някоя намотка на компресора.
mirk - майстор
Токовите удари са доста опасни за хладилниците. Случвало ми се е да забележа че след като съм спрял тока за малко от предпазителя и хладилника е бил включен при пускането му се наблюдава силно флопане и тракане на компресора, изключвам го изчаквам няколко минути и при пускането всичко е нормално.Ако не реагирам и не го изключа 100% би изгорял при тези вибрации. Явно има нещо с налягането на компресора :?
vesel - специалист
Ако става въпрос за задействане на терморелето, поставено върху корпуса на компресора, то значи компресора прегрява. Трябва да измерите намотките на компресора дали са здрави.
romanpm - майстор
При спиране на тока и работа на копресора налягането на фреона е високо и буталото респективно мотора не може да го преодолее , ако се изчака 3-5 мин. то ще падне за това е и пусковото реле в което има реотанче с биметална пластина за защита , лошото е че понякога не спасява и най-вероятноо пусковата намотка е дефектирала :?
kuger - майстор
Преди години правих на приятели нулева защита, или по-скоро, автоматично повторно включване конкретно за хладилник.АПВ-то беше просто реле за време със задръжка от около минута при включване. Така се избягваха преходни процеси по мрежата, разтоварваше се компресора и т.н.
И както обущаря ходи бос, така и аз изгорях със 160 лв. за компресор. Коронен номер на EVN е спиране на тока за около 0,5 сек.,но как да го регистрирам?
mirk - майстор
Ето хората са го измислили WP230-W направено точно с такава цел има ги в Технополис за около 28лв.

http://www.sono.bg/index_bg.htm
Johny - майстор
milanovs написа:
Привет колеги.Искам да попитам за проблем с хладилника на един комшия.Значи след спиране на тока,и след това при неговото пускане,хладилника му е изгорял.Явно първоначално е дошел по силен ток.Какво става като го пусне:ами работи 5 секунди и изключи.Погледнах го Аз и какво установих:точно след комресора има 1 реле,та точно то загрява и изключва.....Въпроса ми е дали ако смена това реле хладилника ще заработи,или е изгоряла някоя намотка на компресора.
Отвори релето и погледни дали не са залепнали контактите му, което е малко вероятно,и ако не са, значи е заминал компресора. Когато пускаш хладилника, пусковият ток придърпва котвата на релето и то подава напрежение на пусковата намотка. След като мотора се развърти, тока намалява и една пружинка връща котвата на релето, с което прекъсва захранването на пусковата намотка. Не се изключва и повредено реле, но все си мисля, че е повреден компресора, поради изложените от колегите по-горе причини.

Прикачен файл

att-45eec90f3c790ele1.gif
att-45eec90f3c790ele1.gif (5 KиБ) Видяна 11135 пъти
mgbagera - специалист
За да не пускам друга тема ще питам в тази.

И аз се захванах с ремонта на един хладилник. Той е с две камери и два компресора. Хладилната камера отказа и компресора изобщо не се стартираше.
Смених кутийката която се включва към компресора и го включих директно в контакта (заобикаляйки фабричната инсталация и термостата).

Сега компресора тръгва и работи 1-1:30сек. след което спира за 2:30-3мин и пак тръгва. Този цикъл се повтаря постоянно като има +,- 10сек разлика във времената.
За около 10мин хладилната част хвана скреж от вътре.

Нормално ли е да работи 1мин и да почива 2?

П.П: Замерих му намотките и изкара: 20ома, 21ома и 27ома :?
Замерих и други 2 компресора и там е нещо от сорта на 20-20-40.
npace - специалист
Нали като нагъчка фреона и го врътне през камерата после трябва да го пусне да се изпари?
plamen6703 - майстор
ср мар 20, 2019 4:51 pmmgbagera написа:
За да не пускам друга тема ще питам в тази.

И аз се захванах с ремонта на един хладилник. Той е с две камери и два компресора. Хладилната камера отказа и компресора изобщо не се стартираше.
Смених кутийката която се включва към компресора и го включих директно в контакта (заобикаляйки фабричната инсталация и термостата).

Сега компресора тръгва и работи 1-1:30сек. след което спира за 2:30-3мин и пак тръгва. Този цикъл се повтаря постоянно като има +,- 10сек разлика във времената.
За около 10мин хладилната част хвана скреж от вътре.

Нормално ли е да работи 1мин и да почива 2?

П.П: Замерих му намотките и изкара: 20ома, 21ома и 27ома :?
Замерих и други 2 компресора и там е нещо от сорта на 20-20-40.
Не се сърди, но това с червеното и не само това показва, че изобщо не е нормално, дори е противопоказно за теб и машината да се занимаваш с ремонт на хладилна техника!
Хубаво е и така е по цял свят, нещата да се назовават с техните имена, щом казваш кутийка и не знаеш за какво е тази кутийка и устройството на кутийката, не пипай. Щом замерваш, а не измерваш, не пипай хладилника. От това, което питаш няма нищо нормално, хладилника се нуждае от ремонт от квалифициран специалист по хладилна техника!
Успех! :partyman:

Тема "Проблем с хладилника" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: