Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
p.v.x - майстор
Предстои ми монтаж на стенен контакт.От отвора ми излизат два кабела.Това означава , че инсталацията ми е двужилна...нали така.Единия би трябвало да е фаза....както се казва. Имам уред като този от снимката. Ама в нета навсякъде го дават , че е фазомер. Какво ще и меря на тази фаза...като я открия де.Колко тежи ли.На мен ми трябва фазоуказател....нали так .Да ми покаже , кой кабел е фаза. Сега нов уред ли трябва да си купувам. Помагайте. За нулата ще питам в друга тема. :?

Прикачен файл

faz-107l.jpg
faz-107l.jpg (14.42 KиБ) Видяна 3985 пъти
torbalan - Дървен философ
Ако въпроса не е бъзик, това на снимката е фазоуказател. И ще ти покаже кое е фазата и кое нулата.
След, като видиш кое е фазата - сваляш бушона и проверяваш пак.

Фазомер е друго нещо.

Ама то колко хора казват "копирна машина"?
Масово им викат ксеркоси ;)

Примери в това отношение - много...
radius - майстор
Въпроса е бъзик към някой, но това на снимката не е фазонещоси, а отвертка. Поне за такова се продава по левчето, да не ги санкционират за откровеното и опасно менте.
шоп - майстор
+1 към мнението на торбалан

Това на снимката е фазоуказател. Масово се продава за 1 лв, а това че прилича на отвертка е само символично. При опит да стегнете някой винт, металното тяло превърта спрямо изолираната част.
torbalan - Дървен философ
На мен повече ми прилича на фазоуказател. Такъв се мъдреше в къщи по време на соц-а, когато нямаше левчета :)

И лично аз го счупих, при опит да го ползвам, като отверка...
Junak - майстор
Защо пък фазоуказател? :? По правилно би било фазопоказател - защото показва кое е фазата :)
Andri01 - майстор
Фазоуказателя е прибор показващ поредноста на въртене на фазите при 3-фазен ток. Служи за синхронизация на генератори в паралел или за определяне посоката на въртене на ЕД.
p.v.x - майстор
Като ходих да си купувам контакта , си носих тази отверка , да питам дали става да си открия кое е фазата. И те ми казаха че това е фазомер. А на мене ми трябва фазоуказател или фазопоказател...не знам. Да ми покаже , или укаже , кое е фазата.Ама тези фазоуказатели много скъпи...чак до 300 лв. :?
шоп - майстор
Junak написа:
Защо пък фазоуказател? :? По правилно би било фазопоказател - защото показва кое е фазата :)

Съгласен!
Указва-показва: синоними
fikata - майстор
torbalan
Уважавайки твоята компететност би ли ни разяснил от кога и с какъв нормативен дакумент
Фазомерът вече е не е "фазомер" познат с това наименование на няколко поколения а стана "фазоуказател"
Как и защо измервателният уред с наименование "КосинусФимер изведнъж стана "фазомер"
Фазомерът е уред за измерване на фактора на мощността (cosφ) в ел.уредби за променлив ток с промишлена честота или за измерване на разликата във фазите на синусоидални ел.сигнали в устройства с висока честота.

Често в практиката неправилно се използва наименованието фазомер за индикаторите (тестери) на напрежение, които най-често представляват лампа с тлеещ разряд, поставена в прозрачен корпус, комбиниран с или наподобяващ отвертка.

Ако напишете в търсачката "фазомер"
Около 20 900 резултата (0,25 секунди) само един резултат ще ви даде, че това е "косинусфимер"
Накрайникът на фазомера не е задължително да представлява накрайник шлиц на отверка, може да е и с конусен връх на пробник.
Ако се ползва като отверка и не издържа на якост като отверка - това е проблем на производителя му
https://www.google.bg/search?q=%D1%84%D ... CtgQsAQIHA
Последна промяна от fikata на вт апр 05, 2016 3:11 pm, променено общо 1 път.

Тема "Фазоуказател или фазомер." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: